Flory Greens stipendier utdelade

i ETTAN/KULTUR/NÖJE/NORA

NORA. Flory Green-stipendiet för 2020 gick till Lilla hotelletstipendiet för 2021 gick till PRO Nora och Hembygdsföreningen Noraskogs Byggnadsvårdspris tilldelades Prästgatan 4, Sven Eknor och Christina Bergström.

Stiftelsen Ingrid Göthlins minne och Hembygdsföreningen Noraskog gjorde i år ett samarrangemang när stipendier och byggnadsvårdspris skulle delas ut. Platsen för firandet var vid Vagnslidret i Göthlinska gårdens trädgård.

Flory Green-stipendiet delas ut årligen den 4 september, då det är Florys födelsedag.

Stipendiet instiftades när hon fyllde 90 år, och det var en födelsedagspresent till henne, därav utdelning på hennes födelsedag. Det instiftades för att hedra Florys insatser för Göthlinska gården. Flory blev 98 år och delade själv ut de första årens stipendier. Första gången stipendiet delades ut var år 2007.

Stipendiet delas ut till den som på ett förtjänstfullt sätt utfört insatser för Göthlinska gården eller Nora stad. Det är stiftelsen Ingrid Göthlins minne som utser stipendiaten. I år delas två stipendier ut då förra årets utdelning ställdes in på grund av coronapandemin.

Stipendiet för 2020

Tilldelas Lilla Hotellets ägare med motiveringen:

”Lilla Hotellet lockar turister till Nora från när och fjärran. Trevligt hotell med proffsigt mottagande av gästerna, vilket har lett till uppmärksamhet i flertalet tidningar och tidskrifter. Ägarna av hotellet är goda ambassadörer för Nora stad.”

Stipendiet för 2021

Tilldelas PRO Nora med motiveringen:

”Under 2020 när coronapandemin ledde till inställda möten människor emellan, för att undvika smittspridning, fann Nora PRO på råd. Göthlinska gårdens trädgård och Nora stad blev utgångspunkter för PRO:s smittsäkra aktiviteter vilket främjade möten och fysisk aktivitet. På detta vis gjordes Göthlinska gården och stadens olika miljöer mer kända.”

Byggnadsvårdspris 2021

Sedan 2013 delar Hembygdsföreningen Noraskog årligen ut ett byggnadsvårdspris. Priset består av ett diplom samt en metallplakett att sätta på den prisbelönade fastigheten/motsvarande. Syftet är att uppmärksamma insatser som förstärkerNoras karaktärsdrag. Priset ges för byggnadsvårdsinsatser eller trädgårdsinsatser – som gjorts i samklang med fastighetens ålder och karaktär och för byggnadsvårdsmetoder – i tillämpning av gammal eller utveckling av ny metodik.

Byggnadsvårdspris för 2021

Tilldelas Prästgatan 4, Sven Eknor och Christina Bergström med motiveringen:

”För renovering och ombyggnad av en av Noras värdefullaste gårdar helt i enlighet med Riksantikvarieämbetets motto ”bevara, använda och utveckla kulturmiljön”.

”Sven Eknor har i sitt renoveringsobjekt på ett föredömligt sätt dels för lång tid räddat den kulturhistoriskt värdefulla bebyggelsen inom kvarteret Venus 7, dels tillskapat 13 moderna och attraktiva bostadslägenheter som gett nytt liv åt en viktig del av centrala Nora. Dessutom har, i samband med om- och tillbyggnaden, tillskapats ett underjordiskt garage för 18 bilar för att undvika gårdsparkering, samtidigt som det minskar gatuparkeringen i centrala Nora.” Stipendier och pris delades ut av Marie-Louise Forsberg-Fransson, ordförande i Stiftelsen Ingrid Göthlins minne och Eva Järliden, ordförande Hembygdsföreningen Noraskog.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.