Finsk konst i fokus på biblioteket

Daina Liepina, Marita Axelsson och Sara Sporre bygger utställningen Vaellus.

LINDESBERG. På lördag den 17 juni klockan 12 är det vernissage på utställningen Vaellus i Konstrummet på Lindesbergs stadsbibliotek. Utställningen innehåller verk av fem finländska konstnärer.

– Jag har funderat på den här utställningen ända sedan i höstas, säger kultursekreteraren Sara Sporre.

Konstnärerna Carina Ahlskog, Nina Kerola, Mervi Kiviniemi, Aki Koskinen och Rita Pyy representerar Finland i utställningen Vaellus från och med lördag. Den finska självständigheten fyller 100 år i år och det tyckte Sara Sporre och Konstfrämjandet Bergslagens Marita Axelsson och Daina Liepina var ett bra tema att hänga upp årets sommarutställning på.

– Vi valde utställningsnamnet Vaellus, som betyder vandrare, dels därför att det syftar till hur många finnar tog sig till Sverige för 50 år sedan och dels till hur folk vandrar, speciellt, idag, berättar Marita Axelsson.

– Två av konstnärerna kommer från länet, två kommer från Finland och en från Stockholm, säger Daina Liepina. Tanken är att de ska representera olika tekniker och ge ett samtida uttryck.

Vad utställningen kommer att resultera när vernissagen hålls på lördag går inte att utröna av den lättare röra som rådde i Konstrummet på måndagseftermiddagen. Något finskt karaktärsdrag inom konsten finns inte, men naturinslag tycktes vara en gemensam nämnare.

– Utställningen är unik för Lindesberg och under vernissagen på lördag kommer vi att få lyssna på visor på finska, säger Sara Sporre. Ingen av konstnärerna kommer att vara på plats, men istället planerar vi en finissage den 18 augusti, då några av konstnärerna kommer att vara med.

Posted by on 12 juni, 2017. Filed under HÄLLEFORS B,KULTUR/NÖJE,LINDESBERG. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.