Första debattinlägget om skolnedläggningen

INSÄNDARE/DEBATT. Här kommer det första debattinlägget inför beslutet att lägga ned byskolorna i Ramsberg och Rockhammar. Skribenten Henrik Björkman, Ramsberg, menar att politikerna släcker framtidstron.

”Vi släcker ner norra regionen av kommunen, vi har ju fortfarande 1,5 kommunalanställd kvar där?!”

Lindesbergs kommun ska besluta om att stänga Ramsbergs och Rockhammars skola på måndag. Man ska spara 18 miljoner på 2 år. Det är så ansvarslöst att spara dessa pengar där man redan lagt ner bibliotek, äldreboende och hemtjänst. Varför kan vi inte få ha någonting kvar? Man har till och med stängt av den kommunala tillförseln av vatten till våran fina allmänna park, Kölnberget. Ta ansvar för hela kommunen istället för att stänga all möjlig service ni hittar på landsbygden. Försöker ni få våra bysamhällen att dö ut? Ska alla flytta in till nybyggda lyxhyresrätter i Lindesberg.

Det lockar ju inte direkt fler yngre att flytta till dessa fina ställen om all service försvinner. Ska vi skicka våra barn från lugna, trygga småskolor till överfyllda klasser med bråk, stök och slagsmål. Det är verkligheten på Storåskolan om man får tro en ung kille jag pratade med häromdagen. Han saknade Ramsbergs skola. Det gynnar ju inte direkt skolgången och framtidsutsikter med barn och ungdomar som hamnar snett och mår dåligt. I långa loppet kostar det säkerligen mycket mer i sociala avgifter för kommunen. Det är så väldigt kortsiktigt det ni håller på med. Lägg istället en bra och trygg grund för barnen. Försök att göra Lindesberg till en attraktiv landbygdskommun istället för att bara satsa på centralorten som det ändå inte lyfter. Tänk även på era invånare som bor här ute, ni bidrar ju inte direkt till jämställdhet då service och attraktivitet går hand i hand med värdet på bostäder och lokaler, landsbygden blir fattigare och de gamla byarna förfaller. Ingen vidare ljus framtid ni bygger på era kortsiktiga beslut som bara styrs av att göra mindre besparingar. Kanske skulle ha tänkt ett varv extra innan ni byggde en parkering med bästa sjöutsikt för ett skruttigt tivoli som kommer en gång om året.

Skogen ni ärvde av Ramsbergs kommun när den slogs ihop med Lindesbergs och som ni precis sålde för flera miljoner, ska några av de pengarna återinvesteras i Ramsberg? Lindesbergs kommun, kom igen nu, tänk lite längre och framför allt, ta ett lite större ansvar för landsbygdsorterna. Dränera oss inte, skapa för tusan lite framtidstro.

Henrik Björkman (småbarnsförälder Ramsberg)

14 Comments

 1. många småbarnfamiljer flyttade till tex Ramsberg för att där finns en skola som passar just de och barnen. Många barn trivs bättre på en mindre skola av olika anledningar. Just i Ramsberg har man investerad mycket pengar för att den ska fungera. Skolan, fritids och förskolan är väldigt attraktiva nu och fungerar jättebra.
  Många småbarnsfamiljer blir drabbade om den läggs ner, säkert för att inget bra fungerande alternativ finns.
  Att prata om att lägga ner skolan varje år skapar mycket oro hos barn och föräldrar och i byn.
  Många mammor och pappor har bara en bil, hur ska den andra förälder lämna sina småbarn på skolan och förskolan?
  Blir vi tvungen att ha två bilar nu av kommunen?.
  Blir vi tvungen nu att flytta från vart vi vill bo?
  Blir vi tvungen att v”välja” Storå nu?

  Och vad kostar skolskjuts för två år?, Buss flera gånger om dagen till o från Ramsberg så barn kan komma till o från o inte behöver vänta så länge? Och småbarn kan inte åka själv! Och hur ser kommunen på miljön? alla föräldrar som måste köra fram o tillbaka?. Sedan skulle det kosta mycket mer för alla föräldrar, pga ett kommunalt beslut. OACCEPTABELT helt enkelt !.

  Ifrågasätter hela hastiga processen, vart är utredningen och analysen?, gjort av vem?
  Jättebesviken på Socialdemokraterna och Linda Svahn.
  Dags att följa deras egna partiprogramm!

  Marknadsföra Ramsbergs skolan som en tillgänglig skola för alla barn som behöver det lilla extra stöd och lugn o ro, anpassad skolgång!, Alla barn som trivs bättre på en mindre skola är välkomna. Här är du välkommen oavsett om du har en funktionsnedsättning eller allegri !

  ”En plats jag vill bor på, du är mitt Ramsberg” !!

 2. Vafan, ni har redan under förra mandat perioden försökt och nu igen, skäms på er ni oärliga människor i komunen, ni borde avsättas omgående och bli ersättningsskyldiga för era löner då ni gång på gång trots protester och stop hela tiden försöker göra vad ni vill i erat eget sk demokratiska diktatur samhälle, är det Sverige eller USSR vi lever i enligt er.

 3. Vi Socialdemokrater kommer tillsammans med Centerpartiet och Vänsterpartiet driva kommunen framåt, med en stabil majoritet kan vi genomföra politik och fortsätta utveckla hela kommunen.

  Tänk vad lätt man glömmer om man är Socialdemokrat. Ovanstående är en faksimil från Socialdemokraterna i i Lindesbergs FB sida den 16/10. Så visst är det bra att det finns dokumenterat. Nu vet ni som röstade på Socialdemokraterna vad ni fick och att när dom avser att utveckla hela kommunen, då innefattas inte landsbygden. Vi har tidigare sett hur Socialdemokraterna behandlar personer inom LSS, så inget förvånar mig. Man tycks tro och hoppas på att försvårar man tillräckligt mycket för boende utanför centralorten, då ger dom boende upp och flyttar in till ”stan”. Det finns flera ”stan” att välja på som inte ligger i Lindesbergs kommun. Det som tycks ha hög prioritet är att politikernas löner måste stå i paritet med riksdagsmännens. Då var det inte tal om sparbeting när den frågan var aktuell. Sedan vore det intressant att få ta del av vad pengarna från försäljningen av de 279 lägenhetena har tagit vägen, för de borde väl rimligen blivit en del pengar. Var har Irja och Co investerat i denna gång? En investering i skolan på landsbygden, det är en investering på riktigt, för den genererar definitivt en god framtida avkastning i form av trygga och välmående barn. Till skillnad mot att investera 3 miljoner kronor i en konstgräsmatta i Frövi, som aldrig kommer att generera någon framtida avkastning. Med detta inlägg avser jag att ifrågasätta den Socialdemokratiskt förda politiken.

 4. Det borde ju finnas någon form av minimigräns för hur kommunal närvaro ska se ut på orter i kommunen. Vi är ju trots allt lika mycket Lindesbergs kommun som Lindesberg, eller? Betalar inte vi skatt som de som bor i övriga kommunen? Är inte vi berättigade till samma (liknande) service som övriga i kommunen? Knappt 10 % av kommunens invånare är kommunalt anställda, det skulle vara intressant att se andelen av dessa som finns representerade i norra kommundelen i förhållande till övriga orter i kommunen. Jag säger inte att det ska vara helt jämlikt, men någon form av nedre gräns bör ju finnas. Det vore ju fint att slippa ta bilen till exakt allting, subventioner för bränsle/behov till dubbla bilar och landsbygd finns väl inte heller ännu?

 5. Håller med allt du skrivit Henrik.
  Hur tänker man när man bara skall ha dessa stora skolor med flera hundra elever när vi vet att det är så många barn med olika behov, lärarna har inte en chans att se dessa elever i så stora grupper, kör ut elever till de mindre skolorna.
  Låt landsbygden fortsätta leva!
  Före detta förskollärare på stor skola.

 6. Som inflyttad till regionen så fattar jag ingenting av detta.. Hur tänker Lindesbergs kommun?! Dom satsar på helt fel saker!
  Vill ni att Lindesbergs kommun ska växa är de landsbygden som ska satsas på. Som lockar hit barnfamiljer från större städer för att sätta deras barn i trygga skolor, inte knökfulla grupper, bo vackert, enkelt, nära natur o kultur. Det lockar hit nya invånare!( Mycket mer än ”häftiga staden” Lindesberg.)
  I Ramsbergs finns mycket aktiviteter som invånarna driver.. Om kommunen kunde satsa lite lite de med skulle det locka så många fler, jag är övertygad. Tänk om!

 7. Men vafaan är detta??Dessa politiker snackar om en levande landsbygd..sen ska de lägga ner skolor,,hur sjukt är det??????Du som sitter på din post AVGÅ eftersom DU ändå inte sköter jobbet till allas bästa,Herregud,hur svårt är det att strida för landsbygden??om intresset finns!!!

 8. Du fick verkligen med allt hur det gått till. Skolan som kostades på miljoner för något år sedan!Hur är det med den långsiktiga planeringen? Det kan vi inte förstå, varför kan man inte köra ut lite barn till denna skola. Kan tänka mig att många barn skulle må mycket bättre i en mindre, lugnare skola där läraren har tid för barnen. Föräldrar kanske borde tänka mer i de banorna. När man ser o hör hur mycket skolorna får kosta i Lindesberg, samt mycket annat man kan tycka är onödigt i besparingstider. Man kanske skall lära sig att prioritera. Satsa lite mer på att barnfamiljer ska kunna bo kvar på landsbygden, de är långt ifrån alla som vill bo i Lindesberg. I brist på kommunalt engagemang har Ramsberg tvingats till ett enormt ideellt engagemang och proportionellt mer aktivitet än vad som finns i Lindesberg. Men allt kan vi inte göra själva, ta inte skolan ifrån oss också.

 9. Bra Henrik. Vi delar dina åsikter helt och fullt. Har man valt att bo utanför Lindesberg då är vi verkligen vana att få kämpa för landsbygdens överlevnad.

 10. Dom har alltid tänkt kortsiktigt. År 2019 ska en sluss då stå färdig i någon annan skolan. Plus att klassen kommer bli större i slussen. Slussdelen ska flyttas den ska saneras. Det ska köpas in nya kläder. Och troligtvis behövs de flera lärare som ska tas in i slussen.

  Dom kommer aldrig spara dom pengarna som dom säger för dom har inte räknat på utgifterna som blir efter en nerläggning av ramshyttanskola blir ett problem efter beslut. Dom måste ju kunna ge svar hur dom har tänkt annars kan dom aldrig räkna ut hur mycket dom sparar på att lägga ner.

  Linda visa intressen att visa sig i skolan när hon tillträde men har inte visa sig många gånger efter de…

  Skärpning nu alla politiker! Vad lever ni i för drömvärld. För att veta vad man sparar måste man räkna på allt och inte bara driftkostnaden. Den summan har ni set i alla år och aldrig kommit med ett förslag hur man ska lösa allt och va de kostar extra att barna behöver sitta i en buss många timmer i veckan. Va blir de att kosta när barna rycks ifrån deras trygga skogsmiljö och trygga skola. Barna blir trötta, sliter mer på dom att ha lång väg till skolan. Men ni som sitter och bestämmer blir inte lidandes av det, barna får trängas på en fullsatt buss. Händer att dom inte får en plats änns. Så är verkligheten. Jag vill att mina barn ska ha en trygg och lugn uppväxt. Inte åka flera mil om dagen i en buss ståendes för att det inte finns plats åt dom. Då innebär de oxå att dom inte är bältade.
  Jag skriver av erfarenhet. Har ni planerat bra ska de aldrig hända! Men det har hänt många gånger. Så va får er att tro att ni ska kunna planera bättre med ännu flera barn som ska åka buss!!?

 11. Jag valde mellan Centern och Lansbygdspartiet när jag skulle rösta den 9 sept. Nu vet jag att jag röstade fel.

 12. Instämmer med Henrik Björkman !

  Löftena som gavs av de politiska partierna före valet september 2018 om en levande landsbygd ?

  Vad tycker Centerpartiet ? Vad tycker övriga partier ?

  Peter Jilke

 13. Bra skrivet Henrik. Vi är många som håller med. Allt vi har I Ramsberg bygger på frivilligt arbete.
  Vi har börjat få barnfamiljer som flyttat till byn, till glädje för många.
  Redan 1973 ville kommunen lägga ner förskolan men vi kämpade.

 14. Det är ett märkligt argument Lbg kommun anför som skäl för nedläggningar av skolorna ”svårt att rekrytera lärare”. Vad har ni gjort för att utveckla skolorna? Historiskt sett verkar ni ha gjort tvärtom ”inte utveckla för att kunna lägga ner dem.”
  Hur kommer det sig att Löa skola fungerar utmärkt och är efterfrågad av föräldrar. Vad gör de som inte ni gör, lär av dem så landsbygden kan leva.

  Försvinner skolorna försvinner också säkerligen motiven för att barnföräldrar söker sig utanför tätorten och det sker därmed ingen föryngring av landsbygdens invånare.

  Att inte låta fullmäktige fatta beslutet vittnar om rädsla och desperation.
  Tänk om och gör rätt för levande landsbygd.

  Bo Olsson ordf. I Föreningen Ramsberg en bygd i bergslagen.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.