Debattsvar från Bjarne Lind

INSÄNDARE/DEBATT. I ett debattinlägg svarar insändarskribenten Bjarne Lind på ett inlägg om arbetsförmedlingen. En uppdelning av kolossen vore bra, skriver Lind. Läs Linds svar här.

Debattsvar till signaturen ”Arbetsförmedling utan arbete”

Jag har inte någonstans försvarat Arbetsförmedlingen så som den ”fungerat” sedan lång, lång tid tillbaka!

Vad jag säger är att vi behöver en reformerad arbetsförmedling som blir bättre på att lösa sitt uppdrag. Tror att det vore bra med en uppdelning av ”kolossen” i mindre avdelningar där man verkade specialinriktat för att möta de olika behov som finns i dagens samhälle.

Som en följd därav behöver man säkert även byta namn på de olika ansvarsområdena, namn som talar om vad de sysslar med, en modernisering helt enkelt.

Men som begrepp menar jag att det fortfarande behövs en arbetsförmedling oavsett vad man kallar det. En privatisering fullt ut är ingen lösning, dom är inte intresserade av de individer som står längst bort från arbetsmarknaden.

En myndighet har ansvar mot individen, det ansvaret kan aldrig en privat aktör ta och ingen skall behöva hamna i beroendeställning gentemot ett privat intresse.

Du talar om vikten av att lära sig språk, utbilda sig o.s.v. det håller de flesta med dig om. Hela vår civilisation bygger naturligtvis på utbildning.

Men att skuldbelägga och peka ut grupper eller enskilda individer gör det inte enklare att nå en lösning. Påfrestningarna med många arbetslösa är naturligtvis stora för samhället. Men det är de människor som hamnar i arbetslöshet och utanförskap som tar de största smällarna, oavsett om de kommer från grannbyn eller ett annat land!

Bjarne Lind

Lindesberg

3 Comments

 1. Alla som läser det du skriver får veta att du har minsann identifierat problemet. Hur tydligt som helst – din egen text – invandrarna är problemet. Om inte det är att peka ut en grupp, då vet jag inte!
  Så många vokabulär du använder, men knappast några av dem är till någon hjälp för alla oss som seriöst söker efter en saklig diskussion och svar på samhällets många och stora utmaningar, varav invandringen är en. Förstod redan på dina tidiga inlägg (läste mellan raderna) att du skulle ”välja” en låg nivå i debatten så fort du blev lite trängd. Du kastar påståenden omkring dig, knappast några av dessa har någon koppling till vad jag har skrivit. Det är ett välkänt fenomen bland SD anhängare och andra högerpopulister som även du använder. Ni vill påskina att det alltid är så synd om Er och att inga andra har förstått problemen, som ni sammanfattar i ett ord, invandringen. Ingen förnekar att det kan och ofta uppstår överkomliga problem både för invandrare och svenskar. Men varför fokusera på det som är svårt och dåligt. Integration är inte alltid enkelt, visa lite förståelse för hur situationen såg ut i vår omvärld åren 2016-2017. Att ansvariga politiker borde ha haft bättre och klokare framförhållning och mött kraven på Sverige annorlunda, det tycker även jag. Men nu gjorde de inte det och då får vi kritisera dom för det och samtidigt försöka bidra till hur Sverige som land kan gå vidare. Det får aldrig bli enskilda individer och gruppers fel när något fallerar i samhället. Vad det kan leda till har vi sett nog med exempel på genom historien!

  Varje dag går fler än 500 000 nysvenskar till arbetet. Mängder av prognoser visar att Svenskarna inte kommer att räcka för att fylla alla stora behov av arbetskraft i framtiden. Fler än en miljon invandrare bidrar redan i dag till vår välfärd. De invandrare som kan ses som en kostnad idag kan även de personerna med rätt och klok politik de närmaste åren bli en tillgång för det svenska samhället. Det är med samhällets stora insatser för bostad, utbildning, arbete etcetera som Sverige tidigare har byggts starkt, det kommer att kunna ske igen bara de värsta hoten mot ett jämlikt och demokratiskt samhälle kan hållas tillbaka, stavas högerpopulister.
  Du har ingenstans i dina insändare kommit med något som kan bidra till en bättre framtid.
  Hur är det man säger – när argumenten tryter – återstår bara att höja rösten – men det hjälper knappast.

  Med din brist på sakliga argument får du finna dig i att bli emotsagd. I ditt svar uttrycker du dig som om jag vore en ansvarig politiker på riksnivå för de frågor vi debatterar, man tackar för den upphöjelsen, men du har fel även där. Jag har inte haft något politiskt uppdrag på många år. Slutade som folkvald i kommunfullmäktige 1995 efter 23 år där. Men jag tar mig fortfarande rätten att torgföra politiska åsikter precis som du, inte som företrädare för något parti.
  Är fortfarande medlem i Vänsterpartiet och jag undertecknar mina inlägg med mitt namn!
  Bjarne Lind
  Lindesberg

 2. Jaha där kom det typiska politikertramset….
  När man påpekar vad som är fel i ett system så är inte det att skuldbelägga, det är att identifiera vad som måste göras bättre!
  För identifierar man inte problemen så kan man heller inte göra något åt det och ännu fler kommer att komma ännu längre bort från arbetsmarknaden!

  Om det nu är så att det är en grupp som kräver enorma resurser och som aldrig lyckas gå vidare så måste man ta upp saken och göra förändringar. Det är fasiken inte att skuldbelägga. Men det är sånt trams som politiker älskar att slentrianmässigt häva ur sig då dom är helt oförmögna att lösa ett problem. Så att försöka utmåla dom som ser dom verkliga problemen som någon slags elak person kommer inte att lösa det verkliga problemet.
  Det som är felet på dagens politiker att när man kommer med kritik så säger politikerna att det är hot, hat eller fobi. Det är ett enkelt sätt att få kritikerna att tystna, men ingen lösning på problemen som diskuterades.

  Så kom inte med nåt uselt påstående att jag skuldbelägger en grupp, jag påpekar ett problem som behöver en snabb och bra lösning. För det här är ett stort problem som växt sig ännu större under de sista åren och det finns ingen ljusning i sikte då politikerna varit så helt ointresserade av att identifiera problemen. För människor mår bra av att ha ett arbete med egen inkomst, och vi ska ha välmående människor i sverige.

  Slutsats: Att utmåla de som ser problemen måste politikerna sluta kalla för hatare, fobiker eller det nu mera uttjatade ordet rasist. Det är bara ett bevis på politikernas ovilja att ta åt sig kritik.

 3. Arbetsförmedlingen, är en konstruktion, som inte längre fungerar.

  Rätt eller fel ?

  Folk, som kommer hit måste lära sig språket om dom inte vill isolera sig i ghetton.
  Sådant är inget nytt; vi har exempelvis ”china Town” i USA och annat liknande.
  Fast där försörjer dom sig själva.

  Integrering, är rena kommunala dravlet, om folk inte vill bli ”integrerade”, utan vill
  leva i sin egen lilla värld och få sina pengar vare månad på bankkontot.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.