Bergslagens destilleri

Bergslagens destilleri begärt i konkurs

Bergslagens destilleri
Bergslagens destilleri

NORA. Enligt säkra men obekräftade uppgifter begär byggföretaget Skanska den tänkta whiskytillverkaren Bergslagens Destilleri i konkurs. 

Skanska var en av fordringsägarna redan tidigt under hösten när Bergslagens Destilleri ansökte om rekonstruktion. Skanskas konkursansökan mot Bergslagens Destilleri ska ha skett i slutet av vecka 8 och är ännu obekräftad, men enligt uppgift till 24i är uppgifterna säkra.

Fortfarande kan Bergslagens Destilleri komma ur konkursen, men då krävs återigen att friskt kapital pumpas in i bolaget,

För kommunägda Norabostäder och Nora Fastighet blir den närmaste perioden en nagelbitare, då bolagen satsat stora belopp på att restaurera de lokaler Bergslagens Destilleri hyrt. Över 20 miljoner har de kommunala bolagen lagt ut.

Fastigheten går att dela upp och idag består den av kontor, pub, restaurang och produktionslokal.

11 Comments

 1. Apropå styrelser och politiker. Förra nya majoriteten var duktig på att spendera pengar, annexet texvar stort då när det hände men den här soppan tar ju priset!!
  Finns väl ett bränneri norr om Lindesberg. Locka hit dem.

 2. Jag tror inte bolagsstyrelserna var med den dagen som man undervisade om ROI (return on investment)

  Nu måste nog politikerna dra igen dragkedjan till pengapungen och försöka rädda det som räddas kan.

  Alternativt kalla in folk från skogen och sätta i gång och göra sprit i kommunal regi Grejerna finns ju. Kanske är det också bränneriutrustning på gång.

 3. Håller med om att bolaget borde ha sett till sin finansiering innan man satsade så stort. Samtidigt förstår jag inte hur det kommunala bolaget kunnat skriva ett kontrakt, tagit beslut om att renovera för väldigt många miljoner med då helt nystartat företag. Gjorde man ingen kontroll på bolaget. För att kunna bära en hyra på över en miljon om året krävs ganska bra muskler. Vad resonerade Norabostäders styrelse egentligen?

 4. Bertil, i det här fallet håller jag med Thomas, Om man får åtaganden från kommunen för 20 miljoner och sen inte själv har finansierat sitt bolag tillräckligt så kan man inte säga motarbetats. Här är det dåligt affärssinne som ställt till det. Investeringsberäkning på ett destilleri, feltänk när det gäller finansiering och när ev ROI kan börja gälla.

 5. Är det ens möjligt att hitta en ny hyresgäst? Hyran måste vara väldigt hög om Norabostäder ska kunna få igen de satsade miljonerna.

 6. Så tråkigt, tycker att grabbarna på destilleriet satsade och gav allt. Men har väl som vanligt blivit motarbetade från början.
  MVH Bertil Andersson

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.