Debatt: Vallögnen ”Hela kommunen ska leva”

INSÄNDARE/DEBATT. I morgon torsdag ska kommunfullmäktige i Lindesberg besluta om de föreslagna skolnedläggningarna i Ramsberg och Rockhammar. I en debattartikel skriver Henrik Björkman om utarmningen av landsbygden. Läs Björkmans inlägg här.

Socialdemokraternas dystopiska framtidsvision ”Mindre många” av författare Bengt Storbacka med flera…

För alla er som bor utanför Lindesberg, eller möjligtvis Frövi, så ser verkligen inte framtidsutsikterna så muntra ut i kommunen. Socialdemokraterna har tagit fram ett kommunalserviceförslag som innebär att så mycket som möjligt i kommunal regi ska läggas ner utanför centralorterna på sikt. Denna plan ska man ”luta” sig emot framöver när man tar sina väl och mindre väl grundade beslut.

Socialdemokraterna kom ut före valet med sina fina plakat om att ”hela kommunen ska leva”. Större vallögner får man leta efter då man sparar på varenda krona man kan utanför Lindesberg för att satsa på det ena efter det andra i Lindesberg. Vem har kört kommunens ekonomi i botten under de senaste decennierna (läs Socialdemokraterna) och vilka får betala för det mesta (läs landsbygden).

För mig personligen betyder det att man redan nu på torsdag vill stänga Ramsbergs skola och att man även vill stänga Ramsbergs förskola på sikt (som de säger inte ligger i riskzonen idag). Ska vi börja skjutsa barnen över hela kommunen eller ska vi sätta en av föräldrarna hemma med barnen? Skapar det bättre skatteintäkter och ett mer jämlikt samhälle?

Om det är någonting som vi fortsättningsvis ska kunna ha tryggt och lokalt, är det väl ändå våra små barn. Stäng inte alla mindre och trygga fungerande enheter till förtur för stora oroligare enheter i centralorten. För oss på landet är det verkligen nådastöten när vi är i behov av en föryngrad befolkning för att kunna bibehålla livskraft och framtidsutsikt. Vi har valt att bosätta oss här med vetskapen om att vi behöver åka längre för det mesta. Men tvinga inte iväg oss med barnen också.

Vi som bor på landet tror på att landsbygden kan växa om kommunen tillåter det. Barnfamiljer kanske skräms ”lite” av att flytta in om landsbygdsskolan ständigt har ett nedläggningshot riktat mot sig. Man skulle kunna säga att kommunen långsamt under 20 års tid har svält Ramshyttans skola utan att egentligen ge den en ärlig chans.

Vad är detta för vansinne och varför låter man dessa politiker fortsätta på sina på sina folkvalda uppdrag. 

Det här kan låta som jag har politikerförakt, men det har jag verkligen inte, jag vet att det finns väldigt många kloka politiker därute. Dock så verkar det som att de som har mest inflytande drivs mest av sina egna intressen, geografiska närhet och bryr sig faktiskt inte så mycket om de mindre samhällena.

Om detta fortgår och man faktiskt röstar igenom dessa förslag (tillsammans med oppositionspartiet Moderaterna ironiskt nog), så uppmanar jag alla som faktiskt tycker att hela kommunen ska leva, fundera om ni verkligen tycker det är rimligt att denna kommun ska styras av ett kortsiktigt, ständigt centraliserande, Socialdemokraterna som försöker ta ett ekonomiskt ansvar efter år av dåligt hushåll av skattemedel och en ökande belåning i kommunen samlade skulder på nu svindlande 2.3 miljarder (rätta mig om jag har fel). Läs noga igenom deras valmanifest, men för allt i världen, tro inte på allt de säger, de är speciellt hala i den här kommunen.

Enligt rykten är det flera medlemmar på väg ur partiet efter de nya vägvalen man är på väg att göra.

Med mindre människor på landsbygden försvinner på sikt den lokala kulturen, lanthandeln, ideellt drivna badplatser, campingar, fiskeområden, midsommarfiranden osv. Om dessa ska kunna leva vidare måste någon i yngre år finnas kvar att ta efter de som faller i ålder.

För er som också ställer er emot dessa planer och inte tycker det låter som en särskilt trevlig framtid, välkomna till Kommunfullmäktige nu på torsdag klockan 17.00, Lindeskolans Aula.

Henrik Björkman

2 Comments

 1. Det kan inte bara vara vi från landet som tycker att detta är helt otroligt hur pengarna fördelas.Stora skrytbyggen i Lindesberg ! Tror nog att det är många som håller med om detta. Hur många tycker att det kan vara bra med stora klasser,där läraren omöjligt kan hinna med.Finns faktiskt många barn idag som säkert skulle må bättre i små klasser. Visa genom att komma o stötta dem som kämpar för landsbygden . 17.00 i Lindeskolans aula

 2. Den här hanteringen av skolungar, är väl närmast att jämföra med kycklinguppfödning i stor skala.

  Man sänder ut ungarna på farliga landsvägstransporter till en större utbildningscentral. Produkten (barnen) som kommer ut därifrån är ofta i dåligt skick.

  Är några med stålnerver, taskig omvärldskunskap eller goda kontakter österut, som tar sådana här beslut. Om ”Putin” surnar till, så rasar hela upplägget som ett korthus.

  Sverige importerar, över 25% av oljeförbrukningen från Ryssland. Stänger han kranarna, får ungarna stanna hemma och förhoppningsvis har man inte rivit den gamla skolan.
  Dessutom kommer det inte in något käk från bönderna, så det blir att gå till ICA
  och titta på tomma hyllor.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.