Engstrand vill hämta hit barnen nu

i ETTAN/INSÄNDARE/DEBATT/LINDESBERG

INSÄNDARE/DEBATT. Pensionerade läkaren och liberalen Ingemar Engstrand anser att Sverige omedelbart bör hämta de barn som far illa sedan det så kallade Kalifatet fallit. Läs Engstrands korta debattinlägg här.

FN:s barnkonvention gäller för Kalifatets barn

Enligt FN:s Barnkonvention har varje barn rätt att överleva och att utvecklas. Barnets bästa ska alltid komma i första rummet. Föräldrarna har det yttersta ansvaret för barnet. Barn har rätt till ett namn och en nationalitet. Barnet ska skyddas mot alla former av fysisk eller psykisk skada. Barn som utsatts för vanvård har rätt till rehabilitering.

När nu det så kallade Kalifatet har fallit synliggörs den ofattbara grymhet och skamlöshet som präglat detta. Barn och mödrar är svältande och sjuka. Flera av barnen kan komma att dö om de inte snarast får hjälp. De som överlever löper stor risk att få bestående mentala och kroppsliga men.

Många barn har svenskt påbrå. Johan Pehrson (L) har förslagit att de svenska barnen ska hämtas hem. Men inrikesminister Mikael Damberg är kallsinnig.

Jag menar att vi är skyldiga att ta hit dem nu. Mamman eller den som tagit hand om barnet måste få följa med. I Sverige måste det få vård. Socialmyndigheter får avgöra vem som bäst tar hand om barnet. Rättsväsendet får avgöra om någon vårdnadsinnehavare har gjort sig skyldig till brott. Principen bör gälla i hela Europa.

Handläggningen får inte sinkas genom utredningar och onödiga debatter. Hur männen och de kvinnor som inte har barn ska behandlas vet jag lika lite som någon annan.

BARNEN MÅSTE TAS HIT NU!

Ingemar Engstrand, pensionär

Medlem i Liberalerna i Lindesberg

5 Comments

 1. Ingemar Engstrand säger att vi omedelbart ska plocka hem de barn som finns i Syrien nu när IS har fallit. Okunskapen är enormt stor bland de som har åsikter och för att ens kunna diskutera saken så måste man veta vad det handlar om och hur det har fungerat. Denna text är mycket förenklad då saken är så mycket mera komplicerad att skriva så att alla förstår.
  Drömmen om en islamistisk stat, ett Kalifat var målet för dessa terrorresenärer. De som har rest ner för att ansluta sig till IS har levt på det sätt som sharialagarna förespråkar, dvs totalitär makt över alla som inte är för sharialagar, död åt den som inte har ”rätt” muslimsk tro.
  Att leva som barn har inte på något vis varit på det sätt som vi lever här i Sverige. Precis allt har gått ut på att döda dom otrogna och att göra jihad så att man blir en martyr, dessa barn har sett hur sin pappa (och mamma) sköter om sina vapen hemma, tränar tillsammans med andra jihadister för att skjuta o döda ”otrogna”, dessa barn ser också huvuden sitter på stolpar och kroppar ligger på marken, människor torteras öppet o bränns och man får ständigt förklarat för sig att det är otrogna som fått sitt straff. De ser också hur kvinnor tas i fångenskap antingen av shariapoliser för att en glipa hud eller något annat som anses olämpligt, vilket kan vara mycket godtyckligt. Sexslavar i hemmet (Yazidiska småflickor) är också något som inte är direkt ovanligt. Dessa barns vardag är dödligt våld, döda kroppar, ständiga påminnelser om kalifatet och martyrdöden. Småpojkarna använder vapen med sina fäder och tränas inför strid vid så låg ålder som 5 år. Kalifatet, martyrskapet och dom otrogna är det ständiga mantrat.
  SVT dokumentären Islamistens barn visas fortfarande på SVT play tills den 23 Mars. Det är en sann bild av vad som händer och hur det fungerar i en jihadistisk miljö, ja även för de nedresta svenskarna o deras barn. Missa inte att se denna dokumentär, men tyvärr så är textningen usel då den inte tar med allt som sägs (politiskt inkorrekt och faktiskt horribla händelser). Där visas också den nakna sanningen om flickornas utsatthet då en pojke i 7 års åldern berättar att han får skjuta XX för sin pappa, det är en flicka i familjen som han får tillåtelse att skjuta för att hon drar av sig slöjan o springer utan den, flickan är 2 år.
  Mammornas o kvinnornas roll är inte heller den helt okomplicerad. Kvinnorna är mycket mera involverade i ”bildandet av kalifatet” än vad vi har trott. Dom har aktivt rekryterat så att fler kvinnor rest dit, för att bli krigarfruar och barnaföderskor hos IS. Dom har varit ”frisörer” något som nu visar sig efter många vittnesmål från Yazidiska flickor att dessa ”frisörer” gett barnen make up, satt på dom fina kläder och fixat håret inför försäljningen av dessa flickor som sexslavar till IS krigare. Dom tränas även till självmordsbombare, agerar som shariapoliser osv.
  Det går att fylla sida efter sida med ofattbara grymheter som begåtts och som barnen är delaktiga i då man levt mitt i allt det här och tränas för att begå samma handlingar som de vuxna. Om man som pojke tränas med sin pappa o andra män och ständigt hör att man ska döda andra och att martyrskapet är störst. Att dom ska ha koll på flickorna/kvinnorna som moralpoliser etc. Dom värderingarna försvinner inte i och med det att man kliver på svensk mark.
  Ett flertal filmer med mycket unga pojkar i 7-9 års åldern visas också skära halsen av tillfångatagna ”otrogna”, lika unga pojkar ses i regelrätta strider samt skjuta skallen av fångar. En del av pojkarna o deras pappor har identifierats och dom kommer från flera olika länder. Även europeiska.
  Att ens tro att inga svenska barn varit inblandade är okunnigt och naivt att tro. Dom tränas på precis samma sätt som barn från Syrien, Afghaistan, Frankrike osv. Vill vi att dessa går på våra gator o i våra barns skolor utan att vi vet exakt vad dom har gjort? Dom som nu sitter i fångenskap i Syrien tillhör dom mest hårdförda islamisterna som är mycket farliga, så även barnen.
  Ett barn kan ha ett enormt våldskapital även som 9-åring. Barn gör som vuxna gör. Och när man är uppväxt bland våld, krig och jihadism så är man inte som en 9-åring som spelar fotboll eller hoppar hopprep på skolgården när det är rast.
  Så att ta hem mammorna o barnen är lika farligt som att sätta deras män o fäder på gatorna utan att ha utretts ordentligt. Sverige borde betala för att få ha kvar dom i lägren dom sitter i. Dels för att det är enklare att utreda och skaffa bevis på plats och så ska dom dömas där dom begått brotten också. Att sen utreda vilka länder barnen tillhör kommer också att bli besvärligt då föräldrarna utvandrat från Sverige, fått barn i Syrien och möjligen om föräldrarna har avlidit vilket land tillhör dom då?
  Vi står inför en situation som vi aldrig har haft förut. Och vi har ingen lagstiftning som kan döma dessa mördare för dom brotten som dom begått. Och ingen lagstiftning som skulle kunna fungera är heller i sikte. Den nya lagen som S skryter så om i dagsläget är helt tandlös och borde ha kastats i papperskorgen med tanke på all kritik från lagråden som den fått…men i augusti ska den visst börja gälla ändå. Ett riktigt hån mot offren och mot oss svenskar som ska få ha mördare o terrorister gående på gatorna och terrortränade barn i våra barns skolor.
  En sak är säker, det finns inga lösningar på det här problemet som kommer att tillfredsställa alla. Men vår säkerhet kan aldrig få riskeras av människor som tränats o levt för att döda andra som inte tycker likadant. Mot dom ska vi vara stenhårda och dom ska utredas ordentligt. Men även om vi utreder dom…vem ska rehabilitera dom o var ska det göras.

 2. Barnen har inte valt den situation de hamnat i, så långt är det riktigt.
  Men Sverige är väl inte det enda landet i världen som kan hjälpa till. Tycker vi borde se till att lösa problemen med de vi redan har här sedan tidigare. Det är inte att hjälpa barnen att ta hit dem, när vi inte har ordnat med boende, skolor, etc. En ordentlig konsekvensanalys behöver göras, för att inte göra ytterligare misstag. Med barnen kommer sedan föräldrarna och övrig anhörigsinvandring, vi har inte de resurser som behövs för det

 3. Jag antar att uttalandena är väl underbyggda.

  Vad definierar ”barn” i det här fallet ?
  Hur mycket praktisk erfarenhet, på plats, finns av just de här barnen. Finns u milontals runt om i världen.
  Hur skall det praktiskt fungera i Bergslagen ?
  Hur skall det hela finanseras ?
  Kommer anhöriginvandringen med i resonemanget ?

  Behövs nog en konsekvensbeskrivning och inga populistiska utspel i media.

 4. Engstrand har rätt. Barnen har inte valt sin situation. Det är föräldern (fadern) som gjort. Vi kan inte straffa barnen, låt dem få komma hem! Om vi skall kalla detta ett civilicerat samhälle måste vi ta hem dem.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.