Förslag till Irja om att spara en halv miljon

INSÄNDARE/DEBATT. Liberelen Carl-Henrik Ling ger här ett direkt förslag till kommunstyrelsens ordförande i Lindesberg Irja Gustavsson. Förslaget innebär en halv miljon kronor som, enligt Ling, kan användas på bättre sätt. Läs Carl-Henrik Lings inlägg här.

Till ordföranden i Kommunstyrelsen, tillika styrelseordföranden i Linde Stadshus AB, Lindesbergs kommun, Irja Gustavsson

Irja!

Här ska Du få ett förslag som sparar en halv miljon kronor per år till kommunen och kommunens skattebetalare.

Bakgrund

Kommundirektörerna/cheferna i Nora, Hällefors, Ljusnarsberg, Laxå, Lekeberg och Askersund har en månatlig lön mellan 70 och 75 tusen kronor. Dom har inga andra förmåner eller extra löner från sin kommun.

Kommundirektören i Lindesberg har just nu en månatlig lön på 84 987 kronor. I hens Instruktion och Uppdragsbeskrivning står att hen ska vara VD i Linde Stadshus AB. Det ingår alltså i det avlönade jobbet som Kommundirektör att också fylla rollen som VD Linde Stadshus AB.

Nuläge

Av någon outgrundlig anledning har nuvarande Kommundirektören, tillika VD i Linde Stadshus AB en extra månadslön på 31 858 kr från bolaget. Ingen annan av de ovan uppräknade Kommundirektörerna/cheferna har en sådan extra lön. Denna kostar Linde Stadshus AB och indirekt kommunens skattebetalare över en halv miljon kronor om året, sociala avgifter inräknade. Denna halvmiljon kan användas på bättre sätt!

Förslag för att spara en halv miljon kronor om året

Nu har en ny Kommundirektör rekryterats. Detta är ett mycket bra tillfälle att synkronisera Lindesbergs Kommun med andra kommuner i Länet och ta bort denna extra lön. Den nye kommundirektören har ju redan i hens Instruktion och Uppdragsbeskrivning åtagit sig VD skapet för Linde Stadshus AB.

Högaktningsfullt,

Carl-Henrik Ling, Liberal

10 Comments

 1. Minnet är kort speciellt hos liberaler
  ”Lokalpolitikernas arvoden har blivit en riktigt het potatis i Lindesberg. Detta sedan redan högavlönade politiker drygar ut sina inkomster med arvoden för styrelseuppdrag i de kommunala bolagen.” Lindenytt 21 sept. 2011

 2. Hur i hela världen kan man betala kommundirektören över 80.000 kronor i månaden…stan håller ju på att dö ut, affärer läggs ned som aldrig förr. Vad gör han för pengarna tro.

 3. Att försöka sig på att få insyn i kommunchefers och politikers olika pekuniära förmåner, blir en knepig historia.

  Det mesta döljs i sk ”utskott”, eller också blir det sekretessbelagt.

  Vi får inte glömma att vi andra, ”sk medborgare”, inte har tillgång till ”demokratins” elitleverne.

  ”Demokraturens” ledarskikt, gör ungefär som dom vill ! Nora har ju demokrati ?

  Vill väl till att tänka till en smula när det gäller att stoppa i en röstsedel.

 4. Det ser ut som att det är dags att se över alla politikers och tjänstemäns löner och arvoden i kommunen!
  Så hoppas att det blir en fortsättning på det hela , så kanske det blir lite pengar över till de handikappade och äldrevården!

 5. Det finns säkert fler extra löner som tillämpas för politiker och tjänstemän.Det behöver även kontrolleras vilka uppgifter som lämnas när det gäller arvodesuttag för förlorad arbetsförtjänst vid sammanträden.
  Politiker i Örebro kommun fick betala tillbaka hundratals tusen när de uppgivit fel inkomst för arvoden efter granskning.
  Till och med nämndemännen bluffar med inkomst och arvoden.
  Här finns pengar att hämta till både de uteblivna skjutsarna för de funktionshindrade och bättre mat och mer personal till de gamla.
  Skattepengarna ska gå till kärnverksamhet inte i fickorna på giriga politiker.

  Rösta rätt det finns alternativ för Sverige.

 6. Det blir väl att betala tillbaka det man fått som man inte ska ha, Man blir så förbannad!
  Då finns det pengar, men när den svagaste gruppen vill ha skjuts så kommer det mängder med bortförklaringar..undrar vilka bortförklaringar sossarna ska komma med nu.
  Sossarnas mygel kommer mer och mer upp till ytan…det var på tiden!

 7. Om det står i uppdragsbeskrivning och instruktion vid rekrytering och tillsättande skall det ingå i lönen. Finns inget i anställningsavtalet om att det utgår extra ersättning för att vara VD i Linde Stadshus AB skall han betala tillbaka pengarna. Det kan vara värt en juridisk utredning.

 8. Känns tryggt att någon i alla fall granskar saker och ting. Måste vara ett hårt slag för våra lärare och vårdpersonal som inte får upp sina löner när dom hör detta. SKAMLIGT!

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.