Förslag på KF: Riv upp LOV-beslutet

NORA. Eventuellt ska LOV, lagen om valfrihet, införas i Nora. Kommunfullmäktige har redan fattat ett beslut om införande, men socialnämndens ordförande Tom Rymoen vill att frågan ska utredas innan ett införande.

– I anständighetens namn bör frågan utredas innan vi inför LOV, sade Rymoen.

Det rådde stor förvirring efter det att Tom Rymoen svarat på Johan Lundqvist (NP) raka interpellation om inte beslutet om LOV borde rivas upp, då inget hänt på det dryga år som gått sedan kommunfullmäktige fattade beslutet. Rymoen menade att man visst följer beslutet, men att den nuvarande majoriteten kommit överens att LOV inte ska genomföras under nuvarande mandatperiod.

Johan Lundqvist, Helena Vilhelmsson (C)och Gabrielle Peteri (FP) menade dock att detta var obstruktion mot kommunfullmäktiges beslut och Peteri var tydligast.

– Riv upp beslutet och ta ett nytt, sade hon. Det måste vara det enda rätta.

Beslutet om införande av LOV är tydligt. LOV ska införas. Men i samband med beslutet i februari förra året lades ett antal att-satser till för att kommunfullmäktige skulle vara beslutande organ i kvalitets- och kontrollarbetet kring LOV. Och det är dessa att-satser som Tom Rymoen nu menar måste utredas ordentligt.

– Att modifiera beslutet känns inte nödvändigt, sade Rymoen. Arbetet är påbörjat.

Ändå var det ingen som försökte mörka den överenskommelse som Moderaterna gjort med Socialdemokraterna och Vänstern. Där ingår att LOV inte ska införas under de nuvarande mandatperioden – ett uppenbart offer från Moderaternas sida.

– Vi har förstås tvingats kompromissa, men jag tycker det beslut som togs i kommunfullmäktige var ett bra beslut och när frågan återigen kommer till kommunstyrelsen är det upp till alla att ta ställning, sade Rymoen.

I beslutet om införandet fanns inget tidsperspektiv inskrivet och därmed anser majoriteten inte att man obstruerar beslutet genom att fördröja det med en ytterligare utredning.

– Jag frågar mig om socialnämnden arbetar med att införa LOV, sade Johan Lundqvist. Det är ju det beslut kommunfullmäktige fattat.coop-artikel-15

– Ni säger ju att ni inte ska införa LOV, sade Helena Vilhelmsson. Gör då om beslutet.

Vänsterns Therese Hoikkala gjorde inte förvirringen mindre när hon sade att de pengar som finns för införandet eventuellt ska kunna använda till annat än ett eventuellt införande av LOV. Även förre kommunalrådet Svenerik Nykvist (S) spädde på.

– Vi är överens om att inte införa LOV. Gabrielle Peteris förslag om att riva upp beslutet är klokt.

Tom Rymoen var inte överlycklig över dessa yttranden.

– Det var väl inte ett stöd i debatten direkt, sade han. Snarare tvärtom.

Du har sålt bort LOV i två år. Vad har du och Moderaterna fått istället.

– Det finns kanske ingen lika tydlig fråga i gengäld, men vi har fått flera punkter i vårt gemensamma program som är viktiga för oss.

TOMAS KÄLLBERG
tomas.kallberg@24i.se

13 Comments

 1. Mycket märkligt att Folkpartiet och Centern nu verkar vara emot ett införande av LOV. Hur kan det komma sig att (FP) och (C) plötsligt vill att kommunfullmäktige ska riva upp beslutet att införa LOV? Kan det vara så att sakfrågan är sekundärt till målsättningen att slå in en kil i den nya majoriteten.(C), (FP) och Norapartiet tror att om Moderaterna går med på en modifiering eller att beslutet att införa LOV rivs upp så kommer en slitning ske inom den nya majoriteten.

  Det de inte räknar med är att (M) numer i alla fall på riksnivå inte är för ett tvingande införande av LOV. Det de uppenbarligen inte har förstått är att det varit en seger för (M) att få igenom ett icke ändrat beslut gällande LOV i förhandlingarna med (V) och (S). Det verkar som att av de borgerliga partierna i Nora så är det endast (M) som fortfarande vill införa LOV. Folkpartiets och Centerns motvilja mot Moderaterna gör att de är villiga att släppa LOV, anmärkningsvärt!

 2. Nu fattar jag att det var dig själv du ville redigera, Å.L., inte nån annan. Så bortse från det jag skrev om det och kommentera resten om du vill.

 3. Om man tillåts spåna lite om den sk ”välfärden.

  I Nora har vi ungefär 26 procent arbetslösa ungdomar. ( siffror är siffror och kan alltid diskuteras)

  Ponera att Nora kommun använder sig av den tillgängliga arbetskraften. De får lön, bor kvar i Nora och betalar dessuton skatt i Nora, vilket de här vårdföretagen inte gör.

  Hur ser det ekonomiska saldot ut ?
  Utöver detta finns ett socialt saldo. Finns det några politiker, som har något annat än sin egen lön mellan öronen ?

 4. Det önskar vi alla ibland, Åsa Leek. Men nu är det ju så att åsikter är fria och det ligger nått i det Men då! säger. Du vet ju också att LOV inte handlar om vinster i välfärden, utan priset är fast. Det enda man väljer är vem som ska göra tjänsterna. Ändå skriver du ett lååååångt inlägg om vinster i välfärden. Varför?

 5. Är det någon som kan svara på varför vissa som t.ex. Åsa Leek, tycker att det är helt i sin ordning att göra miljardvinster av skattebetalarnas pengar när det gäller att köpa bilar eller köpa byggtjänster men att det är omoraliskt när man städar hemma hos en pensionär?

 6. DEt är inte osunt att iföra vård! Det är osunt att införa LOV,enligt min mening. Det går fort,men blir fel ibland. Förlåt!

 7. Vanvård och felprioriteringar förekommer tyvärr även kommunalt och alla privata företag missköts inte.MEN:
  vi har redan sett exempel på vårdskandaler,ex Carema och Attendo. Nyss har det skrivits om i pressen hur en ägare av ett enskilt vårdbolag inreder och bygger om sin dyra lägenhet för 65 miljoner kronor! Det är klart att många privata bolag kommer att utnyttja möjligheten till vinstmaximering genom att minska kostnaderna för verksamheten.Det kommer säkert inte att generera många enskilda små vårdbolag för äldreomsorg,småskaliga bolag kommer att köpas upp av större jättar. Mycket av pengarna kommer att gå åt till marknadsföring. Skattepengar som har gått direkt ner i en enskilds ficka istället för att generera en utveckling av den kommunala vården. jag tänker inte låta mej luras av namnet VALFRIHET. Ska Sverige som enda land i Europa tillåta vinster inom välfärden? NEJ! I de kommuner som har infört LOV ,Kristinehamn,Krokum,Umeå,Uppsala och Västerås,lett till en ökning av administyrativt arbete för kommunen. Jag vet inte kostnadrna, men dfe torde finnas att tillgå hos dessa kommuner.
  ta ett nytt beslut Nora kommun.
  När jag blir riktigt gammal och får beviljad vis hjälp, så vill jag inte hålla på att byta mellan olika vårdbolag,fatta beslut efter belslut, när jag kanske är så dålig att inte ens kan komma ur sängen utan hjälp. Det är osunt av de partier i Nora som vill införa vård. Det är ett cyniskt sätt att se på vårdbehövande. Använd istället skattepengarna till att utveckla och modernisera vården inom kommunen. Jag lägger inget röst på något parti där extra pengar i fickan prioriteras framför vård och omsorg av människorna.

 8. ”Mot rikskapitalbolag i vården” håller helt med i det du skriver.

  Välfärd ska inte vara någon vinstmaskin med tanke på att det är skattepengar och det ska gå till just välfärd inte vinst till skatteparadis.

  Varför måste man införa LOV är det inte fritt fram att välja för dom som vill? Eller det handlar om att man vill inte betala för det utan skattepengarna ska rulla?

 9. Däremot har vi ett problem med missförstånd som t.ex. ”Mot rikskapitalbolag i vården”s inlägg. LOV handlar om vem som skall komma hem och städa. Kostnaden är konstant. Brukaren kan byta utförare från en dag till en annan. Det enda som ett företag kan konkurrera med är kvaliteten på deras städning. Det är milsvid skillnad på LOV och t.ex. Caremaskandalen där man har långa kontrakt, komplicerade vårdsituationer med minimala regler för hur vården skall utföras.

  Glöm inte att alternativet är brev från missnöjda brukare som får vänta 6 månader för att frågan om mer personal skall komma upp i kommunstyrelsen vilket skedde i Nora för inte så länge sedan.

 10. Den enda som slår knut på sig själv är Tom och Moderaterna. Det enda vänstern behövde ge upp var kulturpedagogerna som inte är någon vänstergrej egentligen. Det råkade bara bli så i Nora. Tom har det mycket jobbigare eftersom han nu framstår som en dubbel lögnare. Först ljög han för väljarna när han gick till val för att införa LOV och sen står han här och gör bort sig.

 11. Att politik idag har blivit en röra och klet i mitten ser väl alla. Men att inte förslaget går igenom är bara bra tycker jag. Jag skulle inte vilja se ett Rikskapitalbolag som Carema sköta om mina äldre för ett vinstintresse och sen stoppa pengarna i egen ficka. Låt kommunen sköta vård,skola och omsorg och att vinsterna på detta går till just vård,skola och omsorg.

 12. När de skulle sy ihop en majoritet mellan (s), (m) och (v) så tyckte de väl att de var smarta. De partier som var och är motståndare till LOV kunde säga att det inte blir något under mandatperioden och det parti som är var för kunde säga att förberedelserna pågår. Därför är det viktigt för de inblandade parterna att dra ut på detta så länge som möjligt för att inget beslut ska behövas tas före valet som riskerar samarbetet.

  Så kan det gå när man nästan är beredd att slå knut på sig själv för att komma åt kommunalrådsposterna och makten. Men till sist kommer verkligheten ifatt och då blir det besvärligt att rättfärdiga och försvara labrovinkerna.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.