Fler älgar kommer att skjutas i år

BERGSLAGEN. Om en vecka, den 8 oktober, är det dags för årets älgjakt att dra igång. Länsstyrelsen planerar att 2217 älgar ska skjutas i Örebro län, 152 fler än vad som planerades förra året.

Det är alltså Länsstyrelsen som har konstaterat att 2217 älgar behöver skjutas när älgskötselplanerna nu är fastställda. Förra året planerades 2065 älgar att skjutas, men den slutliga avskjutningen stannade vid 1828 älgar. Ökningen med 152 älgar i år beror främst på att det idag finns färre vargar i länet än förra året.

– Anledningen till att antalet älgar som planeras att fällas är något fler än året innan, är främst att det i ett par av länets sju älgförvaltningsområden bedöms finnas färre vargrevir. När antalet vargar minskar inom ett älgförvaltningsområde behöver avskjutningen av älg öka lokalt för att hålla älgstammen på en rimlig nivå, säger Johanna Månsson Wikland, vilthandläggare på Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Av flera anledningar är det viktigt att hålla älgstammen på en nivå som passar alla. Markägare, jägare och myndigheter samarbetar för att hitta lämplig avskjutning. Faktorerna som styr är flera:

  • hur stor älgstammen är
  • tillgången på föda
  • skadepåverkan som älgen har på skogen
  • antalet viltolyckor i trafiken
  • antalet vargrevir
  • hur älgarna påverkar vissa arter. Arter kan missgynnas av att älgen äter för mycket lövsly och lövträden som arterna är beroende av, hinner inte växa sig gamla.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.