Debatt: Låt de gamla ha ett värdigt liv

INSÄNDARE/DEBATT. Insändarskribenten Inger Karlsson fortsätter att slåss för att de så kallade fattigpensionärerna ska få det bättre. I ett debattinlägg ställer hon en rad frågor till socialnämndens ordförande i Lindesberg, centerpartisten Susanne Karlsson.

De fattiga blir fattigare och de rika blir rikare

I en insändare i NA 27/8-17 tycker en person att det är dyrt att åldras i Lindesberg. Totalt ökar månadskostnaden med 632 kr, vilket gör 7584 kr/år.

Den 8/9-17 svarar Susanne Karlsson (C), ordförande i Socialnämnden, på insändaren att när priser och löner ökar behöver kommunen följa med prisutvecklingen.

Det här är ett märkligt resonemang och ett rent hån mot pensionärerna när inte pensionerna följer prisutvecklingen i Sverige.

I stället får pensionärerna genom olika skattehöjningar vara med och betala andra gruppers skattesänkningar och höjda bidrag till alla nysvenskar.

Fattigpensionärerna blir ständigt fler i Sverige som har bland EUs lägsta pensioner

Den nya höjningen av maxtaxan togs i Riksdagen i december 2015. En årlig utsugning av pensionärerna som regeringen antagit och som kommer att öka för vart år.

I stället för att höja garantipensionen har Stefan Löfven (S) i höstbudgeten utlovat en skattesänkning för pensionärer på upp till 2500 kr/år vilket gör ca 200 kr/mån för dom med högst pension.

Tyvärr Stefan det här kommer inte de med lägst pension till godo. Alla måste ha en pension som går att leva på.

Dom fattiga blir fattigare och dom rika blir rikare.

Det här kallas allas lika värde och är äkta sossepolitik.

Vad har politikerna för människosyn som diskriminerar gamla människor i Sverige 2017.

Det här måste vara något för demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Kan det räknas som hatbrott och hets mot folkgrupp eller gäller inte dom lagarna för den här gruppen.

Vårdplatser försvinner och köerna till särskilda boenden ökar.

Har verkligen vården av gamla blivit så mycket bättre att dom här höjningarna av maxtaxan är befogade?

Svaret måste bli NEJ.

Låt dom gamla ha ett värdigt liv. Dom ska inte skinnas på sina sista slantar och förnedras i sin fattigdom.

Kommunen höjer kostnaderna för pensionärerna för att täcka underskotten för HVB-hem, familjehem, personlig assistans och försörjningsstöd.

Vad ska man ha rätt till om man lever på försörjningsstöd och aldrig tillfört något till välfärden?

Är det den senaste modellen på mobilen?

Är det semesterresa till landet man flytt från?

Är det att ha körkort och bil?

Normen för försörjningsstöd höjs vart år och ska täcka en skälig levnadsstandard. Bidraget ska räcka till det mest nödvändiga exp: mat, kläder och boende.

Vad ska man ha rätt till som gammal när man betalat skatt till sin välfärd?

Är det den självklara rätten till ett anpassat boende när det behövs?

Är det en bra omvårdnad och god mat?

Är det att få hjälp av personal som förstår vad jag säger?

Är det att få komma ut och känna solens strålar och höra vindens susning?

Är det att ha råd med tandläkare och medicin?

Var tredje person med insatser inom vård och omsorg betalar inte någon avgift enligt Susanne Karlsson (C).

Hur låg pension ska en person ha för att inte behöva betala någon avgift för insatsen?

Har det tagits beslut om när det ska börja byggas vård- och omsorgsboende i kommunen?

Som det är nu så byggs bara skolor och idrottsanläggningar.

Svar önskas av Susanne Karlsson (C) här på 24i.se.

Inger Karlsson

Posted by on 12 september, 2017. Filed under INSÄNDARE/DEBATT,LINDESBERG. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

5 kommentarer till Debatt: Låt de gamla ha ett värdigt liv

 1. fia lisa

  13 september, 2017 at 14:43

  Det enda som kan få pensionerna att höjas är om alla pensionärer som inte kommer upp i ”skälig levnadsstandard” söker om försörjningsstöd på socialen.
  Skulle det vara skamligt? NEJ! pensionärerna om några har väl all anledning att göra det efter årtionden av skatteinbetalningar.
  Om alla pensionärer som hade skäl att söka socialbidrag så skulle kommunerna gå under ekonomiskt.
  Sen kan man väl tycka att kommunens politiker borde skämmas varenda dag med tanke på hur pensionärer behandlas varje dag ute i kommunerna. Blir en äldre person sjuk så startar ofta en mardröm för de anhöriga. Enormt sjuka personer ska ”vårdas” hemma av ofta lika sjuka make/maka. En ofattbar men mycket vanligt förekommande situation som många tvingas till.
  Jag vet precis hur det går tull då flertalet av mina vänner helt plötsligt blivit både vårdare och hushållerskor hos sina föräldrar, någon service som dessa föräldrar betalat stora summor skatt för att vara trygga på sin ålderdom. Pyttsan den trygga ålderdomen skiter politiker och biståndshandläggare fullständigt i. Deras enda kommentarer är alltid ”inga resurser”.
  Svenska pensionärer behandlas värre än djur, som tur är så kommer min generation aldrig att låta oss behandlas så.

 2. Ztinrek

  12 september, 2017 at 22:52

  Det är kanske bättre att vårdpersonalen går runt till vårdtagarna. De får ju inte åka cykel och inte bil och går man kan man ju också ramla och slå sig.
  Sen ska de naturligtvis inte få skälig lön heller eftersom pensionerna är så låga. (vilket då givetvis ser till att deras egna pensioner också blir låga)
  I de nyaste lägenheterna här i Nora, som Blomman och gamla Smedgården, bor det väl en del äldre. Det är ju bara de som har råd att bo där, med de hyrorna, som får bostadstillägg.
  När det gäller vinterskötseln (och alla annan skötsel) så ska väl den också göras med personal som inte får lön eftersom det tär på kommunens pengar.

 3. James Brown

  12 september, 2017 at 13:05

  Fortsätter utvecklingen i denna riktning är det bara att planera att bosätta sig utomlands. I Sverige kommer det inte finnas några pensionspengar i huvudtaget i framtiden.

  Sjukvården är ett skämt, på vissa håll i landet är det 1.5 års väntetid på den lokala vårdcentralen. Folktandvården kan stoltsera med 8 månaders väntetid.

  Skolan står väldigt dåligt rustad för framtiden, då mattekunskaperna i Sverige ligger en bra bit under flera afrikanska länder.

  Polis och rättsväsendet är på väg att gå under.
  Sverige har i snitt en skjutning per dag och detta samhällsklimat är här för att stanna, enligt vissa professorer kommer vi att samma utbredda våldskultur/kriminalitet som i Colombia, Mexiko, Venezuela inom 10 år.

  Utöver dessa hårda värden, finns det mjuka världen som politiker och makthavare i åratal har maniskt försökt att förinta:

  – Nationaliskt identitet
  – Folk gemenskap
  – Svensk/nordisk/germansk kultur

  Detta har splittrat landet och skapat ett land av sömngångare som enbart tänker på shopping och nästa weekendresa.

  När ska politikerna stå till svars?

  När kommer vanligt folk att reagera, när grannes hus brinner ned? När grannflickan blir gängvåldtagen? Eller när du själv får betala beskyddar avgifter till kriminella gäng?

  Om inget görs drastiskt görs inom 2-5 år, kommer vi bo i ett u-land inom 15 år.

 4. BL

  12 september, 2017 at 12:42

  Önskvärt om någon från resp parti kan besvara frågan som följer av gårdagens presentation av ändring av bostadstillägg för pensionärer. Annika Strandhäll(S) och Ulla Andersson(V) förklarade ändring som:” För en ålderspensionär med enbart garantipension innebär förslaget 470 kronor mer i månaden om bostadskostnaden är minst 5 600 kronor.”
  Frågan är: hur många ålderspensionärer med enbart ålderspension och som har en bostadskostnad på minst 5600 kr finns i våra kommuner?

 5. S Johansson

  12 september, 2017 at 09:42

  Nora kommun resonerar verkligen cyniskt, när det gäller äldre och handikappades vård och tillsyn,
  som man har rätt till.
  finns inte pengar !

  Men det finns pengar till att köpa elcyklar, som vårdpersonalen skall åka runt på. Fast inte alla, en del som har hög status glider runt i svindyra hybridbilar.

  Med den vinterskötsel, som Samhällsbyggnad presterar, kan det bara resultera i att personer kör omkull på halkiga vägar.

  Följden blir att det blir ännu mindre personal som tar hand om gamla.

  Gamla skickas hem och anhöriga får dra lasset, eftersom vårdavdelningarna stängs; ingen personal.

  Den här skrönan som är ute och går att det skulle nyanställas ett stort antal personer i vården, är väl just en skröna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.