Drivna entreprenörer. Från vänster Filip Bilek, Michaela Persson, Agnes Gintvainyte och Magnus Danielsson.

Drömjobbare ska förverkliga idéer

i HÄLLEFORS B/LINDESBERG/NORA
Drivna entreprenörer. Från vänster Filip Bilek, Michaela Persson, Agnes Gintvainyte och Magnus Danielsson.
Drivna entreprenörer. Från vänster Filip Bilek, Michaela Persson, Agnes Gintvainyte och Magnus Danielsson.

LINDESBERG. För fjärde året anordnar Bergslagens Sparbank projektet Drömjobbet för ett antal unga entreprenörer. I år är det fem ungdomar som under sommaren får lön för att utveckla och genomföra en företagsidé.

– Vi är stolta över våra drömjobbare, säger bankens vice vd Ola Drehmer. Vi vill dra vårt strå till stacken vad gäller ungt entreprenörskap.

Drömjobbet har varit en succé under år projektet levt. Flera av de ungdomar som tidigare somrar fått chansen att vara drömjobbare driver sina företag och andra har fortsatt sina studier utifrån företagsidéerna.

I år är det fem ungdomar som ska ägna sommaren åt olika projekt.

Agnes Gintvainyte från Lindesberg ska erbjuda nagelmålning som sin företagsidé.

– Jag älskar att måla naglar och kommer att vara med på ställen där det händer något, säger Agnes. Men jag kommer också att erbjuda hembesök.

Michaela Persson och Filip Bilek från Nora ska anordna ett prova på-idrottsläger i Nora under vecka 28 och tror redan på en fortsättning.

– Vi vill att barn ska få känna samma glädje inom sporten som Filip och jag gör, säger Michaela. Vi vill att lägret ska vara tillgängligt för alla och har därför satt ett lågt pris på 300 kronor för att vara med. Det finns fortfarande platser kvar och vi vänder oss till killar och tjejer födda 2003 till 2005.

Magnus Danielsson från Nora har gått en teknisk gymnasieutbildning och ska som sin idé utveckla en app till androidtelefoner.

– Det handlar om en app för avancerad bildvisning för Poweranvändare, säger Magnus. Egentligen säljer man inte en app, man löser ett problem. Det ska vara en enkel app att använda till ett lågt pris.

Frida Franchi Rapp, som inte var närvarande när media bjöds in på onsdagen, ska syssla med reklam mot smöföretag.

Konceptet för Drömjobbet ser ut som tidigare.

– Vi börjar alltid med att deltagarna får åka på Emax-mässan där unga entreprenörer från hela landet träffas, berättar Ylva Edbohm, marknadschef på Bergslagens Sparbank. Sedan följer vi upp projektet i slutet av sommaren och det ser jag med spänning fram emot.

Åter i Bergslagen efter Emax-mässan får ungdomarna några dagars utbildning i entreprenörskap. I år är det Janis Lancereau som håller i den biten.

– Vi börjar med Emax, där ungdomar mellan 28 och 20 inspireras, får kunskap och nätverkar, säger Janis. Sedan delas ungdomarna upp i lag som ska tävla i affärssimulering och det har aldrig gått så bra som i år. Magnus var med i det vinnande laget, Michaela var med i det lag som blev tvåa, Filip i det lag som blev trea och Agnes i det lag som blev fyra. Sedan vi kom hem har vi jobbat vidare med att sätta företaget och idéerna.

– För oss handlar det här om ett samhällsengagemang, säger Ola Drehmer. Det vår banks största drivkraft. Vår ägare, stiftelsen, vill att vi jobbar med tillväxt och det här är ett sätt.

Agnes Gintvainytes affärsidé är att måla naglar som ingen annan har.
Agnes Gintvainytes affärsidé är att måla naglar som ingen annan har.
Stolta mentorer från vänster Janis Lancereau, Ylva Edbohm och Ola Drehmer.
Stolta mentorer från vänster Janis Lancereau, Ylva Edbohm och Ola Drehmer.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.