Fredagen behöver inte vara magisk

TomasFemtio plus och fortfarande har jag kvar ganska mycket av yngre dagars tänk kring fredagskvällar. Veckan är över, ledig, lite högre musik än under vardagarna, unna sig något gott att äta och dricka – och se till att man vaknar på lördagsmorgonen som en tillfredsställd man. Redo att möta helgen.

Inser att det är en viss skillnad ändå. Då, när man var tjugo år, handlade väldigt mycket om hur rolig helgen var. Man orkade vara vaken tjugo timmar i sträck om festerna var de rätta och sällskapet likaså. Nu handlar helgerna lika mycket om att vara effektiv, jobba lagom mycket och om att inte somna innan middagen.

Hur många gånger har man inte vaknat i tv-fåtöljen någon timme efter midnatt, stängt av naturfilmen som pinsamt nog pryder 40-tumsskärmen ut mot gatan, och insett att man inte ens hann slå på 70-talsskivan med Magnus Uggla innan tröttheten tog över?

Ändå är det samma känsla varje fredag – åtminstone när hustrun jobbar och man har lite tråkigt. Ska man ringa polarna och fråga vilken fest som gäller? Vadå fest och vadå polare? Alla jag känner och eventuellt kommunicerar med en fredagskväll har antingen en negativ åsikt om något jag skrivit på 24i eller sitter de och sover i en tv-fåtölj. I bästa fall är det nån som fylleskriver nåt roligt och halvt pinsamt på Facebook.

Alltså föredrar jag när frugan är ledig. Då planerar vi vår fredag i förväg, handlar mat och vin tillsammans, lagar mat i timmar och äter ändå tidigt. Och vi kommunicerar. Exakta detaljer om sådana fredagskvällar är onödiga att förmedla, men vi somnar ofta tidigt och vaknar som om vi vore tjugo.

Kul, tycker jag, att debatten kommit igång på 24i. Jag har haft fullt upp under kvällarna den gångna veckan med att snabbt läsa och godkänna alla kommentarer. I onsdags trodde jag, under ett anfall av hybris, att vi övertagit Facebooks plats som världens viktigaste sociala media. Men visst har nåt hänt, eller hur? Facebook är inte längre lika intressant. Känner inte alla likadant?

Idag får ni läsare två bloggare/krönikörer. Madde Haraldsson och jag kommer en bit in i framtiden att publicera våra alster just på fredagskvällar. Varför fredagar är speciella för mig har jag försökt att förklara i denna krönika och varför Maddes speciella dag är fredag kanske kommer i hennes F-blogg?

Fredagar behöver inte vara den magiska dagen. En måndagmorgon vid sjutiden kan vara optimal. En torsdagskväll likaså. Eller en lunch vilken dag som helst – bara den innehåller något bra. Kan vara i Lindesberg, Nora, Ställberg, Eker eller i Phuket.

Trevlig fredagskväll på er!

4 Comments

 1. Har alltid Uggla nära mig på Spotify, tro mig. Och Marie, hustrun, har ordnat så att vi kommer att se Ugglas show i Stockholm den 9 mars.

 2. Fredagar är Fredagar -bästa dagen på hela veckan.
  Kort och gott!

  Eftersom du lyckas somna på Fredagarna? så kan jag spela in ”live-uppträdandet” nästa helg med Magnus Uggla.
  Å mejla dig den?
  Så kan du kolla/lyssna när du är piggare? 😉
  Som jag längtar!! och som jag kommer känna igen mig själv -i allt han sjunger…

  Trevlig kväller önskas dig -och frugan när hon slutat jobba.
  TIPS! Sätt igång och spela Uggla NU!!
  / Madde

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.