Fi om stora löneskillnader – mellan könen

i INSÄNDARE/DEBATT/NORA

INSÄNDARE/DEBATT. Feministiskt initiativ i Nora har rivstartat valrörelsen och i ett debattinlägg belyser man löneskillnaderna mellan kvinnor och män inom Nora kommun. Man frågar sig om Nora kommun klarar att jämna ut skillnaderna. Läs debattartikeln här.

Ojämställda löner – Nora Kommun i bottenligan!

Tidningen Arbetet publicerade inför den 8:e mars ny statistik över kommunernas löner ur jämställdhetsperspektiv. Nora kom på fjärde plats – från botten. I Nora kommun tjänar kvinnor 2479 kr mindre i snitt än männen. Per månad. Som livslön (45 år) innebär det en skillnad på totalt 1 338 660 kr.

Det vill vi i Feministiskt Initiativ i Nora ändra på!

Löneskillnader mellan kvinnor och män beror inte endast på att kvinnor betalas mindre än män inom samma yrken, manligt dominerade yrken betalas i regel mer än de kvinnodominerade. Detta är ett strukturellt problem som återspeglar hur samhället sedan lång tid tillbaka värderar könen olika. Att ta itu med de oskäliga löneskillnaderna är ett självklart steg för varje modernt, demokratiskt samhälle. Kommunen som arbetsgivare måste visa vägen och gå före.

Kommunen har, i sin lönekartläggning 2017, för första gången konstaterat att Noras löner är ojämställda. Kvinnor har 92,2 procent av männens medellön (2016 års löner).  Även en åtgärdsplan har tagits fram. Nu återstår resultaten! För detta behövs en politisk vilja och tydlig styrning som vågar ta tag i de strukturella utmaningarna.

Feministiskt initiativ i Nora ser behov av att i breda fackliga förhandlingar hitta former där de lågt lönesatta kvinnodominerade yrkena uppvärderas relativt yrkeskategorier med högre lönenivåer.

Vi vill också att kommunen genom lön och andra åtgärder höjer statusen på arbete som sker nära människor – som exempelvis förskola och äldreomsorg.

Vi vill att anställda i Nora kommun som huvudregel skall ha möjlighet att arbeta heltid.

Vi vill att Nora kommun utarbetar en medveten strategi för att locka män till kvinnodominerade yrken och vice versa. En stor grupp män som vill komma in på arbetsmarknaden är de många nyanlända. Här finns en stor potential.

Vi vill att rekryteringen av särskild spetskompetens och bristyrken präglas av en än tydligare strävan efter jämn könsfördelning, eftersom dessa anställningar ofta resulterar i en högre lönenivå.

Enligt jämställdhetslagen måste en arbetsgivare åtgärda ojämställda löner inom tre år. Kan Nora kommun klara det till 2021?

Klart vi kan!

Feministiskt Initiativ i Nora

Malena Frööjd

William Grönlund 

Ingela Svedbro

2 Comments

  1. Ni är helt besatta av vilket kön en person har. Den person med bäst kompetens ska ha arbetet allt annat är otänkbart!

    Nora styrs av kvinnor och ligger i den absoluta botten när det talas om ”lönejämställdhet” och så tror ni att ett feministiskt parti behövs. Vad som behövs är lite rakryggad pondus, någon pålitlig som ser till Norabornas o skattebetalarnas bästa.

    Att F! har absolut sämst förtroende är inget konstigt. Ni lovar allt till alla utan att kunna precisera hur ni ska finansiera det. Eller som Schyman sa i en tv intervju ”finansiering är inget problem,det tillkommer ju nya skattepengar hela tiden”.

    Det kommer att bli färre partier i riksdagen i höst, inte fler!

  2. FI snackar om löneklyftor inför valet,men de har missat det viktigaste,vad göra åt alla våldtäkter som sker mot våra barn o kvinnor dagligen??Varför denna tystnad??och kallar sig feminister,så ruttet!!!

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.