Debatt: V i Hällefors om progressiv äldretaxa

HÄLLEFORS. Vänsterpartiet i Hällefors föreslog i kommunfullmäktige att ett underlag för en progressiv taxa i äldreomsorgen ska tas fram. De enda partier som röstade nej var S och M, och vänsterpartiets Johan Stolpen menar, i en debattartikel, att detta är något alla S-väljare bör känna till. Läs Johan Stolpens debattinlägg här.

V vill införa progressiv taxa i äldreomsorgen

Det är många som har garantipension, sjuttio procent av Kommunals medlemmar exempelvis. I den politiska debatten behandlas pensionärer ofta som en enhetlig grupp, men klassamhället är ytterst tydligt också bland de äldre.

Den högsta garantipensionen ger mindre än femtusen kronor efter skatt. Om du är beroende av hemtjänst flera gånger i veckan och betalar drygt tvåtusen kronor för det – vilket brukar vara kommunernas maxnivåer – då är det en stor del av inkomsten. Lägg till beroende av mediciner och annan vård och service, så är inte mycket av inkomsten kvar.

Det är rimligt att den som har en mycket låg pension betalar mindre för äldreomsorgen än den som har en hög pension. På senaste kommunfullmäktige föreslog Vänsterpartiet att förvaltningen ska ta fram ett underlag så att politiken kan ta ställning till om vi ska införa progressiv taxa i äldreomsorgen, alltså att olika inkomstskikt betalar olika avgift.

Faktiskt röstade hela den splittrade oppositionen inklusive en politisk vilde för vårt förslag. Det ena majoritetspartiet, Grythyttelistan, lade ner sin röst, uppenbart oenigt med de två andra, Moderaterna och Socialdemokraterna, de enda som röstade emot. Det gjorde att förslaget ändå förlorade med tretton röster mot elva.

Här ser vi konsekvenserna av Socialdemokraternas lokala samarbete med högern. Att moderater inte gillar utjämnande taxor kunde vi räkna ut redan på förhand. Men att sossarna fäller förslag som skapar mer jämlikhet, det är något som alla S-väljare i Hällefors skulle vara förtjänta av att känna till.

Det finns ett sätt att ändra maktbalansen i lokalpolitiken, och det är att du använder din rösträtt på sådant sätt att Vänsterpartiet från våra tjugotvå procent växer tillräckligt för att omöjliggöra att S får majoritet med M, och Vänsterpartiet får chansen att förhandla fram en annan majoritet.

Johan Stolpen (v)

Hällefors

9 Comments

 1. Norabo

  Att ge sig på mig är naturligtvis inte lätt !
  Är inte heller tänkt så.

  Har man usla argument att komma med blir det gärna så här.

  Svårt att vara lite grand ”kommunist”, även om man vänder fodret ut och in. Det gäller också att kränga av sig stövlarna och pälsmössan, lägga Lenin bland övrigt censured litteratur. (pippi i Söderhavet).

 2. Johan Stolpen
  Att försöka argumentera med/mot S Johansson är som att köra huvudet i en betongvägg, hela tiden Du kan ju läsa lite kommentarer här på 24i så märker du snart att olika åsikter får bara förekomma om det är hans egna.
  Det mesta eländet i ”världen” är de styrande socialdemokraterna i Noras fel, och i första hand ”drottning” Solveigs.
  Naturligtvis får ju v också en släng av sleven.

 3. Johansson

  Och du anser också att konservativa partier är lite emot den politiska demokratin eftersom de långt om länge försökte stå emot införande av den (till skillnad från Vänsterpartiets föregångare)?

  Jag hoppas att du dömer Vänsterpartiet utifrån det vi gjort och den politik vi drivit – fri skolmåltider, stöd till den demokratiska spanska republiken i inbördeskriget mot fascisterna, fri abort, ATP-pension, förbud av barnaga, utökad semester, samkönade äktenskap, kortare arbetstid, bättre anställningstrygghet, motstånd mot apartheid … – och inte utifrån vad vissa regeringar i andra länder gjort. Eller dömer du alla partier utifrån vad personer, partier och regeringar runt om i världen gjort som tillskrivit sig samma ideologi som dem?

  Men som svar på din fråga: Ja, partiprogrammet gäller, liksom demokratiska medlemsbeslut om ideologiska ändringar av partiprogram och organisationsnamn.

  Slutligen kan jag konstatera att det är tråkigt att en konkret fråga om ökad jämlikhet bland de äldre ska landa i en guilt by association-diskussion.

 4. Stolpen

  Visst är det så att efter namnbytet; Vänsterpartiet-Kommunisterna, så blev man liksom lite mindre kommunistisk ?

  Vänsterpartiet, är med andra ord bara ”lite kommunistiskt”, och har bara Lenin i en dammig bokhylla. Ungefär som när Karlsson byter namn till Von Russinquist.

  Historiken för kommunister är ändå ruggig.

 5. Kommunister står till vänster, ja. Men långt från alla som står till vänster är inte kommunister. Vänsterpartiets partiprogram: ”Vänsterpartiet är ett socialistiskt och feministiskt parti på ekologisk grund.”

 6. Frågan är då om det är fel på principen att den som har mer betalar mer och den som har mindre betalar mindre, eller fel på systemet som administrerar detta. Om det är som du säger, då låter det som att Nora kommun behöver förbättra sitt system för avgiftshanteringen i barnomsorgen (utan att veta mer om hur det förhåller sig i Nora än det som du skriver). För det ska ju inte bli ”efterdebiteringar”, det blir ju katastrofalt för många.

  Det finns en rymdsond som mäter vulkaner på Jupiters månar och skickar bilder till Jorden. Jag tror inte att mer jämlikhet mellan äldre är omöjligt. Och jag tror att det går att skapa ett fungerande system för progressiv taxa.

  Kanske är det så att S Johansson inte gillar förslag från Vänster, eftersom du kallar oss kommunister, och kanske inte heller förslag för mer jämlikhet?

  Johan Stolpen (v)

 7. En knepig grej.

  I Nora sysslar med sådant här, för barnfamiljerna.
  Man tar upplysningar på familjerna och om det inte stämmer, debiterar man dom retroaktivt.
  En ensamstående mamma kan därför plötsligt sitta med en extra räkning för barnomsorg, om inte alla siffror är exakta.

  Nu verkar det som om man anammat taktiken och skall ge sig på pensionärerna. Måste vara nått från kommunisthåll.

  Vad händer om en pensionär, inte klarar av att betala en ”efterdebitering” ?

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.