Föräldrar skriver om barnomsorgen i Nora

INSÄNDARE/DEBATT. Återigen står barnomsorgen i centrum när det är dags för besparingar i Nora kommun. I en debattartikel beskriver föräldrarna på Solkatten, pedagogisk omsorg, att politikerna håller på att tappa kontrollen. Läs debattinlägget här.

Dags att vakna!

Det är nu det gäller, nu och framöver, vi föräldrar måste reagera.

Politikerna i Nora håller på att tappa kontrollen, dom ska återigen spara massor av pengar och vart väljer dom att börja? Jo dom börjar med att spara på dom mest utsatta, barn och gamla!

2012 skulle det sparas lite drygt 8 miljoner på barnomsorgen och nu är det dags för nya besparingar igen. Vart ska det sluta, när vänder det, varför får inte våra barn kosta pengar? Om det är några som man ska investera i så är det väl barnen. När tänker politikerna börja satsa på vår framtid?

Vissa barn (ganska många skulle vi vilja påstå) klarar inte av för stora grupper, dom blir otrygga och oroliga. Otrygga och oroliga barn ger en kostnad längre fram när dom i skolan får större behov av resurser och mindre grupper för att överhuvudtaget orka med. Sen finns det faktiskt dom barn som helt enkelt INTE KAN vistas i dessa stora grupper. Dom barnen måste ju också ha rätt till att få barnomsorg.

Hos oss på Solkatten har vi t.ex. ett barn som enligt läkare behöver vara i en mindre grupp, varje tillfälle i en för stor grupp skulle kunna förstöra henne för flera dagar framöver. Hon har speciella behov som kan vara svåra att tillgodose, men just nu fungerar det då hon träffar samma barn och vuxna dom tillfällen hennes föräldrar har behov av barnomsorg. Vart ska hon ta vägen om alla små grupper sparas bort?

Alla barn har olika behov, en del barn trivs och fungerar jättebra i stora grupper medan andra barn passar och mår bättre i en liten grupp. Därför måste det få finnas olika alternativ.

Det måste få vara tryggt för oss föräldrar att lämna barnen, känna att just mitt barn blir sett, känna att jag som förälder hinner både få och ge information kring mitt barn under dagen. Barn känner om en förälder är otrygg i att lämna dom, därför är detta så viktigt.

Om nu några avdelningar eller förskolor ska stängas så kommer barnen placeras ut på olika förskolor och då mister dom sin trygghet och sina vänner, de band som knutits med både barn och vuxna rycks bort.

Är det så vi föräldrar vill ha det?

Just er förskola kanske inte påverkas just nu men så småningom kommer alla påverkas då förskolorna blir färre och barngrupperna blir större (ca 18 barn/grupp).

Ni politiker borde vara stolta över att ni kan erbjuda olika sorts barnomsorg med både stora och små grupper, låt alternativen finnas istället för att försöka ”pressa in alla i samma form”.

Ni föräldrar, börja reagera!

Det käraste ni har ses mest som siffror hos dom som bestämmer. Oavsett vilken form av barnomsorg ni och ert barn föredrar så engagera er, låt de politiker som vi faktiskt har valt veta att vi kräver att dom bryr sig om mer än bara siffror.

Föräldrarna på Solkatten (pedagogisk omsorg)

4 Comments

 1. Mitt i eländet, finns det dock positiva strömmar.

  Noras politiska ledning kan inte åka till Kina, för att fixa en ”plattform”, för
  barnomsorgen. Tanken att skapa ”stordagis”, enligt Asiatiska moduler, går
  inte att få igenom, på grund av att Noras ”resebyrå” inte klarar att boka resor, eftersom gränserna stängts.

  Nu blir det lite plotter, med att lägga ner dagis för dagis, i promenadtakt, för man
  måste ju ändå få ihop till Turistbyråns utflykt till Stockholm.

 2. Det ska sparas miljoner på barnomsorgen??ärthjärnor,hur knäpp i hjärnan,tänk på våra barn istället för dessa nyingar som kostar massor med kronor.Lägg dessa slantar på barn o äldreomsorg!!!!!!!!!!!!!!!

 3. Om bara den utökade kommunledningen får åka till Riga och planera upp det här så blir det säkert bra.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.