Företagare oroade för Lindesbergs lasarett

INSÄNDARE/DEBATT. Ett antal företagsledare i Bergslagen känner en stor oro för den omorganisation som gjorts i Region Örebro län och som kraftigt påverkar Lindesbergs lasarett. Företagsledarna har därför skrivit ett debattinlägg som du kan läsa här.

Bevara Akutsjukhuset i Lindesberg

Vi representerar företag inom norra Örebro län. Med stor oro anar vi att den omorganisation som gjorts i Region Örebro län kommer att påverka våra företag på ett mycket negativt sätt.

Akutsjukhuset i Lindesberg, med dess nuvarande kompetenser i medicin, ortopedi, kirurgi, röntgen, narkos/intensivvård och operation dygnet runt har för våra företag stor betydelse.

En fungerande infrastruktur är avgörande för oss och där är akutsjukhuset i Lindesberg en mycket viktig del.

Närheten till vård för våra företags anställda och deras anhöriga reducerar frånvarotiden vid egen vård och besök hos sjuka anhöriga.

Akutsjukhuset i Lindesberg ger arbetstillfällen till partner för våra anställda och underlättar därför vår rekrytering av arbetskraft. Det är en mycket viktig ekonomisk motor för hela norra länsdelen

Bra chefer på plats är en grundbult för företag. Nu har vi av insändare och debattartiklar förstått att efter den gjorda omorganisationen har sjukhuset fått en försämrad arbetsmiljö och därför förlorat flertalet av de kompetenta kirurg-specialisterna under år 2017. Avsaknaden av en lokal chef tror vi i hög grad bidragit till detta.

Vi företagare menar därför att Regionledningen tydligt måste verka för att Lindesbergs lasarett även fortsättningsvis ska vara ett akutsjukhus med en organisation som ger möjlighet att erbjuda vård av god kvalité åt våra anställda och deras anhöriga och alla andra samt vara en attraktiv arbetsplats. För det senare behövs en arbetsmiljö som skapar tillit för alla anställda gentemot verksamheten och dess ledare.

Det fordrar att man behåller nuvarande kompetenser på akutsjukhuset Lindesberg nämligen medicin, ortopedi, kirurgi, röntgen, narkos/intensivvård och operation.

Det ska gälla dygnet runt, veckan runt och året runt.

Företagare i norra delen av Örebro län, 11 april 2018

Hans Sigge

VD Global Castings Guldsmedshyttan AB

Laila Österholm

Fabrikschef Meritor HVS AB

Dan Johansson

VD Linde Maskiner AB

Rickhard Voigt

COO Kopparbergs Bryggeri AB

Mikael Magnusson

CEO Danfo International AB

Leif Carlsson

VD Frabe Industrier AB

Tommy Allström

VD Tommy Allström Byggproduktion AB

Oa Holfve

Ordförande Sparbanksstiftelsen Bergslagen

6 Comments

 1. Mycket bra skrivet av Maria Arenvang. Det kommer säkert att bli någon form av debatt i frågan inför valet. Låt Maria vara personalens röst då.

 2. Politiker i all ära, men problemet är också de höga tjänstemännen som driver personalen så hårt och tar sådana beslut att ingen kvalificerad orkar vara kvar! Det ska opereras ortopedpatienter från när och fjärran och det talas bara om produktion och pengar! Men patienter med kirurgiska bekymmer får nu stå tillbaka och köerna växer!! Kirurgin prioriteras ner av tjänstemännen och detta är en stor fara för vårt akutsjukhus!!!
  Kompetenta läkare, specialistsjuksköterskor mfl flyr i frustration och då ”lägger vi ner oss själva”. Då kan de sitta i Örebro och le och inte behöva ta ansvar för nedläggningen!!
  Men VI är många som kämpar och strider varje dag för att överleva denna kris och vi vill se tillbaka på dessa år och känna att ”vi klarade det”!! Vi vill fortsätta ge våra länsbor i norra länsdelen den bästa vården även i framtiden! Hoppas att tjänstemännen tar sitt förnuft till fånga och ger oss förutsättningarna till att kunna hjälpa patienter med både ortopediska, kirurgiska och medicinska besvär!!

 3. Centerpartiet i länet samt Centerpartiet i kommunerna, även Centerpartiet i Lindesbergs kommun värnar om Lindesbergs och Karlskoga lasarett.Det har partiet historiskt alltid gjort!
  Även när besparingar har genomförts har Centerpartiet stått upp för länsdelslasaretten och att det ska var akutmottagning på båda orterna.
  När det gäller Lindesberg finns det inget nedläggningshot !
  Länsklinikmodellen ska utvärderas anser vi !
  Jonas Kleber

 4. Men blir väldigt undrande, när Västerås ortopeder kommer till Lindesberg för att operera Västeråsare , för att ortopedin i Västerås har sjuksköterskebrist.
  fråga 2: At läkarna har rankat Kirurgin i bland de bästa i hela Sverige, schabblar man bort detta/ Gunnar Lindgren

 5. Vad tycker politkerna eg? Läst artikeln på 24i och storbacka sa att det måste vara länskliniker, men Kleber förstod jag inte vad han mena? Vad tycker resten i kommunerna här?

 6. Sådär ja. Äntligen några tunga namn som säger vad de tycker. Det här blir en tuff grej för sossarna i norra Örebro län att tackla. För att inte tala om centern i Linde! Antingen måste man backa å visa svaghet eller stå på sig med länsklinikerna och förlora valet. Årets valfråga för en lasarettsanställd.

Kommentera

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.