Debatt: Vi kommer att göra allt som krävs

INSÄNDARE/DEBATT. Socialdemokratiske riksdagsledamoten Daniel Andersson från Frövi förklarar i ett debattinlägg varför man väljer att förlänga det så kallade omställningsstödet under tre månader. Läs Anderssons debattinlägg här.

Därför förlänger vi omställningsstödet

Corona har slagit hårt mot många företag och en del branscher är mer drabbade än andra. Vi socialdemokrater kommer att göra allt som krävs för att rädda så många jobb och företag som möjligt under den här svåra tiden.
Därför kommer vi att förlänga omställningsstödet under tre månader. Och som egenföretagare vet jag hur viktigt det är med stöd och åtgärder vid kriser för ett företags överlevnad. Våra företag skapar jobb och är grunden i svensk ekonomi.

Omställningsstödet infördes i juni som ett direktstöd baserat på omställningstapp. Det gällde för mars och april i år. Syftet med stödet var att göra det möjligt för företag att överleva den akuta krisen och samtidigt underlätta för företag att ställa om och anpassa sin verksamhet.

Det står nu klart att många företag påverkades kraftigt under maj och många säsongsföretag drabbades hårt under sommaren. Företag och organisationer som har påverkats hårt av beslutet om förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer, kan också ansöka om omställningsstödet. Det kan exempel vara nöjesfält, kulturarrangörer och företag inom mässbranschen. Med anledning av det förlängs omställningsstödet med ytterligare tre månader, det vill säga maj, juni och juli 2020.

För att få stöd för maj, som är en egen stödperiod, krävs ett omsättningstapp på mer än 40 procent jämfört med maj förra året. För juni och juli, som är en egen stödperiod, krävs ett sammanlagt omsättningstapp på mer än 50 procent jämfört med juni och juli förra året.

Vi Socialdemokrater vet att våra företag är oerhört viktiga, eftersom de skapar jobb och tillväxt i Sverige.

Daniel Andersson (S)

Riksdagsledamot Örebro län

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.