Flyglarna kan byggnadsminnesförklaras

Sprut1LINDESBERG. De båda torgflyglarna Spruthuset och Café Oscar kan komma att byggnadsminnesförklaras. Frågan har väckts av Linde fornminnes- och hembygdsförening.

När politikerna inte ställde sig på Linde fornminnes- och hembygdsförenings sida i debatten om torgflyglarna väckte man frågan om byggnadsminnesförklaring hos Länsstyrelsen i Örebro.

Vem som helst kan väcka frågan om byggnadsminnesförklaring och nu vill Länsstyrelsen göra en genomgång på plats i Lindesberg.

Byggnadsminnesförklaring är ett juridiskt instrument som ska utgöra ett skydd mot åtgärder som kan förstöra ett kulturhistoriskt värde. Vid en byggnadsminnesförklaring upprättas skyddsbestämmelser för vad som får göras och inte får göras, bestämmelser som är specifika för varje byggnadsminnesförklarat objekt.

1 Comment

  1. Byggnadsminnesförklaringen är ganska tandlös…behöver ”samhället” utvecklas går det snabbt och enkelt att göra avsteg/ändra i byggnadsminnesförklaringen. Se bara vid veteranjärnvägen i Nora! ”Samhällsnyttan” går för det historiskt intressanta och en unik historisk miljö är för evigt sargad….

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.