Debatt: Viktigt att våga sätta gränser

INSÄNDARE/DEBATT. I Nora vill den socialdemokratiska minoriteten bevilja pengar till en hundaktivitetsplats, något som Vänsterpartiet menar inte tillhör kommunens kärnverksamhet. Läs vänsterpartisterna Camilla Andersson-Larssons och David Stansviks debattinlägg i frågan här.

Hundaktivitetsplats – en kommunal angelägenhet?

I Nora har ett par hundägare till kommunen lämnat ett medborgarförslag om att inrätta en hundaktivitetsplats. Att förslå detta är positivt – medborgare skall vara aktiva och lämna sina synpunkter och förslag. Gärna också till de politiska partier som de anser sig företrädda av.

Kommunernas ekonomi är ansträngd och kan inte alltid mötas med ökat skatteuttag. Vår uppgift som folkvalda är att prioritera bland de önskemål som framförs. Vår ekonomiavdelning understryker vikten av kostnadsmedvetenhet för att kunna hålla kommunens ekonomi i balans. Det är därför viktigt att ”hålla i pengarna” även om beloppen är jämförelsevis små.

Vår uppgift är att verka för invånarnas bästa och då i synnerhet för barn och äldre. Intressen som är fritidsintressen, bör sökas som föreningsbidrag via de föreningar som företräder intresset. Finns ingen sådan går det att starta en. På så sätt ges möjlighet att leva upp till kommunallagens krav på likställighet. Olika föreningar tilldelas bidrag utifrån aktiviteternas angelägenhet. Aktiviteter som involverar barn och unga väger tungt vid tilldelningen.

Nu vill den ”styrande” socialdemokratiska minoriteten avslå medborgarförslaget, men i särskilt beslut ändå bevilja pengar till såväl investering om 150 000:- som driften med cirka 10 000:-/år till en ”hundaktivitetsplats” i Nora. De vill också se sitt förslag genomfört innan sommaren. Utskottet har gett kommunchefen i uppdrag att ta fram förslag på en lämplig plats i centrala Nora.

Jämfört med andra investeringar är det ett blygsamt belopp. För förtroendevalda finns en frestelse att falla för argumenten ”det är så lite pengar” eller ”sådana finns i andra kommuner” (följa-John-syndromet).

Vänsterpartiet yrkade avslag på det socialdemokratiska förslaget i utskottet. Nu skall ärendet avgöras i kommunstyrelsen sista maj. Det går att utpeka verksamheter inom kommunens kärnområden där dessa pengar kommer medborgarna till del på ett bättre sätt.

Vänsterpartiet tycker att det är viktigt att våga sätta gränser för kommunens åtagande. Var dessa går kan diskuteras, men vår politiska linje är att investeringar som syftar till en bra skola och omsorg går före djurägarnas och djurens behov. Framtida krav från andra djurägare (katter, akvariefiskar osv.) kommer att kunna åberopa likställighetsprincipen för att få sina önskemål tillgodosedda.

Vänsterpartiet tar risken att bli utskällda och hoppas att socialdemokraterna gör en klädsam pudel.

Camilla Andersson-Larsson och David Stansvik

Kommunstyrelseledamöter för Vänsterpartiet i Nora

Posted by on 17 maj, 2017. Filed under INSÄNDARE/DEBATT,NORA. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

3 kommentarer till Debatt: Viktigt att våga sätta gränser

 1. Lupinen

  19 maj, 2017 at 11:18

  Tycker absolut att kommunen ska fixa en hundgård. Driften ska däremot skötas av hundägarna själva. Precis som ridklubb och annan idrott och friluftsliv får hjälp.

 2. S Johansson

  17 maj, 2017 at 09:45

  Sossarna senaste !

  Nu skall hundägarna tvingas rasta sina jyckar inom stängsel. Socialistisk ordning och reda.
  Men sen finns det förståss obstinata hundägare som smiter ut på promenad utefter trädkantade gator.

  Förresten är inte det här ett syskon till förslaget att bygga en socialistisk skola ?
  Politiker skall på plats styra och ställa i skolan.
  Ungarna skall gå direkt in i föräldrarnas politik
  inom kommunen.

 3. Daniel

  17 maj, 2017 at 08:25

  Ja, helt rätt i princip. Stribergs kaninhoppare behöver konstgräsarena…

  Jag tycker alla föreningsbidrag skall ersättas, kan man kanske ersätta det med en ungdomspeng så alla ungdomar kan hålla på med sin hobby.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *