Engstrand: Förslaget är skamligt

INSÄNDARE/DEBATT. Ingemar Engstrand har följt debatten om skolnedläggning och Engstrand menar att hanteringen är skamlig och att förslaget borde dras tillbaka. Läs Ingemar Engstrands debattinlägg här.

Frågan om nedläggning av byskolor måste hanteras under nästa valrörelse

Den 12 december är det tänkt att fullmäktige ska ta beslut om nedläggning av byskolor i Lindesbergs kommun. Ärendet har diskuterats i flera olika sammanhang. Nu senast vid ett stormöte i Ramsberg den 25 och Rockhammar den 29 november. Enligt min mening är det en landsbygdsfråga. Väsentliga frågor under den rubriken är skolor, sjukvård och kommunikationer inklusive bredband.

Innan valet skrev Centerpartiet i en broschyr: ”Centern vill säkra en levande landsbygd med likvärdig service – ”. Vänsterpartiet noterade att ”Det är dags för landsbygden att stå som första prioritering, styrda av politiska beslut.” BUN´s ordförande sa i Ramsberg ”att partiet inte såg det aktuella problemet som en landsbygdsfråga”. Socialdemokraterna valde att i valrörelsen lyfta fram satsningar i stället för skolbesparingar. Om det var en öppen och ärlig information inför valet kan, som jag ser det, diskuteras.

Först när valet var avklarat lyfte man fram förslagen till indragningar inom skolverksamheten i Rockhammar, Ramsberg och Vedevåg. Elevunderlaget är dåligt och kostnaderna stora. Med all rimlighet visste BUN det redan före valet. Att komma med förslaget direkt efter detta måste betraktas som skamligt.

Därför måste BUN återta förslaget och, om så behövs, återkomma inför nästa val om fyra år.

Ingemar Engstrand, pensionär och medlem i Liberalerna i Lindesberg

4 Comments

 1. Centern verkar inte ha en levande landsbygd,avskaffa byskolor,om 4 år,om C finns kvar kommer svaret!!

 2. Antaglien, är det någon konsult, som räknat ut det här !

  Det kommunala fasighetsbolaget, sparkar ut sina hyresgäster, (ungarna). Så ar det slut med inkomsterna från skolan. Nu måste man snabbt sparka ut övriga tärande element, (anställda i olika positioner) för att bli av med kostnaderna, för att hålla husen i skick.

  Avvekling av skolbyggnaderna, ger onekligen upphov till kul idéer. Med lite ”ryggdunk”, skulle man nog komma över en skola om ”direktionen” slipper ifrån fortsatt underhåll och rivningskostnad.

  Är nog dags att bli sk ”intressent” och kliva in mot en en rundlig ersättlin på en halv mille per kåk.

 3. Håller med!
  På våra frågor ang varför vi blev informerade mindre än en vecka innan beslutet skulle röstas om i nämnden har Linda Svahn svarat att ”de” (hennes parti?) har pratat om det om det sen februari, och att det var ett misstag att vi inte informerades tidigare…

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.