Många lyssnade på de framtida utmaningarna för Lindesberg.

Frukostmöte: Mycket går emot nu

i LINDESBERG/Okategoriserade
Många lyssnade på de framtida utmaningarna för Lindesberg.
Många lyssnade på de framtida utmaningarna för Lindesberg.

LINDESBERG. Det kommunala inslaget på torsdagsmorgonens företagarfrukost på Stadshotellet i Lindesberg blev en beskrivning av tre aktuella frågor – näringslivsrankingen, den framtida ekonomin samt byggandet av bostäder.

– Vi retar upp oss, sade kommunalrådet Anders Ceder angående bostadsbyggandet. Man pratar om att hela Sverige ska leva, men det verkar som om det handlar om att halva Sverige ska dö.

Det blev en dyster inledning på torsdagens företagarfrukost på Lindesbergs stadshotell. Anders Ceder höll inte Svenskt Näringslivs ranking av Sveriges kommuner som den viktigaste, men noterade ändå att Lindesberg parkerar på en mindre smickrande 279:e plats.

Den framtida ekonomin, med stora besparingar de närmaste åren, sammanfattade Ceder med att det kommer att bli hårda diskussioner innan man är i hamn.

– Framledes måste vi investera i sånt som ger något tillbaka, sade han.

Bostadsbyggandet i kommunen går ju inte heller enligt de planer politikerna har hoppats på och Libos vd Roger Sixtensson försökte skapa en bild av de pågående projekten.

-Vad gäller Strandskolan handlar det om att en planprocess och en bygglovsprocess pågår, sade Sixtensson. Vi jagar på både Länsstyrelsen och BMB och hoppas att BMB gör rätt.

Sixtensson redogjorde för att man parallellt startat igång flera tänkbara byggprojekt som Ålkilsbacken, kvarteret Bagaren (brandstationen) och Sjövallen i Frövi.

– Det är ett gynnsamt prisläge att bygga nu, sade Sixtensson. Länsstyrelsen och vissa motsträviga individer vill annat, men vi vill bygga.

Med anledning av Länsstyrelsens nej till nybyggnationen av Tallen i Frövi passade Anders Ceder på att säga vad han tycker.

– Man kan få krupp, sade han. På andra ställen bygger man alldeles intill järnvägen och här ska det inte gå att bygga trots att det är 150 meter till järnvägen. Det är uppenbarligen hårdare regler på landsbygden än vad det är i storstan.

TOMAS KÄLLBERG
tomas.kallberg@24i.se

4 Comments

  1. Inget väckelsemöte på stadshotellet låter det som. Näringslivsklimatet nästan sämst i Sverige. PEter Bring och Anders Ceder får väl åka upp och lära sig av lillebror i Kopparberg. Ekonomin är en katastrof. Man måste spara 72 miljoner trots skattehöjningen som väl skulle ge 40. Hur fel får man räkna innan man blir utvisad från politiken? Och byggandet, ja. Inte har det varit Libos ledstjärna direkt. När byggde kommunens bolag något i Lindesberg senast? Varför skulle det bli något av planerna den här gången? Politikerna har väl bestämt att det ska byggas, men tjänstemän har inte levererat.

  2. Manána

    Om vi inte passar oss, kommer vi att hamna i ett
    manána. Spanien har 27 % arbetslöshet, ungdomar 52 %. Vad det gäller sk ”bolag”, så har vi ju BKT, som kör på löpande räkning. Här är det inte frågan om någon ”upphandling” !
    Blev ”bolagsvinklingen okay ?

  3. Nu bli jag lite besviken Johansson. Nog trodde jag att du skulle kunna komma med dina vanliga anklagelser också i detta ämne. Om du tänker efter lite kan du säkert hitta en vinkel där också situationen i Lindesberg är Noras kommunala bolags fel…

  4. Vad jag kan förstå, är att man är uppgiven, eftersom man inte får göra som man vill. (leka vidare med skattebetalarnas pengar)

    Kan vara, att man måste börja lyssna på medborgarna.
    Tjänstemän och politiker, har härjat färdigt.
    Projekt skall vara väl genomtänkta och inte några ”politiska irrbloss

    Lite eländigt att ekonomin, måste börja styra politiken. En del hävdar att vi närmar oss -30 tals nivå och det kan även drabba tjänstemän i Bergslagen.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.