Debattinägg om skolnedläggningarna

INSÄNDARE/DEBATT. I ett debattinlägg frågar sig ”Mona – mitt i skogen” när svaren på alla frågor om landsbygden kommer från politikerna, samtidigt som hon hoppas att den kraft som skapats kommer att tända nya ljus i framtiden. Läs debattinlägget här.

Hur blev det så här?

Ett ljus släcktes på många olika sätt i måndagskväll. En bygd sörjer sin skola och media rapporterar om ett misstänkt hot mot en kommunal politiker. Frågan om skolors bevarande fick ett annat fokus än det man jobbat så hårt för. Föräldrar med små barn i bygden vänder och vrider på sitt liv och sin tillvaro nu. Påsken, våren och sommaren blir för många en tid fylld av kval och oro. Måste man flytta och kanske byta jobb för att få livspusslet att gå ihop? Det finns fortfarande efter flera månader inga lösningar presenterade, ingen vet hur barnens framtid och skolgång ska se ut. Eller hur bygdens framtid ser ut. I grunden är en skola är mer än en skola. Den hänger ihop med ett livspussel och ett större sammanhang. Ett ljus har släckts och livspusslet är i oordning för många. Kommunikationen för lösningar uteblir och de med makten ger inga svar på väsentliga frågor, kvar blir vanmakt, oro och rädsla.

Politiker har ett ansvar för sin politik och vår ekonomi och det är ett svårt och jätteviktigt uppdrag. På kommunal nivå ska man lösa svåra uppdrag vid sidan om ett annat yrkesliv. Men uppdraget bygger på att vi ger politiker deras mandat och ett stort förtroende. Det senaste valet genomfördes utan att någon fick ta ställning i denna fråga. Den kommunikation som skett efter valet har inte gett några svar på de frågor som ställts. Varje process som leder till hot och vanmakt och är ett misslyckande och det innebär en stor sorg för många. Förtroende och vilja till lösningar bryts.

Jag hoppas att den positiva kraft som vi sett i bygden för alla samman igen och att nya krafter kan leda fram till att man själva orkar tända ett ljus och skapa sina lösningar. De politiker som kommer med konstruktiva lösningar för framtiden på landsbygden kommer att kunna bygga något starkt tillsammans med dessa kämpande människor. Man bor inte långt från huvudorter om man inte är beredd att arbeta hårt för det mest grundläggande i tillvaron. Man saknar nämligen oftast såväl affärer som bussar, post och bredband. Det sista man vill förlora är det som berör ens barn.

Landsbygden kan vi inte klara oss utan! Där bor de som skapar all mat och det virke vi bygger en hållbar framtid av. På nationell nivå lyfts dessa frågor fram mer idag och det måste finnas plats för barnen i det sammanhanget. Vilka ska annars skapa maten och virket i framtiden? Och en bonus är att på landsbygden behöver man inte plantera träd vid skolor och anlägga konstgjorda grönytor. De finns där helt naturligt och kostar inget extra och barn och vuxna som får vara i naturen mår bättre, det är bevisat! Vi vill att alla ser resurser som finns!

Det blev så här nu och frågor kvarstår. När får barnen och föräldrarna svar på sina frågor och när får vi se satsningar utanför Lindesberg? 

Och till er som kämpar: Ge inte upp, ni är livsviktiga!

Mona – mitt i skogen

1 Comment

 1. Det är lätt att deppa. efter en sådan här nedsabling, av de som man gett sitt förtroende att sköta om
  välfärden.

  MEN

  Dom här lever ett liv på slak lina. När bränsle och mat tryter, kan man inte vända sig till dom som man
  kört upp. Tåget har liksom gått !

  ”Bullskit”, säger potentaterna ! Nu tittar vi oss omkring, lättar på hatten och vad hittar vi då ?
  Putin har dragit åt kranen för olja till grannlandet Ukraina.
  Sverige importerar 40-45 % av oljan från Ryssland.

  Innebär att affärerna klarar max en vecka med livsmedel och transporter och sen måste folk dra utanför stan för att tigga, bärplockningen sköts av taiwaneser, så där är det kört.
  Lite ödmjukhet, i stället för diktaturfasoner blir nog på sin plats så småningom.

  Dom får nog skicka någon sliskig ryggmjuk, över Östersjön och lära våra piloter att vicka med vingarna
  när dom ser en ryss.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.