Debatt: Politikerna duckar sitt ansvar

INSÄNDARE/DEBATT. Politikerna i Nora föreslår i ett motionssvar till Miljöpartiet att ikväll avslå en motion om en koldioxidbudget. I ett debattinlägg skriver styrelsen för feministiskt initiativ i Nora att politikerna duckar sitt ansvar och inte är mogna nog. Läs debattinlägget här.

Politikerna är inte mogna nog

”Hur vågar ni?” Greta Thunbergs ord ekar fortfarande från FN-skrapan och ut över världen. Men det är inte enbart Gretas budskap. Det är hon och de fyra miljoner unga människor som förra fredagen samlades på världens gator och höjde sina röster för radikal och snabb förändring. Dem är många, men det räcker inte. Det finns fler. Där finns ju också den samlade vetenskapen!

I detta läge samlas också ett fullmäktige i Nora, två dagar innan en ännu större manifestation där de vuxna för första gången gör gemensam sak med de skolstrejkande ungdomarna. Fullmäktige samlas bland annat för att behandla en motion från miljöpartiet de gröna om att inrätta en koldioxidbudget. En sådan budget ger kommunen möjlighet att inte famla i mörkret när de ska börja ta sina första tydliga steg för att nå det nettoutsläpp noll som kommande generationer – barn och barnbarn – kräver. Vad är förslaget från kommunstyrelsen? Den föreslår avslag. Utan beredning. Med den enda invändningen att de inte håller med motionären!

”Ni är inte mogna nog!”, konstaterade Greta vänd till världens politiska ledare. Inte mogna nog att möta utmaningen. Det vuxna politiska ansvaret faller som ett järnspett rakt ned genom hierarkierna från FN-skrapan i New York till samlingssalen på Hagby-ängar, där fullmäktige för Nora kommun möts ikväll. Det är ju nu vi ska ställa om! Det är självklart att en koldioxidbudget skall antas och framarbetas i ett sådant läge. Men politikerna i kommunstyrelsen duckar sitt ansvar under pågående klimatkatastrof. De är inte mogna nog!

Det finns inte längre tid att förlägga ansvaret på någon annan, att räddhågset ducka för obekväma beslut. Omställningen kommer att vara idel obekväma och ofrånkomliga beslut. Nödvändiga beslut. Omställningen kräver ledarskap. ”Om ni sviker oss, förlåter vi er aldrig”, avslutade Greta. Om Noras politiker följer den inslagna väg som kommunstyrelsen föreslår under onsdagskvällen och de närmaste åren framöver, är det uppenbart att de tillhör den kategori vuxna politiker som inte kommer att få någon förlåtelse. När Noras politiker om några år utvärderar sitt bidrag till en hållbar värld, så är frågan om de då kommer att kunna förlåta sig själva?

Styrelsen för feministiskt initiativ i Nora

Sofia Flodman

Malena Frööjd

William Grönlund

1 Comment

 1. Politiker och kommunala tjänstemän saknar ansvarskänsla för sina handlingar !

  Det går uselt för Nora och man blir smått desperat i ledarskiktet. Det gäller att
  ”hitte på”. En helsidesannons i expressen, för runt 100 000;- som visar ett
  dystert ”Pajalalandskap” skall locka köpare av tomter ?

  Nej städa framför egen dörr och börja med den enorma fordonspark där tjänstemän svävar omkring i enskilt majestät. Tror det står något om samhällsbyggnad på dom. Men skattepengar skall rulla, helst in i rätt fickor.

  Här kan vi snacka om avgasutsläpp när dom skulle klara sig lika bra med en cykel

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.