Debatt: Vad hände med trygghetsboendet?

INSÄNDARE/DEBATT. I en insändare undrar kristdemokraten Gun Andersson vart det planerade trygghetsboendet tog vägen. Hon förvånas över vad som hänt med det planerade trygghetsboendet vid den nya vårdcentralen när lägenheterna nu ska hyras ut som helt vanliga hyresrätter. Läs insändaren här.

Vart tog trygghetsboendet i Lindesberg vägen?

Alla medborgare ska få åldras med värdighet. I det ingår att man har ett tryggt och bra boende. Många äldre i Lindesberg gladdes åt att ett trygghetsboende skulle byggas i anslutning till nya vårdcentralen. Trygghetsboende är en boendeform för äldre som har saknats i Lindesberg och som det finns behov av.

Men plötsligt läste vi i tidningen att nu ska det inte bli något trygghetsboende utan lägenheterna ska erbjudas som vanliga hyresrätter till allmänheten.

Hela grundtanken med införandet av trygghetsboende var att säkerställa att det finns bostäder för äldre med möjlighet till social samvaro. Därför ska det i ett trygghetsboende finnas, förutom lägenheter anpassad för äldres fysiska behov, lokaler för gemensamma aktiviteter, gemensamma måltider, social samvaro, möjlighet till hobby och rekreation.

En trygghetsvärd/bovärd ska finnas på vissa tider på dygnet, som ansvarar för det sociala innehållet och skapar en vi-känsla i boendet.

Ett trygghetsboende är inget vårdboende. Det krävs inget biståndsbeslut för att bo i ett trygghetsboende utan man hyr sin lägenhet på eget initiativ.

Har man behov av hjälp får man ansöka om hemtjänst eller köpa hushållsnära tjänster som i vilken bostad som helst.

Vi vet att många äldre sitter ensamma i sina lägenheter vilket kan skapa grogrund för depressioner och andra sjukdomstillstånd.

Det är viktigt för hälsan att leva ett aktivt och socialt liv så länge man orkar.

Det gäller att känna meningsfullhet i tillvaron och ha en roll i ett större sammanhang för att ha ett gott liv.

Alla kriterier för att det ska kallas ett trygghetsboende finns i boendet i Bergsparken. Varför då inte använda det som sådant?

Så därför uppmanar vi LIBO – tänk om och tänk rätt.

Gun Andersson

Kristdemokraterna

Lindesberg

Banner

4 Comments

 1. Rent valstrategiskt, är ”direktionen” på rätt väg.

  Genom att köra över folk, detaljplanera, Hitorp, mm), styvmosbehandla vård och omsorgsperspersonal, handikappade och pensionärer, med policy
  går man mot en förändring av socialistregimen.

  Strategerna har glömt att lågavlönade och pensionärer fortfarande har rösträtt. Enl statistik,är hälften av pensionärerna beredda att byta parti, vilket i Nora betyder att några häckande får gå till arbetsförmedlingen.

 2. De skulle starta upp ett äldreboende i Thailand istället, det vore livskvalité det!

  Här finns det gott om personal som inget hellre vill än ta hand om de gamla, och dessutom få betalt för det!

 3. Trygghetsboende ?

  Kanske är det samma svängen som går i Nora ?

  Här skall ett byggföretag fixa kåkarna och hyra ut till ”kommunen”. Skitbra, för byggaren, för att det är han som sätter hyran, (efter div förhandlingar).

  I slutänden är det de så kallade brukarna som får betala.

  Dom som inte kan betala de begärda hyrorna, får snällt bo kvar i sin villa med fem rum och stor trädgård, som man inte klarar av. (på grund av beskattningen)

  Ungdomar, som behöver det här huset för sina ungar kommer inte åt att köpa.

 4. Håller fullständigt med Gun Andersson. Varför skall
  de gamla som behöver hjälp och som har behov av att
  komma in i et boende, där de kan komma i kontakt med andra i samma situation och där det finns hjälp inom räckhåll. Vad jag kan förstå så kan de komma ut även om det är inomhus och träffa andra.
  Nu är det på tiden att vi förgyller våra gamlas ålderdom. Varför skall de som kan klara sig själva, och har pengar, igen taga platser från våra gamla. Men det blir väl vanligt. Strunta i de gamla de ligger bara samhället till last och orkar ändå inte protestera. Vi har slutat tro på tomten.
  Gör som Stig Grybe en gång sa. Bunt ihop dom och slå ihjäl dom. Det gäller alla os som fyllt 65 år, så slipper staten betala ut någon pension, så är problemet löst.
  Medmänsklighet och solidaritet är ord som ingen betydelse har längre. Nu är det pengarna som styr.

Kommentera

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.