Förvaltningsrätten: Kommunstyrelsen gjorde fel

NORA. Kommunstyrelsen i Nora överskred sina befogenheter när man tecknade det gigantiska hyreskontraktet för det så kallade Allaktivitetshuset (före detta Windahls). Detta skriver Förvaltningsrätten i det beslut man fattat efter att ärendet överklagats.

”Det finns skäl för att upphäva Kommunstyrelsen i Nora kommuns beslut den 28 november 2018”. Så skriver Förvaltningsrätten i sitt beslut och konstaterar att kommunstyrelsen man överskridit sina befogenheter även genom att besluta att gå vidare med Etapp 2 i hyreskontraktet.

Det så kallade Allaktivitetshuset på Ängarna i Nora är en tragikomisk historia där inte så mycket har blivit rätt. Kommunstyrelsen fattade beslut om att skriva under ett hyreskontrakt över 25 år som kan komma att kosta 60 miljoner skattekronor, något som alltså överklagats till Förvaltningsrätten.

Och nu, när Förvaltningsrättens beslut har kommit kan konstateras att såväl beslutande politiker i kommunstyrelsen som rådgivande tjänstemän får en rejäl knäpp på näsan. Så här skriver Förvaltningsrätten.

”Förvaltningsrätten bedömer, med beaktande av kommunens storlek och budget och det åtagande i eko­nomiskt och tidsmässigt avseende som avtalet medfört för kommunen, att beslutet är av sådan stor vikt att beslut i frågan enligt 5 kap.1 § kommunal­lagen har bort fattas av kommunfullmäktige. Det förhållandet att kommun­fullmäktige i budget avsatt en summa för Allaktivitetshuset understigande första årets hyra för Allaktivitetshuset innebär inte att kommunfullmäktige därigenom beslutat i frågan om ingående av det aktuella avtalet. Det sagda innebär att kommunstyrelsens genom sitt delegationsbeslut avseende under­tecknat hyresavtal har överskridit sin befogenhet. Det finns därför skäl för att upphäva Kommunstyrelsen i Nora kommuns beslut den 28 november 2018, §163.”

Ärendet kommer att behandlas i kommunstyrelsen i Nora på onsdag – då bakom stängda dörrar.

7 Comments

 1. Christina Olsson så du är villig och betala för andras misstag/dumhet/okunnighet?
  De som är ansvariga får kliva fram och någon/några bör stå till svars. Att lokaler behövs är vi nog rörande överens om men inte till vilket pris som helst. Det ska sparas på mycket då Noras ekonomi är svag på både barn och gamla. Är det då försvarbart att skriva avtal som kostar 2,5 miljoner eller ca 60 Miljoner under 25 år?

 2. Har man läst hyresavtalet framgår det att det kan bli mycket dyrt. Hyresgästen kommunen, svarar i princip för allt underhåll. På 25 år blir det en del utöver hyran.

 3. Nu är det som det är och vem som ska hängas för vad kan jag inte uttala mig om. Men att huset fyller sin funktion, det vet jag, för jag har barnbarn som har aktiviteter där.
  Och de är jättenöjda med lokalerna.
  Jag lägger gärna en 50-öring mer i skatt för att barn och ungdomar ska ha ändamålsenliga lokaler för sina aktiviteter. Sen tror jag att huset även används av vuxna. De kan också få vara med och dela på pengen.
  Ha en bra helg!

 4. De som styr i Nora är inte bra. Politikerna pratar men är fega och tjänstemännen gör inte sitt jobb. Här måste ju kommunchefen och flera andra chefer ha gett politikerna fel rådgivning. Bort med hela högen…

 5. Varför ”stängda ” dörrar ? Är inte det ett bevis på att allt inte gått rätt till ?

 6. Hur länge kan man politiskt sett agera bakom stängda dörrar och sopa under mattan ?

  Som skattebetalare vill man veta vilka som är delaktiga i den här härvan.
  Politiker och tjänstemän, tycks tro att de har allsmäktigt förfogande över våra pengar.

  Alla inblandade parter skall fram i dagsljuset, inklusive alla pengar.

  Är väl lite sent att tro att man kan komma undan genom att genom att stänga ute all insyn, men någon får väl bära hundhuvudet och segla till Spanien på en fallskärm.

  Blir dyrt det här för skattebetalarna med tanke på att det finns mer hos Förvaltningsrätten. Är väl läge, att politikerna är solidariska med oss andra och minskar sina arvoden med åtminstone 50%

 7. Bakom stängda dörrar? Ja, visst ja. Det var ju lägligt. Det hade varit intressant att lyssna till vad som sägs där. ”Vad var det vi sa?” kanske är ett uttryck som Lpo kommer att använda?

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.