Glaskonstnär med humor och tanke

sandbergs-april NORA. Idag, lördag, är det vernissage på Sandbergs och start för Olle Brozéns utställning i Nora. Inspirerad av byggnader, grafiska mönster och serietidningsestetik har Olle skapat en härlig blandning som visar på stor humor och eftertanke.

24i träffade  Olle kvällen innan vernissagen och att arrangera konstpjäserna är nog svårare än vad det verkar. Ur kartonger plockas stora vaser upp under slitna trasmattor. Ljuset ska falla rätt på glaset för att framhäva motiven

– Jag kommer nog att möblera om lite, säger Olle medans han placerar ut urnorna.

Tekniken som Olle använder är komplicerad med olika färglager. Förlagorna är fotografier på hus och städer som ibland arrangeras i montage. Schabloner tillverkas och de olika färgskikten slipas fram för att visa det förenklade motivet.

Inspirationen har Olle hämtat från landsortsmiljöer och har önskat lyft fram förfallet av landsbygden och då speciellt Glasrikets minskade produktion.

– Jag har ju jobbat i Glasriket i tolv år och med egna ögon sett förfallet. Måste ett kulturarv dö ut och försvinna innan det blir ett kulturarv.

Olles nisch är att göra lite udda grejer trots att han även formgivit traditionella men känner sig mest hemma  i 40- och  50-talet, färgmässigt. Hundarna kommer från Olles utställningar med temat Hundår, efter hans egna paus från glaskonsten.

Olle hoppas att Bergslagsborna ska tycka att hans konst är intressant och kan hitta en plats i deras hem. Vernissage pågår under lördagen den 13 april mellan 10.00-14.00 och utställningen fram till och med 18 maj.

sandbergs-april2

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.