Debatt: Sophämtningen dyrare av överklagan

INSÄNDARE/DEBATT. Norapartiets Jan Rylander och Bertil Roden ger Samhällsbyggnad Bergslagen en rejäl snyting lagom till påsk. Man skriver i ett debattinlägg att en oprofessionell upphandling gjort sophämtningsavgiften dyrare för abonnenterna. Läs Norapartiets debattinlägg här.

Överklagan fördyrar inte sophämtningsavgiften i Bergslagen

Samhällsbyggnad Bergslagen (BKT) är orsaken till den ökade sophämtningsavgiften. Man har inte skött upphandlingen professionellt. Man har inte kunnat beräkna tiden för upphandlingen.

Detta kan man konstatera när man studerar ärendehandläggningen. När ärendet togs upp i Direktionen för beslut om att starta upphandlingen, var det bråttom.  Beslutet togs med omedelbar protokollsjustering och samma dag skickades anbudsförfrågan ut. Så gör man när man är i tidsnöd.

Är man i tidsnöd ökar risken att göra fel och därmed ökar risken för överklagan. Man gjorde fel!  Beslutet överklagades.

Sophämtningsavtalets totalbelopp rör sig om cirka 80 miljoner kronor över en sjuårsperiod.  Med en så stor upphandling måste man noga beräkna upphandlingstiden utifrån alla parametrar, däribland tid för överklagan. Hade man påbörjat upphandlingen ett halvår tidigare, hade allt varit klart för start 1 april 2018 utan merkostnader.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att Samhällsbyggnad Bergslagen (BKT) är orsaken till förseningen. Det är vi abonnenter som får betala försummelsen med 500 tusen kronor. För bara några år sedan fick vi medborgare betala 700 tusen kronor extra på grund av BKT’s agerande.

Historien upprepar sig gång på gång.

Vi i Norapartiet har klart för oss att det bästa är att lämna Samhällsbyggnad Bergslagen (BKT) och återföra de tekniska funktionerna till kommunen.

Jan Rylander och Bertil Roden

Norapartiet

3 Comments

 1. Har för mig att det var 50000 som orsakade bytet av åkeri, det är nu förlorat med råge innan start!!! Förlorade skatteintäkter räknas aldrig in i en upphandling förstår jag, men borde det inte ingå? Det är värt en hel del tycker jag att företag och anställda är skrivna i kommunen där upphandlingen sker.

 2. Deras nya lastbilar norsk regade , är det tillåtet i sverigre ??

  Då betalar dom vägskatt i Norge..

 3. Ligger nått och gror !

  Direktionen, söker ny ”chef”. Och varför då då ?

  Det här med en ”direktion”, som skall leva gott på
  olika pålagor, verkar lite medeltida slottsherrar.
  Gourmetmiddagar, dyra direktionsbilar, lite resor,mm. Ja inte att förglömma, färggranna fallskärmar.

  Egentligen skall ju ”direktionen” leverera bra tjänster, dvs ett visst mått av arbete, till Noras innevånare, men sällskapets
  amatörstatus gör att dom inte kan prestera.
  Borde bli avbytarbänken för hela gänget.

  Nu får vi se om soporna blir av ”maffiastuk”.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.