En sportkrönika och en allmän idag

BLOGG. Ibland skulle det bli för långa texter om allt publicerades i samma krönika. Därför väljer idag fredagskrönikören Tomas Källberg att publicera dels en sportkrönika och dels en allmän krönika. Läs vilken ni vill eller båda. Här kommer sportkrönikan.

Ingen vidare start på säsongen

Höstsäsongen är nu halvvägs och det kanske är lagom att summera den start våra vintersportare haft. Jag koncentrerar mig på våra stora sporter – handboll, ishockey och volleyboll.

Jag lider med Lindlöven. Man spelar stundtals en rolig och bra hockey, för att minuten senare spela som ett juniorlag. Det blir så tydligt när Löven spelar bra och spelarna känner medgång. I dessa lägen vill ingen ingen spela grishockey, spela tryggt och rejält eller tackla – då kan man ju riskera att missa ett läge i nästa anfall. Så ser det ofta ut i juniorhockey, men då spelar ju alla lag som just juniorer och ett sånt spel kan till och med vara charmigt att titta på. Tyvärr fungerar det inte när motståndarna spelar seniorhockey. Lindlöven har det unga lag man har och jag tror att man måste lägga ett tungt uppdrag på de spelare som är lite äldre att ta tag i junisarna och för tränarna att markera mot de värsta bristerna genom att bänka spelare då och då.

LIF Lindesberg då? Än så länge är vi nöjda med att grabbarna vinner på hemmaplan, men intresset kommer såklart att falna om raden av bortaförluster fortsätter. Topplaget Hallby borta på söndag känns inte som en riktig vinstchans och vi får nog se fram mot nästa hemmamatch, mot Anderstorp, som är likvärdigt med LIF.

Flera nya och unga spelare, ny tränare i Ivica Zubac, och ett – gammalt spel. Hur går det ihop? Vad är det som haltar? LIF Lindesberg måste ha ett av Allsvenskans mest talangfulla lag, men man väljer att inte spela med snabba kontringar och man trycker inte på motståndarna. I försvaret blir det oftast LIF:s gamla trygga 6-0. Säg den klubb som inte vet hur LIF ska agera? Alla vet att LIF har två gubbar i strutarna och bollar runt på övriga fyra. Det är faktiskt enkel matematik att konstatera att det försvarsmässigt är lätt att spela mot LIF – så länge LIF spelar som man alltid gjort.

Jag tror att LIF Lindesberg måste våga lita på att man idag har ett av landets snabbaste lag. Utnyttja det framåt och försök hitta ett modernt och enkelt sätt att spela försvar, så som LIF gjorde hemma mot Kungälv. Bättre försvarsspel än i den matchen har jag inte sett på flera år.

Lindesberg Volley slutligen. Som vanligt svårast att utvärdera och gradera. Nästan helt nytt lag varje säsong och där proffsen ska utgöra pricken över i:et.

Det har börjat sådär för Lindesberg. Elitserien kan i vinter delas upp i tre nivåer och där Lindesberg tillhör den mittersta. I flera år har man ganska enkelt tagit sig till semifinal, men i vinter kommer man att få slåss för en semifinalplats. Man säger att man kommer att vara som bäst när slutspelet närmar sig, men det gäller faktiskt samtliga lag.

Jag är inte speciellt imponerad så här långt, men jag ska försöka mig på en rejäl koll under helgen som kommer, då Lindesberg har hemmamatch mot Lund på lördag och hemmamatch mot Hylte/Halmstad på söndag. Mitt tips är seger med 3-0 på lördag och förlust med 1-3 på söndag, men jag hoppas att jag har fel och att Lindesberg tar två sköna segrar. Att Elitserien är så förutsägbar som den faktiskt är – är illavarslande för volleybollen i längden.

Men som alltid hoppas jag att det ska gå bra för samtliga brandgula lag. Tyvärr är väl ett sammanvägt resultat så här långt – icke godkänt. Som tur är pågår säsongen till långt in på våren och mycket hinner rättas till och jag får skriva en betydligt roligare krönika.

2 Comments

  1. Jag går på nästan all sport. Har följt Nora BK och IFK Lindesberg under sommaren och försöker nu följa LIF, Löven och LV. Kul med IFK, men annars inte så mycket roligt. LV ser inte speciellt bra ut, Löven är, som Källberg skriver, valpiga och LIF saknar en ledare på planen. Kanske kan Albin eller Karl ta den rollen, jag vet inte men hoppas.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.