Fi vill inrätta akutboende för våldsutsatta

INSÄNDARE/DEBATT. Feministiskt Initiativs William Grönlund och Malena Frööjd skriver i ett debattinlägg att man vill att Nora kommun ska inrätta ett skyddat akutboende för personer utsatta för våld i nära relation. Läs Grönlunds och Frööjds inlägg här.

Våld mot kvinnor är en global pandemi –

Frihet från våld är en mänsklig rättighet

Nyligen passerades söndagen den 25 november, ett viktigt datum för alla feministiska organisationer runt om i världen då det är den internationella dagen mot våld mot kvinnor, som instiftades av FN:s generalförsamling 1999.

Under 2017 anmäldes omkring 12 000 misshandelsbrott i Sverige där gärningspersonen var i nära relation med offret.(källa BRÅ)

Sedan år 2000 har det i snitt dödats 16 kvinnor per år i Sverige, på grund av våld i nära relationer. 80 procent av det dödliga våldet mot kvinnorna sker i någon av de inblandades hem eller i det gemensamma hemmet. När en kvinna dödas av nuvarande eller tidigare partner är det ofta kulmen på en lång period av våld och hot. Nära hälften av brotten har föregåtts av anmälningar till polisen.

Dödligt våld utgör den mest extrema formen av mäns våld mot kvinnor. Den största bakomliggande förklaringen till våldet är mannens kontrollbehov över kvinnan, vilket blir tydligt då fler än hälften av brotten begås i samband med separation, enligt uppgifter från NCK, (Nationellt Centrum för Kvinnofrid på Uppsala Universitet.)

Mäns våld mot kvinnor är ett gigantiskt folkhälso- och säkerhetsproblem, en global pandemi enligt WHO, var tredje kvinna i världen utsätts någon gång för allvarligt fysiskt eller sexuellt våld från en man. Den senaste svenska jämställdhetsutredningen konstaterar att resurstilldelningen inte motsvarar problemets omfattning och allvarlighetsgrad.

Frihet från våld är en grundläggande mänsklig rättighet! #metoo har lyft på locket till en tryckkokare fylld av uppdämd sorg, vanmakt och ilska. Nu är vi med och omvandlar den kraften till konkret handling. Tillsammans kan vi sätta stopp för mäns våld mot kvinnor nu!

VI i F! KOMMER GÅ SÅ LÅNGT SOM DET KRÄVS. Efter #metoo finns ingen återvändo. Inget ursäktar längre sexuella trakasserier och det handlar inte om några enskilda tråkiga upplevelser, otur eller enstaka rötägg och klantiga fyllor. Vi vet vad det är: strukturellt våld mot kvinnor, transpersoner och icke-binära. Patriarkatets yttersta kontrollmekanism. Kraften i den insikten ger oss modet att fortsätta kämpa för ett samhälle fritt från våld och trakasserier. Så vi fortsätter och vi välkomnar alla som vill vara med.

Regeringen har som mål för sin jämställdhetspolitik att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Ett av de sex viktiga delmålen är att mäns våld mot kvinnor ska upphöra.

I Nora föreslår feministiskt initiativ att kommunen skall, som enda kommun i norra länsdelen, inrätta ett skyddat akutboende för personer utsatta för våld i nära relation. Det är en mänsklig rättighet att inte utsättas för våld. Om en ändå utsätts – är det en av samhällets grundläggande skyldigheter att skydda den som utsatte. Feministiskt initiativ i Nora anser att vi, i vår kommun, ska leva upp till den skyldigheten.

William Grönlund (F! Nora)

Malena Frööjd (F! Nora)

2 Comments

  1. En rätt ruggig bild av Nora, om man till allt annat,
    lägger skydd för misshandlade.

    Hälare, tjyvar, langare knarkare, rattfyllon, galler för skyltfönstren och kvinnomisshandlare.

    Då skall man försöka sälja paketet till besökare !

    Hur vore det att rensa ut slöddret och satsa på trygghet för vanligt folk ?

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.