Malena Frööjd, Gudrun Schyman och William Grönlund under torsdagens möte.

Fi: Vi ser med oro på temperaturökningen

Malena Frööjd, Gudrun Schyman och William Grönlund under torsdagens möte.

INSÄNDARE/DEBATT. Feministiskt Initiativ i Nora ser med oro på den globala temperaturökningen och vill att Nora kommun agerar nu, ett förslag som kommer att kosta. Fi vill därför se en skattehöjning i Nora för att klara detta arbete. Läs debattinlägget här.

Vi vet vad felet är – vi måste agera

När bilens bromsar börjar låta underligt är det nog många av oss som väljer att ta den till bilverkstan för att få felet fixat. Det kan kosta en hel del, men risken med att låta felet bero är alltför stora. Det är inte bara så att ett uteblivet verkstadsbesök kan resultera i större kostnader, bromsarna kan de facto sluta fungera under full färd på motorvägen. Med barnbarnen i baksätet.

Det är på samma sätt med hållbarheten och den skenande globala uppvärmningen. Vi vet vad felet är. Det kommer att kosta pengar att åtgärda, men om vi väntar med att betala, kommer kostnaderna att bli flerfaldigt större, framförallt för kommande generationer. Det är på inget sätt annorlunda för Nora kommun än för något annat område på jordklotet. Vi måste agera. Nu.

Feministiskt initiativ i Nora ser med stor oro på den globala temperaturökningen, som är en följd av stora utsläpp av växthusgaser. Vi har sedan länge passerat det stadium då ansvaret för förbättringsensidigt kan hänvisas till den enskilda individen i sin roll som privatperson eller konsument. Ansvaret för den snabba förbättring som krävs är politisk på lokal, regional, nationell och internationell nivå.

Feministiskt initiativ vill att Nora kommun tar sitt lokala politiska ansvar. Det är ett ansvar som kommer att innebära ett minskat privatekonomiskt utrymme för Noras medborgare, men som samtidigt gör att kommunen på lång sikt är väl rustad inför framtiden. Vi måste bli hållbara. Det finns inget alternativ. Ju tidigare vi börjar – desto mindre blir kostnaden.

Feministiskt initiativ i Nora vill därför se ett ökat skatteuttag i Nora. Den nya kommunala skattesatsen skulle, med detta förslag, hamna på 23,75 procent. Detta skulle ge ytterligare cirka 30 miljoner kronor årligen att använda i satsningen för ett hållbart samhälle. Dessa pengar skall, tillsammans med de pengar som redan används i hållbarhetsarbetet idag, öronmärkas för satsningar i verksamheten och i investeringar.  Så ska det vara under lång tid framöver.

Detta tillskott skulle kunna användas till att säkerställa att en ny högstadieskola byggs i trä, till att stödja lokala matproducenter, till att vi får ett toppmodernt reningsverk som med ny teknologi renar från alla kemikalier och hormonstörande ämnen, till att kommunen investerar i lokal solenergi, till att våga

prova hydroponisk grönsaksodling i stadsnära miljö, till att erbjuda koldioxidfria lokala transportalternativ till medborgare i hela kommunen och dessbesökare, till nyinvesteringar för att säkerställa en tågpendel mellan Nora och Örebro och så vidare. Listan på förslag kan göras mycket, mycket lång.

Nora kommun behöver hjälp med att prioritera mellan de offensiva projekt som dessa pengar ger möjlighet till. Dessutom behöver kommunen en central tjänst för att samarbeta kring hållbarhet med näraliggande kommuner och regionen i stort. Därför behöver Nora kommun en klimatstrateg, anställd på heltid.

Feministiskt initiativ ser denna hållbarhetssatsning som en absolut nödvändighet, men inte bara för kommande generationer, utan också för oss som lever här, nu. Vi tar på detta sätt ledning och kontroll över vår framtid. Vi tar bilen till verkstaden. Nora blir ett samhälle med egenmakt där den ekonomiska ansträngningen hamnar inom rimlighetens gräns. Vi skapar tillsammans ett samhälle med ren luft, mångfacetterat djur- och naturliv och en jord med bra möjligheter till ett gott liv för våra barnbarn.

Kan vi klara det? 

Klart vi kan! 

Feministiskt initiativ i Nora 

William Grönlund 

Malena Frööjd  

Ingela Svedbro 

4 Comments

 1. En mycket oblyg jobbansökan, till en ”apanagetjänst” vid Nora kommun.

  En ”miljöstrateg”, är ett jobb som fordrar väldigt hög kompetens. Lite ”Silicon Valley”. Sådana framställs inte i Nora. Möjligen om dom fått en släng a ”hybris”.

  Lite sunt förnuft, skulle vara hälsosamt. Först se till att Nora har eget dricksvatten. ”Guldgruveprojekten”, (Vättervatten och reservatten från Linde, ner i avloppet och då kan man passa på att kolla reningsverket.

  Lite kunskaper i odling, vore inte så dumt för politikerna. Eftersom Solweig är desperat, kanske sossarna går med i Trädgårdsföreningen, vem vet ?

 2. Lägg ner FI,vaddå temperaturökning..FI kan inte göra ett skit åt det,men om FI vore ett riktigt,sanningsenligt parti,kanske FI skulle hörsamma alla våldtäkter som sker dagligen,men det blundar FI för,så dj..la dåligt,SKÄMS,så kallar de sig för feminister,hur borta från verkligheten är FI???

 3. Jag tror inte det är temperaturökningen ni oros över.
  Det är inte bara miljöfrågorna ni har gemensamt med(MP).
  De flesta minns nog den uppmärksammade våldtäkten på en funktionshindrad kvinna på Gotland.
  Här valde(FI)att demonstrera mot kvinnan och ställde er bakom förövarna.
  Gudrun Schyman och ert parti är även känt genom era protester mot utvisningen av sk ensamkommande flyktingpojkar som skulle utvisas från Sverige eftersom de inte hade flyktingstatus.
  Med er politik ska ni kalla den här skatten för dess rätta namn nämligen invandringsskatt.
  Ni skriver att om vi väntar med att höja skatten kommer kostnaderna att bli flerfaldigt större för kommande generationer.Ni vill att Nora kommuns medborgare tar sitt ansvar och betalar högre skatt som betyder mindre pengar i plånboken och enligt min uppfattning samtidigt gör att kommunen på lång sikt är väl rustad inför kommande flyktingströmmar.Svenska folket är nertyngda av alla skattehöjningar som går till invandring i stället för välfärd.
  Ser ni verkligen ett gott liv för våra barnbarn i Sverige där kärnverksamheterna har monterats ner och raserats och där kriminaliteten flödar.Ni vill ha fri invandring och öppna gränser till Sverige.
  Det är inte bara Nora som kommer att behöva höja skatten för att klara invandringskostnaderna.

 4. Förslaget låter tillförstone som något man kan strunta i från ett litet parti som inte ens sitter i kommunfullmäktige men… Om (s) och Solveig Oscarsson ser att de kan behålla makten efter valet med hjälp av Fi och Mp så tvekar man säkert inte att köpa sig kvar vid köttgrytorna med skattebetalarnas pengar.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.