Ljus marknad. Larsolov Backlund har just nu bråda tider.

Ekonomin A och O för husköpet

i HÄLLEFORS/LINDESBERG/LJUSNARSBERG/NORA
Ljus marknad. Larsolov Backlund har just nu bråda tider.
Ljus marknad. Larsolov Backlund har just nu bråda tider.

NORA/BERGSLAGEN. Att verkligen ha råd med sin husaffär är A och O. Boendet är en viktig del av livet och ekonomin, men en marginal är alltid eftersträvansvärd.

– Var förberedd. Se till att ha ett lånelöfte och var noga med vilka ekonomiska gränser du har, säger mäklaren Larsolov Backlund, Länsförsäkringar fastigheter i Nora.

Fastighetsmarknaden i kommunerna i Bergslagen ser inte ut som den i storstäderna. Många gånger blir boendekostnaden lägre för en villa i prisklassen runt 1 miljon kronor än om man väljer att hyra sitt boende.

– Över tid är ett villaköp en av de säkraste investeringarna, säger Larsolov Backlund. Tittar man på räntor och driftkostnader så blir det oftast billigare att köpa. Det som tillkommer är underhåll. Men köper man och vårdar ett hus så blir det bra ekonomi.

Larsolov Backlund pratar mycket om att man ska vara förberedd när man går i husköpartankar. Ett sätt att förbereda sig är att skaffa sig ett lånelöfte i den bank man vill ha sina lån i.

– För att få ett lånelöfte måste man ha en genomgång av ekonomin med banken, säger han. Då vet man vad man klarar av.

Idag rekommenderas bankerna att kräva att en husköpare själv sätter in 15 procent av priset, detta för att säkerställa att det finns en marginal. Att, som en del faktiskt gör när de hittat den något för dyra drömkåken, låna till kontantinsatsen av något mindre seriöst företag än den bank eller det låneinstitut som tar huslånen – är knappast att rekommendera.

– Det är mycket sämre villkor än för ett riktigt lån, säger Larsolov Backlund. Den typen av lån måste jag avråda från. Det är mycket bättre att vända sig till sin bank för att få finansiering.

Ändå är det mycket enklare att köpa en villa i Bergslagen än vad det är i en storstad.

– En villa som kostar 1 miljon här kostar kanske 3 till 5 miljoner i Stockholm, säger Larsolov Backlund. Och inte tjänar man tre eller fem gånger mer i Stockholm.

Ekvationen är svår att få ihop, men en betydligt större del av inkomsterna läggs på boende i storstäderna.

– Man brukar ju säga att det blir mycket Skärholmsbiff på menyn, säger Backlund. Alltså blodpudding.

TOMAS KÄLLBERG

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.