Engstrand fortsätter sin kamp för lasarettet

INSÄNDARE/DEBATT. Pensionerade läkaren Ingemar Engstrand har inte gett upp kampen för att Lindesbergs lasarett åter ska bli ett akutsjukhus dygnet runt. Engstrand menar att allmänheten, företagarna, partikamraterna och övriga partier bör respekteras av regionledningen och att Hälso- och sjukvårdsnämnden ska återställa statusen för Lindesbergs lasarett. Läs Engstrands inlägg här.

Även Region Örebro län har alternativa fakta

Den 22 november beskrev Lars Ströman i Nerikes Allehandas ledare begreppet ”alternativa fakta”. Med president Donald Trumps agerande gavs exempel på hur man med dessa kan undergräva demokratiska institutioner.

Men man behöver inte fara så långt för att finna bruket av alternativa fakta. Dessa finns också inom sjukvårdsförvaltningen i Region Örebro län. I sin iver att hålla regionens kostnader nere framkom tanken på att stänga delar av dess verksamhet och då i första hand, utan närmare förklaring, i Lindesberg. Man lät göra en utredning som visade att endast 26 akuta operationer gjordes under ett år på lasarettet mellan 21.00 och 07.00. Alla förfasade sig över detta slöseri med regimens medel och den 25 september år 2019 beslöt Hälso- och sjukvårdsnämnden att reducera antalet arbetstimmar under kvällar, nätter och helger. Det var underförstått att primärjouren i kirurgi/ortopedi skulle dras in och operationsavdelningen stängas under den aktuella tiden.

Men man berättade inte att beslutet, om det, enligt svenskt språkbruk, till punkt och pricka genomfördes, medförde att endast 70 timmar per vecka återstod för primärjouren i kirurgi/ortopedi vid akutmottagningen i Lindesberg. Man talade inte om att det mellan 21.00 och 07.00, enligt utredningen, kom 1175 andra patienter till dessa specialister för omhändertagande. Landstingsledningen klargjorde inte hur dessa ska tas om hand. Först in på 2020 började verkligheten om dessa besökssiffror tränga fram till de politiska kamraterna i norr. Påståendet att det endast rörde sig om 26 omhändertagna personer visade sig vara ett alternativt faktum.

Den svenska Myndigheten för vård- och omsorgsanalys består av medlemmar som utses av regeringen. År 2018 publicerade de en rapport där de kartlagt akutsjukvårdens organisation och arbetsfördelning. De fann ingen färdig definition av begreppet akutsjukhus. De beslöt att använda begreppet för sjukhus som har en akutmottagning med kirurgi och medicin och eventuellt andra specialiteter. Så är det endast dagtid i Lindesberg. Det hindrar inte regionledningen att använda ett alternativt faktum och i annonser berätta att Akutmottagningen i Lindesberg är öppen dygnet runt.

Den 28 september i år verkställdes neddragningen i Lindesberg. Akutmottagningen i Örebro hade redan tidigare varit hårt belastad. Två veckor senare var väntetiderna på kirurgsidan vid USO:s akutmottagning uppe i 10 timmar. Utanför mottagningens ingång var det en kö på 30 meter. Den första december erfor vi att Vårdförbundet och fackförbundet Kommunal anmält USÖ till Arbetsmiljöverket. Arbetsbelastningen vid dess akutmottagning är för stor. Erfarna kolleger har valt att säga upp sig. Varken arbetsgivaren eller media har nämnt möjligheten av att, som avlastning, återgå till den tidigare ordningen på akuten i Lindesberg.

Nästa år firas 100-årsminnet av demokratins seger i Sverige. Region Örebro län deltar i de manifestationer som ska göras. Man säger sig vilja ta tillfället att stärka förtroendet och tilliten till demokratiska institutioner och arenor i Örebro län. Då bör regionens ledning lyssna på allmänheten, företagarna, partikamraterna och övriga partier även i Bergslagen och visa dem förtroende och respekt.

Sedan Lasarettet invigdes i Lindesberg 1961 har de skett en fantastisk utveckling av sjukvårdens möjligheter. Region Örebro län med sina tre sjukhus har följt med i utvecklingen. Samtidigt har den stigande medellivslängden ökat behovet av vård. Det kostar. Att försämra vårdtillgången i Bergslagen är en nödlösning. Vi behöver politiker som vågar höja skatten.

Jag menar att Hälso- och sjukvårdsnämnden snarast ska återställa lasarettets status som akutsjukhus.

Ingemar Engstrand, pensionär i Lindesberg

5 Comments

 1. Eftersom det är många mindre sjukhus i landet som råkat/råkar ut för samma öde, att sjukhuset styrs från centralorten, borde politiken komma längre bak i det som sker. Varje medborgare borde få en ”vårdpeng” och med den välja var man vill bli vårdad. Som skolpengen! Då skulle Linde las få många till sig, även de som inte bor här i Bergslagen, utan även från annat håll!

 2. Så bra skrivet Ingemar!
  Varje vecka, inte minst på helgerna, opereras fortfarande, så som det altid gjorts akuta patienter jour och nattetid av våra duktiga kirurger på Lindesbergs lasarett. Många av dessa operationer är livsavgörande och utförs fortfarande i Lindesberg för att USÖ inte har kapacitet att ta om hand om dessa patienter, varken på operation el eftervård! Flertalet av patienterna tillhör södra länsdelen men oavsett så är det en vinst för patienten med snabb och kompetent vård, att slippa ligga ett halvt dygn på akuten på USÖ, el tvingas opereras dygn senare på USÖ…
  Låt oss få fortsätta arbeta med så snabb tillgänglighet för så många länsbor som möjligt! Låt oss få arbeta och bibehålla vår kompetens där vi valt att tjänstgöra vilket är ytterst viktigt för att bibehålla personal, något det idag tyvärr är en bristvara av!

 3. Höja skatten håller jag inte med om. Använd skattemedel på ett bättre sätt istället. Man satsar upp emot 1 miljard (exklusive driftskostnad) på ett stort kulturområde i örebro. Man ska införa busslinjer med egna filer som beräknas spara några minuter i restid för jättesummor. Man hade till och med den idiotiska idén att starta upp tågtrafik mellan Nora och Örebro som man nu stoppat. Tack o lov för det.

 4. mycket bra skrivit Ingemar, det som gör saken värre är att RÖL utmärker sig genom att upprepa samma mönster av det som ske i Karlskoga. Dem frisyra sanningen om vad som ske och varför och gör deras version till det enda sanning. Makten när det missbrukas bör var bestraffningsbar, idag kan politiker gömma sig bakom tjänstemän som ta besluten med mörka anledningar inom deras bibel NPM och politiker kan skrika Patientsäkerhet! Det är först nu Örebroarna börja förstår att detta påverka dem också när köarna bli långa! Hoppas alla kommer ihåg detta om 2 år när det är val.

 5. Det är politikerna i regionen som fattat det olycksaliga beslutet.
  Centerpartiet som stödparti till sossarna har ett särskilt stort ansvar.
  Centerns regionpolitiker borde omedelbart träda fram och förklara när det skall bli tillrättat och alla skattebetalare i norr få tillbaka sin rättmätiga service, och att kaoset i Örebro akutmottagning kan få en lösning.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.