Göran Skoglund om konstgräset

i ETTAN/INSÄNDARE/DEBATT/NORA

INSÄNDARE/DEBATT. Förre bankchefen Göran Skoglund har flitigt debatterat frågorna kring Nora bergslagsförsamling, men idag byter Skoglund skepnad och engagerar sig i den kommunala politiken och beslutet om att lägga konstgräs på Karlsängs IP. Läs Göran Skoglunds inlägg här.

Snart ska det väl plöjas ner miljoner

Då är beslutet taget om konstgräs på Karlsängs idrottsplats. Jag har inte kompetens att diskutera gummigranulat men jag har kompetens att diskutera ekonomi.

För många år sedan togs ett beslut att anlägga en konstgräsplan på Hagbyområdet nära Norvalla och ishockeyhallen. Placeringen på Hagby var för att samordna idrottsplatserna. När ishockeyns utdömda omklädningsrum behandlades med tillstyrkan om investeringar på åtskilliga millioner var tanken också att de skulle kunna utnyttjas för Norvalla och konstgräsplanen. Som mycket i denna kommun hände inte så mycket förrän Karlsängs IP AB (konstfrusna bandyplanen) gjorde konkurs. Då blev det fart på våra kommunalråd och man beslutade snabbt att bandyn i Nora skulle dödförklaras och avskaffas och där skulle ligga en konstgräsplan i stället.

Av våra skattepengar har det alltså plöjts ner många millioner på nya (behövliga) omklädningsrum i hockeyhallen med förevändning att de även skulle kunna användas för Norvalla och konstgräsplanen. Nu etableras konstgräsplanen på Karlsäng i stället och snart skall det väl plöjas ner miljoner för att även renovera de byggnader som finns där idag.

En fullmäktigeledamot (S) boende på Dalsta tyckte det var bra med central placering så slipper föräldrar mycket transporter. Tror politikerna att alla bor i centrum eller på Dalsta. Det spelar nog ingen större roll var konstgräsplanen ligger. Med etablering t ex på Hagbyområdet kan ungdomar från Gyttorp ta sig så gott som bilfritt till planen.

Jag har aldrig spelat fotboll men jag har spelat bandy och ishockey så jag kanske är lite partisk men jag tycker det är en stor skandal när Noras majoritet beslutar att lägga ner bandyn, Nora/Gyttorp var en gång en betydande ort vad det gäller bandyn. När NitroNora gick upp i allsvenskan för några år sedan var det ingen i kommunen som ens tyckte det var bra. När Degerfors gick upp i allsvenskan beslutade Degerfors kommun att renovera Stora Valla för 50 miljoner. Nu vill jag inte på något vis jämföra fotbollen i Degerfors med bandyn i Nora men en sak finns gemensamt även om storleken skiljer. Det är en stor fördel för en kommun att ha ett idrottslag som spelar i allvenskan ur marknadsföringssynpunkt. Vi kan ta Lindesberg som exempel när de hade ett handbollslag som spelade i eliten. Lindesberg nämndes ofta på radio och på TV. Så är det med Degerfors också.  Men Nora var helt känslokalla och NitroNora BS var tvungna att med mössan i handen tacka och förklara att klubben inte hade ekonomiska möjligheter att fullfölja det allsvenska spelet och fick därmed böter från bandyförbundet centralt. Man förstår varför Nora ligger i absoluta bottenskiktet i företagsmätningar och har så gjort under många år. I Nora avlöser dåliga politiker varandra oavsett partitillhörighet.

Jag är helt säker på att många kommer att förklara för mig att kommunen inte har råd med bandyn som mot slutet inte har haft råd med så mycket ungdomsverksamhet. När man pratar kostnader skall man naturligtvis också konstatera att kommunen anser sig ha råd med ett allaktivitetshus till otroliga kostnader under många år framöver där en del marginalidrottsutövare idag håller till. Allianspartierna var starkt kritiska till hyresavtalet så länge de satt i opposition men sedan de numera får dela gunga med socialdemokraterna har all kritik försvunnit i bästa ryggdunkaranda.

Om ett år har vi val och jag ser med spänning fram mot en skrällseger för något av minoritetspartierna i likhet med vad som hände i kyrkan. 

Till slut blir folk trötta på allvar.

Göran Skoglund

Nora

16 Comments

 1. NA fredagen den 24 sept 2021, utdrag:
  ”Jag tror att Nora behöver ha den här konstgräsplanen och den behöver ligga centralt så att många ungdomar får nära till aktiviteten här och även att det inte behövs att föräldrar ska skjutsa dem, sa Anna Karlsson (S)”
  Vad var det jag tolkat fel?
  Göran Skoglund
  Nora

 2. Man tar sig för pannan när Anna K uttalar sig. Barnen går dit isen finns, jo, det måste dom ju men har ni frågat skolorna vad dom tycker om att gå upp till ishallen på en lektion? Och hur många dagar var det åkbar is vid skolan i år. Och samma sak när kommunen ploga upp en liten plätt på Karlsäng och spolade. Det var inte många dagar det var åkbart. Det är ju så dumt att inte utnyttja konstfruset när det finns. Nej, vi kastar x antal miljoner i sjön så bandyn absolut inte kan återuppstå. Men tänk om och gör rätt så allmänhet och skola har nära till en kanonfin isbana centralt.

 3. Jag har många gånger frapperats över att personer har väldigt svårt att sära på om hen ska uttala sig som en politiker eller som en människa med sunt förnuft.
  Ibland spelar det ingen roll vad hen väljer, det blir fel ändå.
  Att AnnaK i sitt svar till Göran Skoglund väljer att lyfta fram att det är farligt för barn/ungdomar att på egen hand ta sig till Pershyttan för att spela fotboll håller jag helt med om. Detta påtalade Nora BK vid upprepade tillfällen när föreningen ville bygga (jodå, det stämmer, det var föreningen som tog fram alla siffror och skulle vara byggherrar) konstgräsplaner på Hagby Ängar. Så min fråga är, är vägen till planerna i Pershyttan farligare nu än dom var för fem år sedan? Svaret måste förstås vara Ja eftersom S tog beslut att inte bygga konstgräsplaner 2016. Då var det alltså inte så viktigt med närhet/centralt, trots att vi året före hade haft den största invandringen någonsin, speciellt från barn/ungdomar, som verkligen var beroende av att ha närhet till anläggningar då många av dessa inte hade några anhöriga som kunde skjutsa.
  Antalet barn/ungdomar dippade rejält åren efter att byggande av konstgräset gick i stöpet. Både aktiva/ledare/föräldrar tröttnade på att inte ha tillgång till träningsplaner och att ständigt tvingas spela bortamatcher under inledningen av säsongen. Att komma fem år senare och skriva ”hoppas att det blir fler” är verkligen ädelt av er styrande.
  Att S anhängare till varje pris vill skydda Allaktivetshuset uppförande har jag full förståelse för, för inom politiken finns det absolut inte plats för meningen ”vi gjorde fel och ska rätta till det”.
  Närhet/Centralt är något som ofta lyfts fram i försvarstalen om att lägga konstgräset på Karlsäng, detta för att barn/ungdomar ska ha nära till att kunna utöva sin idrott. Hmmm, intressant att detta gäller bara när man ska utöva idrotten och inte när man ska låna utrustning på Fritidsbanken,( som för övrigt är mycket bra att den finns). Närhet var ordet…
  Vad Anna menar med ”I utredningen av Konstgräs så skulle inte planen plogas under högsäsong för snö, det betyder 9-10 månaders användning” och i vilket sammanhang den fyller sin plats i inlägget får jag fundera på ett tag.
  Att de spolas upp is på skolorna är ju jättebra. Det är väl bara några problem med det. Dels måste någon göra det (kostnad?) och dels så har klimatet ändrats i världen så det tyvärr inte är så många dygn med köldgrader i Sverige. Om det nu blir riktiga vintrar med köldgrader så kan man ju undra om det blivit dyrare att spola upp Karlsäng än att spola upp x antal skolytor?

 4. Bäste Göran Skoglund!
  Nu är ditt raljerande i gång igen och en hel del hitta på påståenden. Säg åt den lilla fågeln som viskar i ditt öra att hålla sig lite närmare sanningen.
  Hon politikern som bor på Dalsta har inte uttryckt sig på det sätt som du framställer. Hon uttryckte att många ungdomar som på egen hand ska ta sig till Pershyttan inte kan åka säkert om de inte har föräldrar som kan köra. Jag tror och hoppas att Nora-BK får fler som spelar fotboll då tillgängligheten för många ökar. Att lägga en arena centralt där skola, klubb/ar och allmänhet får möjlighet till nyttjande är viktigt i mitt politiska ställningstagande. Här finns det klara politiska skillnader mellan oss som sitter i majoritet och oppositionen.
  Bra att det finns föräldrar som reagerar på sättet att skriva om Allaktivitetshuset och den verksamhet som i dag ryms där. Alla som varit där vet att kommunens Fritidsbank finns där, som numera vuxit sig stor med bra material att låna ut till lek, rörelse, sport och friluftsliv. Arbetsmarknadsenheten och ett Dagcenter finns i lokalen dagtid. Jag tycker det är bra att dessa verksamheter har bra och ändamålsenliga lokaler. Dessa verksamheter är verkligen betydelsefulla för många invånare och verksamheter. De här verksamheterna skulle vara behov av kvadratmetrarna någon annanstans om Allaktivitetshuset inte funnits. I turerna omkring beslutet om ”huset”uppdagades det att en ändring i delegationsförteckningen behövde göras. Kommunstyrelsen fattade beslut om att hyra lokalerna, ett beslut som upphävdes vid överklagan. Den totala hyressumman för alla år, var för hög i förhållande till storlek/ ekonomi i vår kommun då beslutet måste fattas av kommunfullmäktige. En större kommun hade kunnat göra så som vi i Nora gjorde innan vårt beslut upphävdes.
  I utredningen av Konstgräs så skulle inte planen plogas under högsäsong för snö, det betyder 9-10 månaders användning.
  I diskussionen om bandyn och den konstfrusna Karlsängskolan IP och skolans användande utav den. Skolan går dit isen finns och det har varit bra. Den sista säsongen då isar spolades på våra skolgårdar så kunde barnen åka mer skridskor. Jag hoppas att flera med mig nostalgiskt har pratat om skridskor som snörades på vid korta raster i skolan, det gjordes det nu med när isen var nära!
  AnnaK – kommunfullmäktigeledamot S

 5. Det är härligt att se att så många bryr sig gällande idrottande barn i Nora!
  Tyvärr blir det ofta att fokus läggs på att ställa idrotterna mot varandra, ”vi ska ha det”, ”vi vill kunna göra det”, ”varför får dom det” osv.
  Jag håller med Göran i en del punkter. Det är absolut förbjudet i Nora, både bland politiker och många ortsbor, att någon förening vågar och vill nå en hög nivå i någon av de större sporterna.
  Gällande konstisen vara eller icke vara på Karlsäng är jag kluven. Jag stod i min ungdom många timmar i snö och kyla och hejade på Nitro Nora BS. Tyvärr tror jag som så många andra att bandy är en ”utdöende” sport där det i slutändan bara är de föreningar/kommuner som har råd med en bandyhall som kommer överleva.
  Men. Även om jag tror det, och fel har jag haft förr även om jag inte tror det i detta fall, så borde konstisen varit kvar på Karlsäng, just med tanke på att barn/ungdomar/friluftsmänniskor ska ges möjlighet att kunna åka skridskor.
  Allaktivitetshuset har varit och är en het potatis. Kanske inte så konstigt då en tjänstehen på kommunen fick planera och ro det avtalet i hamn. Men det var nog ingen fara att det var jäv, för i min vildaste fantasi kan jag inte tro att hen och ägaren till lokalen var bekanta med varandra…För den personen jobbar tydligen kvar på kommunen…
  Dock fokus på allaktivitetshuset och svar till Malin. Det är inga barn som ska vara eller känna sig mindre värda än andra, oavsett vilken idrott eller intresse man väljer. Det som dock kommunen bör ta hänsyn till när man planerar vilka investeringar som ska göra är behovet för dessa. 2016 tog kommunen beslut att konstgräsplaner skulle byggas på Hagbyängar och öronmärkte 2 miljoner, resterande 5 miljoner skulle klubben själva få bidra med via bidrag från bl.a arvsfonden. Tyvärr blev det avslag från arvsfonden och därmed ansåg inte kommunen att dom hade råd att satsa på byggandet. Vid det tillfället hade Nora BK 16 ungdomslag med över 350 barn/ungdomsspelare. Således var summan 5 miljoner för stor för en investering som skulle gynna minst 350 barn/ungdomar.
  Knappt ett halvår senare invigdes allaktivetshuset. Det kommer bli en kostnad på mellan 40-50 miljoner för kommunen när hyresperioden är slut. Ni får gärna påvisa att jag har fel men jag har väldigt svårt att se att bågskytte, dans, komtek, musik osv. hade fler utövare än fotbollen när dessa beslut togs. Så jag tycker nog att Malin med fler inte ska känna sig så orättvist behandlade. Sedan håller jag helt med om att barnen och ungdomar är framtiden, bara hoppas att politikerna i Nora förstår det snart.
  Svar till Eva gällande om Norvalla kommer bli malpåse. Nono ingen malpåse inte, det är redan långt gångna planer på att Norvalla ska bli ett friidrottscenter, nu ska det äntligen satsas på idrotter där föreningarna har många aktiva… Gäsp. När det är klart, billigt blir det nog så det är ingen fara för skattebetalarna, så tas beslut om att fotbollen snällt får flytta hela sin verksamhet till Karlsäng, för ”varför ska kommunen betala underhåll för gräsplanen på Norvalla när NBK har en konstgräsplan att vara på” och gräsplanen är ju bra att ha för friidrotten för sina kastgrenar spjut och diskus. Visserligen tror jag att det räcker med straffområdet för dessa ”lovande” kastare men det är en bisak i sammanhanget.
  Undrar vad som händer om någon i Nora räcker upp handen och säger; ”Jag ska starta en vattenpoloförening i Nora”. Jag har massor av ungdomar som vill spela vattenpolo, ”jo jag vet, det är bara 4-5 stycken nu som tycker det är kul att leka och stimma i vattnet men med en bra arena med tillhörande bassäng (som håller måtten för vattenpolo) så kommer vi bli många, många fler. Byggs det en ny simbassäng i Nora då?
  Sarkastiskt!? Ja, absolut men…
  Till sist; Jag har inte kollat upp om det stämmer att de nedgrävda rören i planen på Karlsäng ska nyttjas till att värma upp konstgräsplanen. Jag har heller ingen aning om vad kommunen i så fall räknat på att den kostnaden innebär per år. Det låter ju bra, speciellt för fotbollen vilket är glädjande, men i ärlighetens namn så tycker jag inte det är försvarbart om kostnaden inte är mycket låg eller rentav noll. Jag vet förstås att det är en fördel med värme men i förhållande till den kostnad det ofta medför så är det inte försvarbart. Det är faktiskt inte så många tillfällen per år som värmen gör att planen är brukbar under vinterhalvåret.

 6. Tack Göran för ett bra inlägg. En sak som jag som skattebetalare har svårt att svälja är att det ”leks” med ”mina” pengar när man bara lägger konstgräs över kylrören på bandyplanen. Ren kapitalförstöring! Tänk också på att en konstfrusen bana mitt i stan, med närhet till skolorna gynnar barnen i stor utsträckning, inte bara bandyn. Där snackar vi central placering.
  Annat som upprör när det gäller Rymoen -Oscarssons hantering är att man ställer idrotter mot varandra, varför? Genom att lägga konstgräset ovanpå bandyplanen tar man definitivt död på bandyn och alla möjligheter till skridskoåkning för alla på central plats. Vi ska inte heller glömma att konstgräset inte är gratis och inte heller gratis att underhålla. Norvalla med redan befintlig fotbollsplan och hockeyhall med renoverade omklädningsrum (kostnad?) borde väl vara den naturliga platsen för konstgräset. Kostnaden för driften av bandyplanen borde kommunen kunna ta. Att kunna locka barnfamiljer till kommunen skulle verkligen behövas för om 20 år bor det BARA pensionärer här……
  Allaktivitetshuset då? Behövs nog men HUR kan man gå in i ett sådant kontrakt? Återigen: mina och andras skattepengar….. Nä, nu börjar jag på allvar fundera på att lämna den sjunkande skutan Nora men först ska jag ”rösta bort” Oscarsson/Rymoen för gott!
  P:S: Vad händer med Norvalla???? Malpåse eller?

 7. Ursäkta Malin! Jag ville inte vara otrevlig mot dig eller dina barn, som utövare. Jag menade mest att den hyra Nora kommun satt sig i måste betalas av utövarna (så som det går till om jag vill spela tennis eller padel eller något annat). Med den hyra Nora kommun har förhandlat sig till kostar lokalerna i gamla Windahls över 6000 kronor – varje dag under 25 år. Du har säkert betalat vad det kostat, men min ”ilska/ton” frågar sig förstås vart resten av intäkterna kommer från. Det ska inte du, Malin, behöva svara på, och här borde väl konkursfirman Rymoen/Oscarsson gå in och vara pedagoger i ämnet.

 8. Okej, detta blir min sista kommentar här, ingen idé att diskutera när nivån är så pass låg.

  Nej, Göran jag har inte problem med låg läsförståelse. Till skillnad från dig(?) är jag bekant med begreppet undertext. Om du är bekymrad över att människor tolkar in felaktigheter i dina texter borde du fundera lite över vilka signaler du sänder ut med dina ordval.
  Sorgligt också att en vuxen person inte kan ta kritik utan att behöva ta till påhopp.

 9. Göran är på hugget igen ser jag. Lika nedlåtande som vanligt. Nästan så att man undrar varför du känner ett sånt behov av att vara dryg mot andra hela tiden? Precis som Malin så reagerade jag också på att du skriver ”marginalidrottsutövare”. Kan inte se det som ett vare sig positivt eller neutralt uttryck. Hur är det med din egen läsförståelse?

 10. Det är väl samma politiker som var med och sparkade organisten, på hittepå grunder, och som även uttalat att det avskedet får kosta vad det kosta vill, som slöt detta hyresavtal? Det är tydligen väldigt lätt att vara flott med både skattebetalares och kyrkans medlemmars pengar.

 11. Jag vet inte om det är läsförståelsen som är låg. Jag har inte med ett ord ”talat illa” om allaktivitetshuset. Läs vad jag skriver! Det är den otroliga årliga kostnaden och hyresavtalets längd jag slår ner på. Fastighetsägaren sitter på en guldgruva som betalas av Noras skattebetalare. Under hyrestiden kammar hen hem runt fyra gånger värdet på anläggningen. Motsvarande för en nyproducerad lägenhet är drygt en gång under samma tid och med hänsyn till att det är en delvis nästan 40-år gammal industrilokal så blir skillnaden ännu större.
  Göran Skoglund
  Nora

 12. Att Nora kommun ingick ett sanslöst hyresavtal på allaktivitetshuset borde väl inte de som nyttjar de aktiviteter som finns där klä skott för.
  Skulle det vara bättre att ingen verksamhet försegick där så att kommunen bara skulle betala och skämmas.
  Sen, det där med bandyn, är väl ändå uttjatat. Det verkar ju vara ganska tydligt att det, nuförtiden, inte finns något intresse för bandy.

 13. Vilken tråkig ton du har ”Rika Nora”. Varför så otrevlig? Jag har betalat avgift för kurserna enligt Studiefrämjandets taxa. Jag betalar gärna högre skatt för att mina och andras barn ska få en meningsfull fritid och jag har väldigt svårt att se att en lokal där kulturskola/studiefrämjande/idrottsförbund kan hålla till skulle vara ett fiasko. Vad föreslår du själv att vi ska satsa på för barn och unga i kommunen?

 14. Men hallå ”Malin Lindberg, mamma till två”. Hur mycket har du betalat för dina barns dans? Kanske spelar pengar ingen roll för dig, men med den kostnad Nora kommun satt sig i borde er dansutbildning kostat några tusen kronor. Men, men… tjänar du bra betalar du ju din skatt till detta fiasko.

 15. Till slut blir folk trötta på allvar, skriver du. Ja, särskilt på alla som pratar illa om allaktivitetshuset. Där har mina barn bl a gått på dansundervisning. Jag förstår inte varför dans för barn och ungdomar ska ses som en ”marginalidrott” och vara mindre värd än fotboll och ishockey. I allaktivitetshuset finns också många andra aktiviteter för barn och ungdomar, jag kan nämna bågskytte, komtek och musikensembler som exempel. Alla har varit välbesökta då jag har varit där. Jag och många andra föräldrar blir ledsna och besvikna när barnens aktiviteter ses som oviktiga och det bara är fotboll, bandy och ishockey som räknas. Tycker det är supertråkigt när äldre personer motarbetar barnen och ungdomarna, de är vår framtid.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.