Debatt: Politisk kullerbytta av Vänstern

INSÄNDARE/DEBATT. Majoritetspartierna S och V i Hällefors drev i tisdags igenom ett beslut om att bygga en simhall i Hällefors. I ett debattinlägg skriver moderaten Cecilia Albertsson att Vänsterpartiet står för en politisk kullerbytta. Läs inlägget här.

Politisk kullerbytta!

Tisdagens beslut i kommunfullmäktige ger en dålig eftersmak, tyvärr.

Oaktat medias tolkning av hur de politiska partierna skiftar uppfattning i simhallsfrågan missas tydligen huvudfrågan, nämligen kostnad och finansiering via skattekollektivet!

2017 när frågan senast prövades, var ”priset” 69 miljoner, lån ca 35 miljoner och avskrivning på 10 år, med en driftskostnad på ca 4 miljoner/år. Totalt 75 milj.

Då ansåg Moderaterna att det var en kostnad över tid som var rimlig och skulle kunna finansieras. Vänsterpartiet ansåg att det var orimligt att låta kommuninnevånarna betala priset över en så osäker framtid som 10 år, samtidigt som det totala fastighetsbeståndet i kommunen hade ett så stort underhållsbehov.

Nu, har ytterligare utredningskostnader gjorts och helt plötsligt finns ett nytt underlag som möjliggör beslut om att bygga en simhall i Hällefors!!!

Underhållskostnaderna i befintliga fastigheter har konstigt nog försvunnit?

Nya kostnader för tilltänkt simhall har nu gått från 4 miljoner i 10 år till 8 miljoner i 21 år, men är inga problem, pengar finns?

Att Moderaterna tänkt om, är ett tecken på ekonomiskt ansvar, i tider där framtidens ekonomi för kommunerna är osäkra i rådande läge.

Men Vänsterpartiets kullerbytta är helt oförklarlig ur ett ekonomiskt perspektiv. Här finns tydligen oändliga resurser att hämta i ett läge där ekonomin aldrig varit så osäker som just nu.

Arbetslösheten ökar, företagen permitterar/varslar kanske säger upp sina medarbetare. Universitet har ännu inte fattat beslut över hur framtiden ser ut för RHS i Grythyttan, även om beslutet ligger på Regeringen.

Vem ska betala denna så långsiktigt osäkra kostnad i en kommun där innevånarantalet sjunker? Har man en skattehöjning i åtanke?

Nuvarande majoritet (S o V) tror väl inte att en simhall i kommunen är avgörande för att man väljer att flytta till Hällefors?

Att Socialdemokraterna håller fast vid sitt vallöfte, även om ekonomin inte ger utrymme för det, visar på brist på ekonomiskt ansvar. Att Vänsterpartiet byter sida visar på att makten är viktigare än ansvaret över kommunens långsiktiga ekonomi. Låt vara att Lars Ströman (NA) tycker det är bra att Hällefors bygger simhall i ett läge när räntan är låg, men räntan var lika låg och ekonomin var än bättre 2017, för att klara ett åtagande i 10 år, än gårdagens beslut i ett framtida ekonomiskt åtagande över 21 år.

Cecilia Albertsson (M)

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.