Debatt: Vad går pengarna till?

i ETTAN/INSÄNDARE/DEBATT/NORA

INSÄNDARE/DEBATT. I ett debattinlägg ifrågasätter Titti Hansson ordningen i Nora Bergslagsförsamling. Nya regler har uppenbarligen kommit till gällande konsertverksamheten, något som påverkar konserter i ytterkyrkorna. Läs Titti Hanssons debattinlägg här.

Lögner och pengafiffel i Kyrkan i Nora?

”Nu är den där Hansson igång igen” tänker en del när de läser rubriken. I alla fall de som uppenbarligen hittar på egna regler inom Svenska kyrkan i Nora. Det vill säga kyrkoherden, personalansvarig och, i detta fall, kantorn. Men ni skulle så lätt slippa mina insändare. Det enda ni behöver göra är att svara i telefon eller på mail.

För naturligtvis försöker jag först få svar av er. Kyrkoherden svarar vare sig på mail eller telefon. Inte heller personalansvarig. Kantorn svarar på mina frågor genom att slänga luren i örat på mig efter att ha skrikit att jag inte har med saken att göra.

Men ser du, där har du fel! Jag är medlem i kyrkan. Jag och alla andra medlemmar betalar din lön. Kyrkan är demokratiskt uppbyggd genom fria val. Precis som att jag har rätt att öppet diskutera vad kommunalråd Tom Rymoen gör eller ifrågasätta skolchefens beslut så har jag rätt att göra detsamma med kyrkan. Alltså har jag full rätt att veta vad du gör med pengarna i din budget och din budget är offentlig, beslutad av Kyrkofullmäktige.

Nu till sakfrågan. Sedan 1982 har kyrkan samarbetat med Järnboåsföreningarna om deras kulturdagar i oktober. Konserter i kyrkan har varit en självklar del. Församlingens kantor är den som är ansvarig för konsertverksamheten i Järnboås och Viker. Kantorn har över 90 000 kr i sin budget till just konserter i de två ytterkyrkorna.

Nu påstår kantorn att han i år inte kan betala Nora Kammarkör 4000 ur sin budget till konserten under Kulturdagarna. Han säger att kören själva måste hyra kyrkan och själva ta inträde. För det är nya regler, beslutade av Kyrkorådet. Detta hävdar Kantorn i flera mail till Kammarkörens styrelse.

Här ljuger han. Det finns inga nya regler. Man har alltid kunnat hyra kyrkan. Men att Nora Kammarkör skulle vara ”tvungna” att i år plötsligt hyra den för ett par tusen istället för att som vanligt engageras som musiker och få betalt från Kantorns budget finns inget nytt beslut på. Innan Kantorn slängde luren i örat på mig erkände han att de ”nya reglerna” hittats på av Kyrkoherden och personalansvarig (och säkerligen han själv, min anmärkning).

Jaha, tänker man, kanske har han slut på pengar i budgeten? Sannerligen inte. Sanningen är att alla pengar finns kvar. Alla 90 000 kronorna ska finnas där, för ingen konsertverksamhet har skett överhuvudtaget detta coronaår.

Vad ska då pengarna gå till? Ja, det vill inte Kantorn eller Kyrkoherden svara på. Likt den obegripliga oviljan att sätta en högtalare utanför kyrkan kommer här ännu en idioti. Förutom att de nu även bryter mot kyrkans egna målsättningar (att tillhandahålla musik för församlingsborna) plus ett oetiskt påhitt att låta sin egna församlingsbor hyra ”sin egen” kyrka och inte kunna betala dem 4000 kr av budgetens 90 000 kr. Kammarkörens konserter i ytterkyrkorna har dessutom under årens lopp alltid varit välbesökta.

Genom att försvåra och omöjliggöra samarbete med kyrkvärdarna och eldsjälarna i Järnboås och Viker har ni snart lyckats lägga ner varje arrangemang, åtminstone kyrkans delaktighet i dem. Frågan är vad pengarna går till? Inte är det konserter i alla fall. Ni anser säkert att jag har fel i mina slutsatser och kanske har jag sakfel i denna insändare. Tänk så lätt det vore att tillrättalägga det genom att bete sig som vuxna människor och svara på berättigade frågor. Ni kan inte gnälla på rykten och insändare när ni inte ens kan stå för era egna beslut.

Så frågorna igen då. Varför ljuger Kantorn om att kyrkorådet beslutat något när det faktiskt är han själv och kyrkoherden som själva tar beslut? Varför måste församlingsborna plötsligt hyra kyrkorna i Järnboås och Viker för att sjunga? Vad ska pengarna i Kantorns budget gå till?

Sista frågan lyder: Hur kunde Kammarkören i söndags ha en konsert i Nora kyrka utan att behöva hyra den? Gäller de påhittade reglerna bara ytterkyrkorna?

Titti Hansson

Medlem i Svenska kyrkan

12 Comments

 1. Saklig
  Det här börjar likna pajkastning, men både Titti och jag får ju kasta i blindo. Du har all rätt att vara anonym om du vill. Du vet säkert att jag jobbat inom kyrkan ett antal år, om du tycker att du har något att tillföra får du gärna ringa mig på 0761256993.
  Jag lovar att inte avslöja dig.

 2. Titti !

  Du verkar ha en säker informationskälla i församlingen som inte delar församlingens beslut.
  Jag har inte koll på hur mycket medel som är avsatta till externa konserter.
  Om det nu är så att det finns 90 000 kr avsatta i budgeten till externa konserter, så är det säkert så att det är konserter som är beställda av församlingen.
  Konserter som kammarkören och andra gör på eget hand kan ju omöjligt belasta församlingens ekonomi.
  Hoppas du förstår skillnaden.
  Om jag nu har missat antalet körer som församlingen har och det finns 7 körer finns det väl inget behov att beställa externa körer.
  Går nog att sänka kommande års budget för både externa konserter och egen körverksamhet !

 3. ”Saklig” (vilket skämt!)
  Nu tar vi det en gång till, extremt tydligt: Kantorns budget på 90 000 kr är inte till för att betala kyrkans egna körer! Den är till för EXTERNA konserter!

  Man på kyrkans hemsida läsa att det finns 7 körer, inte 4. Apropå det där med fakta.

 4. Bäste Conny !

  Jag har inte koll på hur det var när Järnboås var en egen församling.
  Fanns ingen egen kör var det väl ok att anlita en extern kör för musik på gudstjänster och konserter.
  Fanns det egna körer på tiden var det väl lika fel då som nu att finansiera en extern kör.

 5. Titti !
  Det brukar vara bra att tänka till och hålla sig till fakta innan man yttrar sig.
  Församlingen har två egna vuxenkörer och dessutom en ungdomskör och en barnkör.
  Jag är helt säker på att de inte prioriterar bort Vikers och Järnboås kyrka när det gäller konserter.
  Nora kammarkör tillhör inte församlingen.
  Du verkar vara felunderrättad.

 6. Var inte saklig medlem i kyrkan när hela anslaget till musikaliska verksamheten för Järnboås gick till privata intressen, och kyrkan lånades hyresfritt.

 7. ”Saklig”
  Kära nån… Om du läser mitt inlägg en gång till eller vänder dig till någon som vet hur kyrkans organisation är uppbyggd kanske du förstår. Men vi tar det igen. Kantorn har en budget på över 90 000 kr i sitt ”församlingsuppdrag” som du kallar det. Pengarna ska gå till konsertverksamhet i Järnboås och Viker. Han kan naturligtvis välja att inte inrymma Kammarkören i detta uppdrag. Han kan engagera vilka musiker han vill. Men då ska han tamejtusan inte ljuga och säga att det är Kyrkorådet som har bestämt nya regler. Sen ska han förklara för alla som vill veta, dvs jag, kyrkvärdarna i Järnboås och Viker (som har skrivit en protest till Kyrkorådet), Kammarkören och alla som brukar gå på deras konserter, varför han så gärna vill bryta en tradition som kyrkobesökarna i ytterkyrkorna tycker om. Sen kan han gärna förklara, eller du kanske, varför Kammarkören ingick i ”församlingsuppdraget” i söndags i Nora kyrka, men inte i Järnboås kyrka om en månad.
  Som du förstår (eller kanske inte) handlar det inte specifikt om Nora Kammarkör. Det handlar om att utarma ytterkyrkorna av någon obegriplig anledning.

 8. Tittis inlägg är inte sakligt.
  I detta fall sker konserten inte på församlingens uppdrag, hade ju varit skillnad om det hade varit annorlunda.
  Konserten är Nora kammarkörs egen konsert, och bör då hyra kyrkan som alla andra får göra för ett eget event.
  Arvode bör absolut inte utgå.
  Tycker det är helt rätt agerat av församlingen och kantorn.
  Vill att min inbetalda kyrkoavgift ska gå till kyrkans verksamhet och inga andras.

 9. Det är bra att någon säger ifrån. När kantor började sin tjänst och var ansvarig för musiken i Järnboås såldes hela verksamheten ut, vilket innebar att de flesta gratiskonserter försvann.
  Det är lite märkligt att kyrkoherden styr församlingen som hon gör. Med tanke på hur svårt det var när hon var komminister borde det vara en A-församling.

 10. Titti!

  Bra att någon orkar att bry sig och ruska om i kyrkan och inte bara gör som jag. Begär utträde ur Svenska kyrkan. Lätt som en plätt (googla) och spara utan att lyfta ett finger ca 5000:-/år. Sötebrödsdagarna för kyrkan är slut.

 11. Bara för att folk säger sig vara ”kyrkliga” innebär det inte att de inte gillar gourmetmat
  och pengar på banken.

  ”Tjock som en prost”, gamla tiders kyrkofäder var oftast feta. Inget nytt under solen.

  Noras ”kyrkliga”, har hittat en lukrativ födkrok och kör eget utan skatt och moms.
  ungefär som dom som kursar ”roliga piller”. kanske en Sigtunagrej

 12. Bra de behöver ställas mot väggen. Eller har de tagit efter Putin och Trump ?? Stå på Dig Titti.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.