Debatt: Stäng inte BB i Karlskoga i sommar

INSÄNDARE/DEBATT. Moderata kommunstyrelseledamoten Cecilia Albertsson i Hällefors gillar inte att BB i Karlskoga ska stänga under tio veckor i sommar. Albertsson har en rad frågor om varför man väljer att stänga. Läs Cecilia Albertssons debattinlägg här.

Sommarstängt ett felaktigt beslut

Under tio veckor i sommar, veckorna 25 till och med 34, kommer förlossningsverksamheten i regionen att koncentreras till USÖ. Det innebär att Karlskoga BB har stängt de veckorna. Ett beslut som enligt mig är helt fel. Det talas om brist av barnmorskor och förlossningspersonal både i Region Örebro län och i övriga landet och att det är skälet till stängningen.

En utredning tillsattes 2018, för att undersöka möjligheterna att hålla BB öppet i Karlskoga, med enbart argument för sommarstängning eller permanent stängning! Varför tog man inte med fler alternativ i den utredningen, såsom öppet året runt? Med en vinklad utredning, har man enligt mig redan ”säkrat” utgången i det hela. Lasarettets framtid oroar mig allvarligt när man i utredningen även nämner permanent stängning.

Karlskoga BB är en bra verksamhet, med ett strategiskt läge vid E18, ytterst kompetent personal och nybyggda operationssalar. Karlskoga lasarett hedrades för några år sedan som första sjukhus med utmärkelsen ”Svensk Kvalitet”.  Jag har själv förlöst båda mina barn i Karlskoga och mina erfarenheter är goda. Verksamheten behövs både i Örebro och Karlskoga. Det jag letar efter och inte hittar någonstans är underlag för vad kommuninvånarna vill? Och då pratar jag inte enbart om Karlskogabor, utan även om alla andra medborgare på landsbygden som haft Karlskoga BB som alternativ.

Att för fjärde året i rad ha stängt (och eventuellt helt lägga ner verksamheten) är inte förankrat hos allmänheten. Att som höggravid kvinna inte ha Karlskoga som alternativ, och hänvisas vidare till Örebro, skapar en stor osäkerhet. Kan inte Örebro ta emot får man åka ännu längre. Alternativen då är Karlstad, Västerås eller Eskilstuna. Att denna fråga dyker upp varje år, för fjärde året i rad, säger mig att man inte sett till att ta ett långsiktigt helhetsperspektiv i frågan. Det behövs satsas mer resurser på de mindre förlossningsavdelningarna för att kunna erbjuda fler vårdplatser och avlasta trycket på de större sjukhusen. Att göra det genom stängning eller nedläggning är orimligt då platsbristen är ett faktum.  Att man efter 4 år inte lyckats med att rekrytera den personal som behövs för att bedriva två förlossningsavdelningar väcker frågetecken. Varför går inte rekryteringen framåt?

Kommer all förlossningspersonal från Karlskoga BB, frivilligt följa med och arbeta i USÖ, eller upplever vissa det som för mycket tid borta hemifrån, med risk för att man i stället säger upp sig? Hur tillvaratar man denna personals önskemål? Sommarstängningarna gör verksamheten mindre attraktiv för flera yrkeskategorier och försvårar möjligheten att behålla och rekrytera nödvändig personal. Allt blir inte bättre bara för att det centraliseras.

Vad bör man göra då? Satsa på mer fast personal som kan och vill rotera mellan sjukhusen. Då sparar man in på att extrapersonal/hyrläkare tas in, till högre kostnader. Personalen känner de som kommer och man får bättre rutiner och höjer kvalitén.

Ha ett särskilt utbildningsprogram för undersköterskor, så att de i större utsträckning kan underlätta för, och jobba nära barnmorskorna, vilket genererar en god kompetens på undersköterskorna.

Gör det enklare och attraktivare för sjuksköterskor att vidareutbilda sig till barnmorskor via studielön (för att kunna ta del av detta erbjudande från Region Örebro län, krävs det att man måste ha varit anställd som sjuksköterska minst 12 månader– i direkt anslutning till utbildningsperioden).

Ta ett helhetsperspektiv i frågan och satsa på att ha öppet året runt.

2018 togs 15 personer in i utbildning, och intresset är fortsatt stort för barnmorskeutbildningen. Fånga upp intresset som finns och var en attraktiv arbetsgivare.

Innan valet sa Regionråd samt regionstyrelsens ordförande Andreas Svahn (S) att verksamheten ska bedrivas i Örebro och Karlskoga. Vad hände med det löftet?

Cecilia Albertsson (M), kommunstyrelseledamot i Hällefors

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.