Detlofsson svarar på Irjas svar

INSÄNDARE/DEBATT. Nils Detlofsson (L) väljer att svara på Irja Gustavssons svar till Nils Detlofsson. Om sista ordet är sagt står skrivet i stjärnorna. Läs Detlofssons svar här.

Svar till Irja Gustavsson

Hej Irja! Tack för svar även om svaret inte förklarade varför Lindesberg kommun är en av Sveriges sämsta grundskolekommuner vad gäller kunskapsresultaten i åk 9. Du och jag är nog rätt olika som personer. Du vill till varje pris behålla ditt jobb och makten men jag vill förändra situationen för de barn och ungdomar som idag i en socialdemokratiskt styrd kommun inte får den utbildning de har rätt till. Nästan 30 % av ungdomarna har inte betyg så att de kan söka till ett gymnasieprogram. Det är självklart inte ungdomarna eller lärarnas fel utan skulden ligger hos den styrande politiska majoriteten som under din tid som kommunstyrelseordförande inte lyckats vända den nedåtgående trenden vad gäller kunskapsresultaten i åk 9.

Jag tror vidare att en politikers uppgift är att visa vägen var vi ska befinna oss om en vecka, 1 år eller om 4 år. Att ta upp, såsom du gör, sådant som möjligen blivit utfört för att skapa dimridåer är inte ett ledarskap som jag uppskattar. Jag tror att ett ledarskap ska vara tydligt, värderingsbaserat och framåtblickande. Vi ska leda genom värderingar och inte genom styrdokument, kontroller och tillbakablickar. Därtill behövs handlingskraft för att förverkliga de mål och visioner som har kommunicerats.

Ett exempel är att vi liberaler vill att Lindesberg 2022 ska ha en av Sveriges bättre grundskolor och att vi i det korta perspektivet vill genomföra 5 omedelbara åtgärder för att förbättra kunskapsresultaten i grundskolan:

– 15 minuter fysisk aktivitet varje dag för alla elever i alla skolor.

– mobiltelefonförbud i alla klassrum och rektor ska kunna besluta om mobilfri skola.

– bemannade skolbibliotek med utbildad personal.

– se till att skolhälsoteamen är tillräckligt bemannade och med rätt kompetenser.

– påbörja anställningar av lärarassistenter för att avlasta lärarna så att de får vara det som de är   utbildade till.

Varför vill vi göra detta? Eftersom vi är övertygade om att den bildning en bra skola kan ge är det bästa botemedlet mot extremism och intolerans. Ingen jobbpolitik är mer effektiv än en riktigt bra skola. Det finns ingen bättre integrationspolitik än en skola i världsklass. Lugn och ro i klassrummet får elever att må bättre. Därför strider vi liberaler för en skola som inte lämnar någon efter.

Nils Detlofsson (L)

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.