Debatt: Nedläggning börjar som en krusning på ytan

i ETTAN/INSÄNDARE/DEBATT/LINDESBERG

INSÄNDARE/DEBATT. Läkarna Ingemar Engstrand och Peter Jilke har slagits hårt för en helt öppen akutmottagning på Lindesbergs lasarett – igen. Nu skriver de igen och pekar på att protesterna kommer att avta och då läggs sjukhuset ner. Läs debattinlägget här.

Varför vill man lägga ner Sveriges bästa sjukhus?

I en utredning gjord av Myndigheten för vård- och omsorgsanalys 2018 användes begreppet akutsjukhus för de sjukhus som har en akutmottagning med två eller flera samlokaliserade specialiteter, till exempel medicin och kirurgi. Antalet akutsjukhus i Sverige minskade från 115 år 1970 till 68 år 2016.

Ett återkommande mönster vid dessa nedläggningar är att det börjar som en krusning i ytan på verksamheten. Man kan lägga ner förlossningen alternativt dra in på akutmottagningen eller Intensivvården. De initiala protesterna avtar efter hand. Personal slutar. Så småningom finns inte förutsättningar för en effektiv och säker drift. Då läggs sjukhuset ner.

Från den 28 september 2020, för ett år sedan, har vi ingen läkare i Lindesberg som nattetid är primärjour för kirurgin på Lasarettets akutmottagning. Regionens ledande politiker säger att de inte kan klandras för detta. De hade gett administratörerna i uppgift att reducera budgeten. Det är administratörerna som är ansvarig för stängningen. Om de har tur slutar en del av personalen och verksamheten blir svår att driva. Då kan administratörerna säga att det var personalen som la ner kirurgakuten på natten.

Vid mätning av patientnöjdheten 2018 var Lindesbergs lasarett det bästa i landet. Det kom etta. Samtidigt Samma år kom sjukhuset på femte plats i Sverige i AT-läkarnas rankning. Hur kom våra administratörer på att påbörja en nedläggning av Sveriges bästa sjukhus om befolkningen fick säga sitt och ett av de bästa för utbildning av läkare? Vilken kränkning av personalen!

I alla företag, sjukvård liksom industri är logistiken av stor betydelse. Stängningen börjar klockan nio på kvällen. Men läkarna arbetar till efter klockan tio i över hälften av nätterna. För befolkningen är det besvärligt. Om man vaknar klockan fem på morgonen och har ont imagen. Ska man vänta till det kirurgjouren öppnar klockan halv åtta i Lindesberg? Eller ska man oavsett väder bege sig till Karlskoga? Då är man där till klockan sju? Eller ska man åka till Örebro där väntetiden ofta är många timmar?

13 000 personer har via PRO med namnunderskrifter visat att de vill ha kirurgakuten tillbaka. Närmare 1 500 företagare har via sina representanter visat det samma.

Det är hög tid för regionens ledning att avsluta sin kränkning av Bergslagen och i stället gratulera lasarettets fantastiska personal till deras framgångar.

PRO och representanter för länsdelens företagare protesterar ett år efter stängningen med en samling framför lasarettet onsdagen den 29 september klockan 16.30.

Ingemar Engstrand och Peter Jilke.

4 Comments

  1. Vad kostar all övertid för personalen på t.ex. röntgen? Kommer man dit som jag gjorde med bruten fot kl. 18.00 och först väntar på läkare och sedan väntan och åter väntan. Kl. 20.00 säger dom att foten ska röntgas med det är kö till röntgen men dom snabbar nog på för dom vill gå hem. När jag väl kommer till röntgen så har klockan passerat 21.00 med råge och jag frågar om dom jobbar övertid. Ja, vi måste ju ta alla som kommer innan 21.00 till akuten så det var inget ovanligt att dom fick vara kvar tills dom hade betat av kön. Bara en undran om alla övertidstimmar som säkert kostar en hel del. Det är ju ren idioti att stänga ner ett välfungerande sjukhus på det sättet och lotsa patienter från norra länsdelen till Örebro om man råkar skada sig vid fel tidpunkt.

  2. Varför lägga ner bäste sjukhuset? Ja kanske just därför. Det är väl inte så roligt om Linde och Karlskoga i olika omgångar ansetts som riktigt bra och bäst ibland när Örebrolasarettet aldrig kommer upp i den statusen.
    Vem vet, men i Karlskoga var det svårt att få nån från regionen som representerade när kungen var där och delade ut pris för ett decennium sen.

  3. Ja, här måste vi se upp, vi som bor i Bergslagen, som kan komma att bli ett glesbygdsområde allt mer! I Bergslagen, från Vänern-området till östra Hälsingland, har det lagt ned 7 lasarett under de senaste 30 åren! Politiken börjar med BB-nedläggning, sedan följer akut kirurgi, därefter är det planerad kirurgi och ortopedi som får stryka på foten, och till sista har all annan specialistvård dragits med i fallet som dominobrickor i rullning.

  4. Vi gemensamt i Berslagen måste stoppa urbaniseringen. Nu måste vi också företagare och politiker i Nora dra vårt strå till stacken. Vi kan inte lägga allt ansvar i denna fråga på Lindesberg ensamt. Vi måste alla göra vad vi kan så vi kan behålla vårt sjukhus. Det ska inte regionen avgöra. Om inte ändringar sker så får vi rösta för dessa i kommande val. Idag vet vi vilka vi inte ska rösta på.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.