Ekonomiskribent med glad katt

Fredag igen och dags för ny krönika. Kan det verkligen ha gått en vecka sedan den förra? Veckorna går onekligen i en rasande fart.

Taskig ekonomi genomsyrar en hel del av det jag skrivit i veckan. Visionärerna bakom den tänkta whiskytillverkningen i Nora har uppenbarligen inte den plånbok som krävs för att hålla sig flytande till dess pengarna börjar rulla in på allvar – om sisådär fem år. Krävs onekligen en välfylld plånbok för att ro en sådan idé i hamn. Lite synd, tycker jag. Vem skulle inte vilja avsluta veckan nere på Bryggeriet och i den pub som är tänkt att öppna – idag? Men allt kanske löser sig till det bästa.

Att det gungar ganska friskt även för Nora kommuns båda helägda bolag har väl inte gått någon förbi. Ett ägartillskott på 48 miljoner är nödvändigt om bolagen på sikt ska överleva. 48 miljoner – smaka på den. Allt belånat ända upp till nock. Ansvarsfrågan, alltså hur har det kunnat bli så galet, vill nog ingen ta upp. Men vore jag skattebetalare i Nora skulle jag ändå vilja veta.

Att ekonomin hos whiskytillverkarna och kommunens bolag dessutom sitter ihop gör ju inte saken mindre oroande för skattebetalarna. Om whiskyn rinner ut i intet står Nora Utveckling med en tom som fastighet man specialrenoverat för drygt 21 miljoner. Och hur enkelt är det att hitta en ny hyresgäst som är villig att lägga en årshyra på över en miljon.

LIF Lindesberg har säkert inte heller den bästa ekonomin, men just nu handlar nog problemen mer om tabelläget. Så som LIF börjat kan man ju inte låta det fortsätta. Epitetet Sveriges finaste division 1-arena vill jag inte ens tänka på.

Lindlöven kommer däremot att ta sig till playoff för första gången den här säsongen. Jag erkänner att det svajar emellanåt, men över 27 omgångar kommer det att visa sig att jag har rätt.

Nu fredagskväll och fredagsmys och snart dags att åka hem till Lindesberg. Tränade gjorde jag rekordtidigt i morse, så det enda som stör kvällens planer är att Lindlövens division 3-lag ska spela hockey mot Fagersta i Lindehov. Inga räkor planerade till kvällen, så antingen blir det mat före eller efter hockeyn. Och ett glas vin blir det definitivt efter utflykten till Lindehov. En bra kväll alltså.

Men jag tror ändå jag köper med en påse räkor, man vet ju aldrig. Kommer inte de rosa frestelserna till nytta så blir i alla fall katten glad.

1 Comment

  1. Ett trevligt veckoslut på Bergslagens destilleri med god mat, god dricka, många trevliga människor och fin service kan jag bara konstatera att hela Bryggeriområdet är en tillgång för Nora kommun. Jag hoppas att vi kan enas om att vara glada att några vill bygga upp företag och verksamheter som kan ge arbetstillfällen för en del och tillfredsställa det kroppsliga och andliga behovet för oss andra. Tänk att en härlig höstdag som idag gå runt bland hantverkare och konstnärer och sedan avsluta med ett besök på whiskydestilleriet.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.