Debatt: Nej tack till Vätternvatten!

INSÄNDARE/DEBATT. Mats Lagerman (LPo) säger i en debattartikel ”Nej tack till Vätternvatten” och ifrågasätter kraftfullt både den politiska hanteringen och den gigantiska kostnaden som Vätternvatten skulle innebära. Läs Mats Lagermans debattinlägg här.

Nej tack till Vätternvatten!

Lindesbergs kommun bör söka ett eller fler alternativ till den framtida vattenförsörjningen. Kommunfullmäktiges (KF) ordförande Bengt Storbacka (BS) uppvisade en otidsenlig, otrevlig och synnerligen korkad inställning till denna framtidsfråga – Ingen debatt i min borg tack ..!

Vår kommuns politiska spjutspetsar i Vättern Vatten AB (VV) projektet tycks vara, Jonas Kleber (JK) och Hans Olof Hake (HOH) Vad de har för uppfattning och synpunkter kan vara av intresse att få del av tycker jag, men det är upp till dem. Helt klart har de varit delaktiga i att ”baxa” detta projekt tills dags dato.

Om KF driver igenom detta gigantiska vatten- och bolagsprojekt så är framtiden för de som är beroende av kommunalt vatten mycket oviss och osäker. Jag har nu ”djupdykt” i det underlag som finns, JK hänvisar till att det är KF som sätter/bestämmer VA-taxan, så varsågoda, det är du som kommunkonsument som skall betala större delen av de kommande driftkostnaderna! Borgensåtagandet delar vi solidariskt alla kommunmedborgare!

HOH hänvisar till kommande KF möte där en annan vattengigant skall besöka vår lokala riksdag KF – Sydvatten i Skåne som har närmare 1 miljon kunder och som med stor sannolikhet kommer berätta om det förträffliga med stordrift etc.

Bergslagen har mycket lite ”geoberöringspunkter” med Skåne, men ok. Jag hoppas BS skapar möjligheter att allmänheten och politiska partier därom får möjlighet att ställa och bemöta frågor.

Om jag inte har fel så hade projektet initialt en kalkyl och budget om cirka 1,5 miljarder. I dagsläget har detta vuxit till 3,8 miljarder. Att gräva ner ledningar är oftast hyfsat enkelt att sätta slantar på men att bygga/borra tunnlar tillhör osäkerheten nummer 1, det finns tyvärr gott om exempel härom. Omfånget på denna tunnel planeras till 3,5 meter i diameter och FYRA mil lång!

Om KF beslutar gå vidare i VV och Om nuvarande kalkyl håller så innebär det för vår kommuns del en ökad årlig driftkostnad att lägga till nuvarande på minst 20 miljoner. Till detta skall ett borgensåtagande om cirka 380 miljoner lämnas till bolaget, eller enklare uttryckt cirka 10% av den slutliga investeringen vilket är vår kommuns del i VV om nu alla berörda kommuner står kvar som intressenter!?

Ja tack till alternativa lösningar!

Mats Lagerman

styrelseledamot Landsbygdspartiet oberoende Nora/Lindesberg

3 Comments

 1. LOD, M, S och nu LPo – imponerande radda partier som Lagerman representerat. Eller som representerat Lagerman … Skämt åsido: Jag är också skeptisk till Vätternvattnet och kostnaderna för att genomföra projektet. Vad finns det för närliggande vattentäkter inom Lindesbergs kommun? Används gamla täkter? Frövi, Fellingsbro, Storå, Ramsberg etc, etc.Är allt verkligen genomarbetat när det gäller vattenförsörjningen för vår kommun?

 2. Ifrågasätta, analysera, är verkligen obekvämt,
  eftersom politikerna trampat ner sig i slammet från gruvorna.

  Man riskerar att bli ansedd som något, som man under tysktiden, satte på anstalt, mätte storleken på huvudet och allt annat trams. En del politiker lever kvar i den ”storhetstiden”.

  Vatten från Vättern, behövs inte i Nora !

  Vatten från Vättern innehåller en massa skit, som vi inte har här.

  Vatten från Vättern innehåller rester från gammal och den nya gruvdriften, som planeras.

  Vatten från Vättern är endast till för att göda byggkontrakten, men lite spill på aktiva politiker.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.