Debatt: Vem är facket till för?

INSÄNDARE/DEBATT. I en insändare tar Titti Hansson upp frågan om den medarbetare som stängts av från jobbet i Svenska kyrkan i Nora. Titti Hansson frågar sig för vem facket är till? Läs insändaren här.

På vems sida står facket?

I slutet av förra året stängdes en medarbetare av från sitt jobb i Svenska kyrkan i Nora. Den avstängda medarbetaren är medlem i Lärarförbundet Nora. Facket och den anställda kallades således till förhandling av ordförande i kyrkorådet Peter Bernövall.

Så här gick ”förhandlingen” till.

Ett sms skickades mellan Lärarförbundet i Nora till kyrkan. Där stod:

”Hej Alexandra! (personalansvarig i kyrkan, min anmärkning). XX tar på sig Lärarförbundsskylten och kommer till dig. Hon har inte hela storyn men det gör inget, hon vet att det rör sig om avstängning under utredning”.

Denna person kontaktade alltså inte medarbetaren innan mötet. Medarbetaren blev strängt avrådd av sitt lokala skyddsombud att gå på mötet utan någon som kände till bakgrunden och var därför inte där. Fackrepresentanten skrev då under ett avtal som innebar att hen godkände avstängning utan lön och dessutom att avstängningen kunde förlängas utan ytterligare förhandling. Varken då eller senare har denna person pratat med den anställda eller på något sätt förhört sig om vad som egentligen hände. I tidningen säger då Peter Bernövall att frågan ska skyndsamt utredas. Sedan händer ingenting på två veckor.

Nu har jag några frågor till Lärarförbundet i Nora. Eftersom det inte finns någon ordförande enligt hemsidan, ställer jag frågorna till Camilla Sörman och Barbro Göthberg, eftersom jag vet att de två var direkt inblandade. De sitter dessutom i styrelsen.

Frågorna lyder:

Vem är facket egentligen till för?

Kan det verkligen vara möjligt att man kan ”godkänna” en avstängning, utan att ens varken före eller efter prata med den som man företräder?

Lyckligtvis trädde regionfacket in efter den katastrofala handläggningen, gjorde ett utmärkt jobb och kom snabbt överens med Svenska kyrkans egen jurist, inkallad från Stockholm, om att avstängningen inte hade någon grund. Det gör att frågorna till det lokala facket i Nora blir ännu mer viktiga att få svar på.

Titti Hansson

Medlem i Svenska kyrkan fortfarande

13 Comments

 1. Titti Hansson tack för ditt svar.

  Kyrkan som arbetsplats verkar vara en plats för mobbning, hot, intriger och lögner. Vilket antalet anmälningar till arbetsmiljöverket visar. Dubbelt så vanligt som hos andra arbetsgivare. Så pass mycket vanligare att AMW nu ska utreda orsaken.
  Men å andra sidan så är ju all religion fylld av kontroll och förminskelse av människor så jag är inte särskilt förvånad. Och dom som gärna vill anse sig godare än andra är oftast dom värsta förtryckarna.

  Med tanke på den stora flykten från kyrkan så borde man kanske tänka över hur man ska få tillbaka medlemmarna, det får man inte genom att vara en urusel arbetsgivare där mobbingskultur är normalt. Behandlar man sina sommararbetare på samma sätt så

 2. ”Vi som undrar”, jag vet inte om man kan tala om ”samma konflikt”. Konflikter, mobbning och kränkande särbehandling har förekommit under de senaste fyra åren som ärenden hos Arbetsmiljöverket. Det är alltså långt ifrån en eller två personer som är ”osams”. Ett antal personer har vittnat och berättat om en arbetsplats där tystnadskulturen är utbredd och samarbete som inte fungerar. Personalens och AMV;s bedömning sammanfaller; det är ledningens oförmåga som fallerar. Oförmåga att skapa en arbetsmiljö där rättvisa, samarbete och stöttning i arbetsuppgifter fungerar. Följden blir att personalen slutar, går i väggen och blir långtidssjukskrivna. Det handlar om många personer under årens lopp.

  ”Jesus” är inne på en farlig väg, vilket ännu en gång vittnar om hur ledningen fungerar. Uppenbarligen är det någon som tillhör de fåtal personer som varit inblandade i den sista horribla avstängningen, som jurist och fack var överens om inte hade någon grund. Här avslöjar hen sekretessbelagda uppgifter. Vad skulle domkapitlet tycka?

 3. Om det handlar om en sekt, dåliga chefer, politisk eller ekonomisk maktkamp,
  måste nog någon helt utomstående utreda.

  Blir säkerligen svårt att komma in, eftersom Noras policy är stängda dörrar.

  En gissning är ”politisk, ekonomisk, eftersom stan är liten och samma folk sitter i kommunala bolag och styrelser

 4. Vi är väldigt många som inte har en aning om vad det handlar om.
  Finns det någon som skulle vilja berätta det för oss på ett sakligt och faktafyllt sätt?
  Vad handlar konflikten om, är det samma konflikt som varit ”på tapeten”under många år eller är det nya konflikter som blossar upp?

  Är det politiskt eller har det med något annat att göra?

 5. Det är viktigt att ha i minnet att det finns tre parter på arbetsmarknaden: arbetsgivarna, facket och arbetstagarna. Det är en farlig förenkling att utgå från att fackets och arbetstagarnas intressen sammanfaller.
  Håkan Kangert

 6. ”Jesus” verkar vara en av de bakom-ryggen-fegisar som det finns alldeles för många av i härvan runt kyrkan och den urusla arbetsmiljön. Vem ljuger och manipulerar? Vem är ansvarig för arbetsmiljön? Läs AMVs handlingar noggrannt så får du svar. Men jag vet att de ansvariga i kyrkan inte tycker att AMV är något att bry sig om. Det är bara att betala böterna och fortsätta skylla på personalen. Jag upprepar – Regionfacket och Svenska kyrkans jurist kom på kort tid överens om att avstängningen inte hade någon grund. Kanske borde facket åtminstone ha brytt sig om att kontakta den de företrädde? Det är väl därför man betalar fackavgift?

 7. Jag är lärarförbundare och förundras över ovanstående förfarande…… Och Jesus, även en lögnare och manipulatör har väl rätt till ett bra bemötande? Och hur vet fackrepresentanten medlemmens ståndpunkt om man inte ens kontaktar den man representerar? Mycket märkligt…..
  Jesus verkar insatt, hmmm…

 8. I en sån liten stad som Nora så skulle nog jag välja fackliga ombud från annan ort, nån som är ”opartisk”, känns lite otryggt skulle jag vilja påstå med lokala förmågor oavsett vilket fackförbund det rör sig om, tyvärr.

 9. Facket är naturligtvis till för arbetstagare men för den sakens skull kan man inte ljuga och manipulera för att alltid få sista ordet.

 10. Ärendet är inte pågående.
  Dessutom är det alldeles sant. Naturligtvis sett från medarbetarens sida. Men – svara du på frågan då, vems sida tycker du är relevant? Vem är facket till för nu igen?

 11. Titti.
  Skulle tro att du får svara om du vänder dig till Lärarförbundet med dina frågor för jag tror inte att dom diskuterar ett pågående ärende här.

  Förövrigt så blir det bara märkligt när det du skriver inte är sant och att du troligtvis bara vill röra om grytan.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.