Frööjd och Grönlund om en skitsak

INSÄNDARE/DEBATT. Feministiskt initiativs William Grönlund och Malena Frööjd vill att den offentliga toaletten på glasstorget i Nora ska vara gratis och öppen för alla. En skitsak kanske, men idag är det avgiftsbelagt, såvida man inte är man och bara ska använda pissoaren. Läs debattinlägget här.

En skitsak!

”Det är en skitsak!”, utropar någon till mig i förbifarten och tillägger ”…att ni i feministiskt initiativ inte kan ägna er åt vettigare saker!”

Utöver det lustiga i att det bokstavligen handlar om en skitsak kan jag inte annat än hålla med om innehållet detta utrop – fast mena tvärtom!

Vi i feministiskt initiativ i Nora vill att alla dörrar på den offentliga toalett som står på glasstorget skall vara gratis att öppna. Idag är den dörr som bär symbolerna för små barn, kvinnor (och män), samt rörelsehindrade belagd med en avgift på 5 kronor. Den dörr som leder till pissoaren (endast försedd med manssymbol) är gratis.

Ja. Det är ytterligare en skitsak som läggs på den stora högen av högst påtagliga hinder för den som lever med funktionsnedsättning. Den hög som tillåts vara så stor därför att majoritetssamhället låter det som för dem inte utgör något besvär passera – utan åtgärd.

Ja. Det är en skitsak att småbarnsföräldrar och rörelsehindrade skall bli tvungna att hitta på kreativa sätt att lösa det kroppsligt akuta behovet av att få lätta på trycket, när stora pojkar utan rörelsehinder inte behöver det.

Så, visst… Ja. Det är i allt väsentligt en riktig skitsak! Och ja, det vore skönt om det löste sig. Så vi kunde ägna oss åt fler vettiga saker som också är viktiga för Nora.

Ja. Det är en skitsak att Noras politiker inte gett behörig tjänsteperson direktiv att omförhandla avtalet med leverantören Danfo, trots att detta påtalats under flera år och företaget dessutom har avtal med andra kommuner som innebär fullt tillgängliga toaletter för alla.

Feministiskt initiativ i Nora

William Grönlund

Malena Frööjd

4 Comments

 1. Att Noras kommunledning, trasslat in sig i någon sorts avtal, med Danfo, verkar självklart.

  Nu är det läge, att Solweig, lägger fram avtalet i original. Omfattar tre stycken anläggningar. Dom som skrivit under avtalet, skall självklart visas upp.

  Sen återstår, själva uppstädningen, men där kommer det nog att ta tid, med förhandlingar och annat tjafs. Kanske några år !

 2. Varför inte avgiftsbelägga herrtoan istället? Då blir det lika för alla. Pengarna går väl till städning och underhåll.

 3. Att F! vill att allt ska vara gratis är ingen nyhet, att deras politik prioriteras av skitfrågor är heller ingen nyhet då denna dassfråga verkar ha retat upp ordentligt.
  Har F! frågat ägaren om VARFÖR det är som det är gällande glassdasset?

  Med denna betalningsanordning så ges det en viss trygghet, som att ett automatlarm går om någon är inne på toaletten för länge. Att larmet finns beror på en mängd olika faktorer. Som att om någon blir sjuk där inne så kan man få hjälp, eller om man är handikappad o det händer något. Att larmet förhindrar personer att ha dasset som bostad, att man förhindrar att det blir en central plats för droganvändande osv. Tror att larmet går efter 15 minuter.
  Dasset som är gratis har ”färre” användningsmöjligheter pga storleken. Och det är väl valfritt att göra sina behov för är man lite uppfinningsrik så kan alla använda det lilla gratisdasset!
  Så betala 5 kr o ha ”fritt spelrum” o känn en trygghet, eller använd det lilla trängre gratisdasset….det är en valfrihet som vi medborgare får ta ställning till när vi måste uträtta lite nödvändigheter!
  När man får genus på hjärnan verkar allt bli så mycket besvärligare.
  Vi kvinnor kan göra smarta o egna val, oavsett vad F! anser om det!
  (Tar mig för pannan och undrar hur två vuxna personer kan göra en sån stor sak av en ickefråga, speciellt i dessa dagar då vi har extremt viktigare frågor i samhället att diskutera)

 4. Kräver nog nattmangling i bilhandlarpagoden, fritt från uppnosiga ”medborgare”,
  eller undersåtar.

  Toan på ”dasstorget”, är ju inte något som vinner designpris. Sen har vi väntsalen,
  där inte folk får vara nödiga på helgerna, eller obekväm kommunal arbetstid.
  Sen har vi förståss den nedlagda ”ställplatsparkeringen”.

  Ser ut som det inte bara kommer att ligga hundskit ute i buskarna, utan också
  lite annat.

  Finns det inte några kvar, med sunt förnuft, som kan organisera upp skitproblemet över hela linjen, inklusive reningsverk och nödiga turister.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.