Debatt: Vart finns barnens röst?

INSÄNDARE/DEBATT.Kanske är det här det sista debattinlägget om skolnedläggningarna? Däremot är det inte det minst viktiga. Maria Larsson i Ramsberg efterlyser barnens åsikt. Läs Maria Larssons debattinlägg här.

Barn har en rätt att uttrycka sin åsikt

Imorgon är dagen ett beslut ska fattas gällande två byskolor i kommunen. Anledningen till varför har hela tiden varierat, man pratar om sparkrav, kvalité och trygghet för barnen. Att kunna se dem i ögonen om tio år och säga att vi gjorde allt vi kunde. Trots dessa anledningar kan inte raka svar ges. Ingen presentation på hur mycket som sparas, att kvalitén är sämre eller barnen är otrygga. Vi har politiker som ärligt går ut i tidningen och berättar att de inte har tillräcklig kunskap om ämnet men ändå en åsikt, en röst.

Men barnens röst, vart finns den i ekvationen?

Barn har, precis som vem som helst en röst och en rättighet att uttrycka sin åsikt. Detta enligt barnkonventionen, en konvention av FN som enligt kommunens årsredovisning 2017 ska genomsyra kommunens alla verksamheter. När frågan ställdes till Linda Svahn (S) på mötet i Ramshyttans skola, hur man tänkt uppfylla barnkonventionen utan en barnkonsekvensanalys gavs svaret att barn är konservativa. Frågar du dem om de tycker om och trivs i sin skola så kommer de svara ja eftersom de inte vet något annat. Men frågan har inte ställts, den synpunkt som synts i media ifrån barnen är det drabbade föräldrar och andra inblandade för fram. Tas inte barnens perspektiv in i detta beslut följs inte barnkonventionen, och detta gäller alla barn även om vi inte får diskutera enskilda fall….

Hur kommer det sig att vuxna politiker, som själva uttryckt sig inte ha fullständig kunskap i området, kan med säkerhet säga att denna lösning är det bästa för de flesta? Hur kan man med extremt underlag, med felaktig enkel information, lägga grunden för ett beslut som påverkar andra än sig själv? Självklart ska beslutet fattas på fakta och inte känslor, men här finns även något mer att ta hänsyn till. Barnkonventionen nämner även att alla åtgärder, som rör barn sätta barnets bästa i främsta rummet. Och är verkligen den befintliga faktan tillräcklig för att göra detta? Har man gjort ordentliga efterforskningar så att beslutsfattare och föräldrar kan stå där om tio år, se dem i ögonen och säga att vi gav dem bästa möjliga förutsättningar?

Maria Larsson

Undersköterska, Lindesbergs Kommun.

Boende i Ramsberg

2 Comments

  1. Bra och otroligt viktig poäng Maria. Tyvärr så verkar inte vederbörande bry sig så mycket om det. ”Det är inte en lag ännu” så det är ingen mening med att lyssna till barnen.

    Det låter ju inte särskilt socialdemokratiskt kan man tycka?

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.