Debatt: Pia-Maria om SBB-upphandlingen

INSÄNDARE/DEBATT. Mats Lagerman har redan agerat i frågan om upphandling av sophanteringen i 24i-området, men nu vill även Pia-Maria Johansson (LPo) ge sin syn på upphandlingen. Läs Pia-Marias debattinlägg här.

Upphandling är inte enkelt

Upphandling är ett inte helt enkelt område. Våra höga tjänstemän brukar säga att om vi går ihop så ökar kompetensen. Samhällsbyggnad bergslagen (SBB, det vill säga gamla BKT) är ett sånt exempel. Helst ska vi gå ihop i ännu större kluster för att vara ”konkurrenskraftiga” tycker de.

Det stämmer inte tycker vi, det köps in väldigt mycket konsulttjänster även i stora organisationer.  Större organisationer och ”kluster” blir dessutom som en egen organism där politiska intentioner och direktiv lätt tappas bort. För att se till att de politiska intentionerna följs krävs ihärdiga påminnelser och uppföljningar av oss politiker vilket inte verkar ske.

Det finns två frågor som varit högaktuella senaste tiden som det finns all anledning till att vara kritisk till. Den första är Vätternvattenhistorien som 1 minut i 12 avbröts innan det kostat oss abonnenter och skattebetalare stora pengar.

Den andra beskriver Mats Lagerman bra i sin insändare och den handlar om vår avfallshantering. En äkta skandal – upphandlingen.

Flertalet partier säger sig stödja lokal företagsamhet. Trots detta har vare sig politikerna i SBB eller tjänstemännen som skötte upphandlingen uppenbarligen förstått innebörden i lokal företagsamhet då man inte lyckats formulera sådana krav att intentionen nås.

Vi har haft ett lokalt bolag som skött arbetet på ett bra sätt. Nu förlorade det lokala företaget till ett betydligt mer ifrågasatt företag. Skillnaden var 50 000 kronor och upphandlingen gjordes på lägsta pris som är ett förlegat sätt att upphandla. Ekonomiskt mest fördelaktiga är mer brukligt då det är mer kvalitets säkrande. Man har dessutom upphandlat på en gammal lag trots att en ny trädde ikraft 1 januari 2017. Det har förvaltningsrätten konstaterat i dom 2427/17.

Företaget som vann gjorde det på tycker vi vilseledande uppgifter om sina referensobjekt. I upphandlingen står att den som lämnar anbud ska redovisa minst ett referensuppdrag på liknande uppdrag på 3 år med godkända referenser. Nystartade företag ska ha personer i företagets driftsledning med minst tre års erfarenhet av uppdrag av det slag som upphandlingen avser eller likvärdig verksamhet. Referenser som lämnats är med personer som då inte var anställda av företaget. Idag är de enbart arbetsledare. Företaget som fick uppdraget har med andra ord inte haft liknande uppdrag i 3 år, trots det har samhällsbyggnad tolkat det så.

I upphandlingen står att företagen som lämnar anbud SKA ha tillstånd. Företaget som fått upphandlingen har INTE svenskt tillstånd men hoppas kunna ha det till driftstyrt. Åter en mycket generös tolkning av SBB

Företaget som vunnit avtalet har refererat till sina ägares tidigare engagemang i ett norskt företag med flera frågetecken. Detta företag gick i konkurs hösten 2017 med buller och bång. De anställda accepterade inte ojusta och klandervärda metoder, flera har säkert hört talas om vad detta företag ställde till med i vår huvudstad bland annat. Trots detta har samhällsbyggnad bergslagen (SBB) utan kritiskt tänkande godkänt dem.

Företaget här även vunnit genom att skicka in sitt tidigare företags kvalitetsledningssystem och (ni gissade rätt) SBB godkände Inte heller har de något trafiktillstånd i Sverige och inte någon svensk F-skattesedel.

Nu återstår att se om företaget håller vad man lovat, om man klarar kvalitetskrav som man målat upp, om de ger chaufförer rimliga avtal och löner.

Nya förbundschefen får nu ta över som högst ansvarig tjänsteman för att politiska intentioner verkställs och för arbetet i förbundet då Eva Jonsson slutar. Även ny ordförande får ta över efter att den gamla går även om han varit högst delaktig tidigare utan att ha lyckats ”närodla”.

Och kommer SBB att ha kurage nog och i sånt fall vara så pålästa att de snabbt säger upp avtalet när det börjar gunga, kommer politikerna i SBB att följa upp, eller blir det som vanligt en tvist där vi som skattebetalare drar kortaste strået?

Trots att vi från Landsbygdspartiet oberoende inte är representerade i SBB kommer vi att följa ärendet, liksom Vätternvattenfrågan som många tror är avklarad, vilket den inte är.

Pia-Maria Johansson (LPo)

4 Comments

 1. Dom som skall sköta ”underhåll”, dvs skottning oh sandning, döljer sig numera under nytt namn.

  Med påföljd, att dom inte har någon kontakt med innevånarna.(policy) Dom beträder naturligtvis inte det osandade ”dasstorget” !

  En rullatorman konstaterade dystert, att det blir väl att stanna inne till våren, eftersom någon vård för brutna leder, inte är att tänka på.

 2. När detta hemska BKT bildades sas från politikerjåll att nu blir deta både bättre och billigare.Pyttsan det blev ingetdera , utan dyrare och sämre. Vad alla utom politiker vet är ju att ju större en urganisation blir ju sämre blir den.Som det nu är sänds folk från Linde eller Hällefors för att sköta bl a gator och liknande.”Gatufolket ” från Nora kunde ju och kände ju till våra gator.Det kan ju inte folk från andra kommuner göra.
  Så stå på Er LPO det gäller att ”tummen” i ögat på BKT.Hur mycket bättre blir det om man byter namn ???

 3. Tur att LPO finns för annars hade vi haft vatten från Vättern , och det enda partiet som bryr sig om befolkningen i våra kommuner !
  Alla andra partier verkar bara hålla med om galenskaperna som skett och sker !

 4. Om vi börjar bakifrån, så finns det goda chanser, att vi får blått vatten, om ”direktionen” får sitta kvar. (Unden avvattnas i Vättern. Koboltbrytning är på gång i Unden)

  Samhällsbyggnadskonstruktionen, består av rena amatörer och därför hamnar man i det här eländet.
  Bara läs vad som ingår i styrelsen. Politiker utan ett uns av kunskap.

  När ansvar utkrävs för haveri, utlöses fallskärmarna, kvar står skattebetalarna mitt i soporna.

Kommentera

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.