Pia-Maria Johansson och de övriga i LPo vill diskutera politik med alla som är intresserade.

Debatt: Utveckla öppenheten – avveckla den inte

INSÄNDARE/DEBATT. Oppositionsrådet Pia-Maria Johansson (LPo) i Nora menar att majoritetens förslag om att stänga sammanträden i kommunstyrelsen för allmänhet och media och att tidigarelägga sammanträden i kommunfullmäktige är dåligt. Hon menar att öppenheten behöver utvecklas, inte avvecklas. Läs debattinlägget här.

Majoriteten i Nora släcker ner och fördyrar

Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna säger att man vill ha ett fullmäktige där politiker och invånare engagerar sig. Samtidigt stänger majoriteten för kommunens invånare möjligheten att lyssna in diskussioner i kommunstyrelsen. Dessutom lägger ordförande i fullmäktige förslag på att starta fullmäktige klockan 15. Idag startar de klockan 18, och förslaget kommer troligtvis att fördyra kostnaden för dessa sammanträden då fler måste ta ledigt med anledning av starttiden och färre kan komma och lyssna.

Orsaken till beslutet att stänga kommunstyrelsen (ks) säger majoriteten är någon form av omsorg för invånarna så att de diskussioner som förs inte ska oroa Noraborna.

Vi har ett ekonomiforum inrättat just för att diskutera sparförslag. Detta är stängt för allmänhet och media. Vi har haft tre möten och inte på ett enda möte har något sparbeting diskuterats trots att hela oppositionen har efterfrågat detta och redan i december lade egna sparförslag.

Politiken har även möjligheten att stänga vissa delar av ks idag för extra känsliga frågor. Det är bara att meddela att dessa diskussioner förs bakom stängda dörrar

Vår fråga, som jag nog kan säga flertalet i oppositionen undrar över: Hur ska medborgarna kunna förbereda sig om de inte får insyn i debatten och kan bilda sig en åsikt och uppfattning? Majoritetens svar är ett snabbprotokoll som ska skrivas av tjänstemän och information till medierna som i stort sett ska innehålla dagordning och beslut. Det vill säga inget om den diskussion och fakta som framkom.

Enligt Tom Rymoen tycker Nerikes Allehanda att detta är bra, då man slipper ”sitta av tid” i ks (citat Tom Rymoen kommunfullmäktige 190508).

Kommunstyrelsen förbereder ärenden som sedan ska upp i fullmäktige och beslutar i många andra ärenden som inte går upp i fullmäktige. Eftersom majoriteten har just övervikt röstmässigt kan de välja att inte föra ärenden vidare om de vill.

För oss i Landsbygdspartiet oberoende (LPo) är detta inget annat än att minska invånarnas möjlighet till insyn i de beslut som tas.

Nu lyckades vi, med enad opposition, att få till en återremiss i frågan, men ärendet kommer åter upp på fullmäktige den 12 juni – då troligtvis med beslut om att stänga ks.

Landsbygdspartiet oberoende menar att vi behöver få fler intresserade av att komma till ks och fullmäktige genom att göra dem tillgängliga – inte som nu stänga och försvåra.

Öppenheten behöver snarare utvecklas inte avvecklas.

Vi behöver skapa förtroende – vilket inte sker genom att sluta sig, det skapar misstänksamhet och förakt.

Nora har varit en öppen kommun – det verkar oerhört korkat och synd ur många aspekter att släcka ner öppenheten av demokratin. Vi i LPo hoppas och tror att detta är ett förslag som gick lite för fort.

Vi hoppas även att många invånare innan 12 juni tar tillfället i akt och uttrycker vad man anser om beslutet och det vore intressant att höra Nerikes Allehandas syn på saken med hänvisning till citatet.

Väljer man fortfarande att slå igenom beslutet den 12 juni hoppas vi att man bifaller Miljöpartiets förslag om att ärendet ska föras vidare om 1/3 del av kommunstyrelsen anser det.

Slutligen hoppas vi att man i dessa spartider inte tidigarelägger fullmäktige.

Pia-Maria Johansson (LPo)

Oppositionsråd

1 Comment

  1. Noras tid, som demokrati, verkar vara över, men man har ju i och för sig rötter
    i 40-talet

    Befolkningens rätt att ha åsikter och få dessa belysta, stängs nu och vi får ett
    gammaldags feodalsamhälle, där innevånarna påläggs det ena idiotiska, efter det andra.

    Bara en liten parentes, satsningen på flyktingar, som Solweig och Norlund gjorde, hur mycket pengar drog den in/kostade ? (barackerna står fortfarande kvar. Vem äger dom, Nora kommun, eller paret ? ) Blir naturligtvis bakom låsta dörrar.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.