Gräsberg granskar vargkramarna

i BLOGG

Gräsberg_NY_bannerBLOGG. Bloggaren Peter Gräsberg är jägare och nåddes under torsdagskvällen av beskedet att licensjakten på varg är inställd. Gräsberg lyssnade sedan på en radiointervju med en kvinna från Wolf Association Sweden och blev lite konfunderad. Läs Gräsbergs blogg här.

Blendrökande tanter i skogen

GräsbergOch där droppade sms:et in med att vargjakten är inställd.

Ni fattar vad som hänt va? Någon förening har överklagat ett demokratiskt taget beslut.

Riksdagen beslutar, naturvårdsverket verkställer.

Lite som att överklaga Skatteverket när skatten ska betalas.

Men, men, det finns ett ljus i tunneln.

WAS med Blendrökande pantertanter i spetsen. Det är sant.

Radio Örebro gjorde en intervju med ”Karin” från WAS där hon fick berätta lite om den djurstudie de ska genomföra mellan den 9 och 15 januari. Den är förmodligen inställd nu när jakten blev inställd men Karin och co har gett oss jägare en knuff i rätt riktning, inget snack.

Jag låter er lyssna först innan vi går igenom några av de frågor som ställs och svar som ges. Mest för att ni inte ska tro jag hittar på men oxå för att ni ska få en förståelse för vilka sorts människor som tycker sig ha rätt att överklaga demokratiska beslut och nivån på kunskapen om djur och natur som de besitter.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=159&artikel=6062898

Haha, ni fattar att hoppets lampa tänts när man vet vilka som är emot vargjakt.

Men vi går igenom lite av de hon säger och det hennes förening skrivit.

Reporter: Hur gör man föra att studera Sveriges skyggaste djur? Jägarna säger att man inte kan spåra dom utan snö och har då svårt att få syn på dom.

Karin: Det kan man väl få, om man har med sig kamera och fotograferar och kikare och sådär…

Bra svar Karin! Vem behöver spårsnö när man kan kika med en kikare.

Reporter: Har ni fått några reaktioner från jägare eller allmänhet och så vidare?

Karin: Nja, det vet jag inte, lite från jakt och jägare….

Psst, du är med i radio Karin, det kan nog räknas som en reaktion.

Reporter: Jag är lite nyfiken vad ni gör på dessa djurstudier mer konkret. Räknar ni djuren?

Karin: Ja vi försöker räkna djur, lo och varg och så….

Reporter: Hur vet ni att ni räknar olika djur?

Karin: Dom ser ju olika ut…

Kämpa Karin <3

Reporter: Hur många kommer ni vara ute i skogen samtidigt?

Karin: En handfull, i Örebro ca 10 st.

Men vänta nu Karin, i brevet ni skickade till Länsstyrelsen så skriver ni att ni ska befinna er i två av Örebros vargrevir.

Norareviret och Mårdshyttan. 

Eftersom jag är med och jagar lite just där så vet jag att de reviren tillsammans är drygt 80 000 hektar stora. Ni är 10 st. Ni 10 ska alltså kika med varsin kikare på ett område av 80 000 hektar skog för att räkna rovdjur? Karin, det är en fjärdedel av Gotland ni ska spana på…

Reporter: Men ni utsätter er för stor fara med att ge er ut under den här tiden. Varför tycker ni att det är nödvändigt?

Karin: Det är bestämt sedan tidigare, folk är informerade. Det kan vi inte ta tillbaka.

10 st Karin, helt jävla omöjligt är det ju inte att få tag på alla och säga att ni ställer in!

Men, men, även om Karin och Co knappast ingår i intelligensreseverven har dom lyckats med det dom vill. För alla vet, trots Karins briljanta sätt att dölja deras riktiga agenda med sina djurstudier, att de enbart vill förstöra för jägare. Naturen ska sköta sig själva enligt dom.

Vet ni hur naturen sköter sitt förresten?

Skabb bland annat.

Denna hittades i Norareviret under nyårshelgen. Naturen har gjort sitt, exakt så som WAS vill.

skabbvarg

Så, ska vi vara överens om att jakt inte är ett helt fel alternativ till att ”låta naturen sköta sitt”?

Bra!!!

Tack Karin, utan dig hade det inte gått så lätt att få fram vad som är rätt och vad som är ert alternativ.

37 Comments

 1. Licensjakten är som en droppe i havet och betydligt fler vargar bör skjutas. Detta ser jag till att licensvargarna föll fort….

 2. Berne// Ja ”min” kock var antagligen välmenande men totalt inkompetent på att tillaga vilt eller så är mina smaklökar helt enkelt icke kompatibla med det vilda köket =). Har varit på ett slakteri med en häst som skulle slaktas och detta var inte något som jag ”unnar” någon att uppleva. Har hela tiden proppat för att djur ska få slaktas hemma och ingen skulle bli gladare än jag om jag kunde köpa mitt kött direkt på gården. Ett vilt djur som blir skjutet direkt där det står och betar, helt OK men jag tror ju att ett drivet vilt är ett stressat vilt innan det skjuts, men vad vet jag ;).

 3. Eva m //Tack för svar. Du får gärna tycka att viltkött är äckligt, kanske borde jag bjuda dig på middag:) Vad jag menar är att de som faktiskt varit på besök i ett slakteri (på arbetstid) med vad det innebär för tamdjur som slaktas och det kött som sedan går ut till butik aldrig borde klaga på jägare och viltkött. Jag äter också kött som jag köper i butiken, men jag mår bättre av att äta vilt (oavsett smak) när vet på vilket vis det hamnar på tallriken.

 4. Berne// Det är ju tur att ni verkar ha sådant bra jaktlag för i krokarna där jag kommer från är det inte lika lätt att ”bli av med” rötäggen då det finns en viss hierarki, släktskap m.m. som gör att man inte bara ”petar” vem som helst, i princip omöjligt, hur osunda åsikter denne än har. Istället så blir andra ”petade” då dessa ej har samma åsikter. Har även fått erbjudande om att låna bössan själv för att jägaren ej iddes gå ut för att skjut en skabbräv, det slösas inte ammunition på detta, man utplånar en hel rådjursfamilj som inte bara vi utan fler matat under vintrarna m.m. När dessa ingrodda/inavlade åsikter och beteende vädras fritt i byn så är det inte så konstigt att man blir lite anti. Nu känner jag även suveräna jägare och all heder till dessa och jag kan ju säga att du, Berne, som sitter hela natten för att passa på skabbräv m.m. verkar vara nog så sund och vissa jägare här ikring skulle ha lite att lära. Nu vet jag dock inte varför jag som köttätare inte skulle få vara emot jakt, tycker viltkött är skitäckligt ;).

 5. En handfull??? Karin har noll koll alltså eller så har hon en väldigt ovanlig hand med tio fingrar. Med en sådan hand kan det nog vara lite missbildningar över axlarna också.

 6. Inga problem Peter, jag snyltar lite till på ditt kommentatorsfält.

  Kan även för Eva mfl passa på att förklara en bit av mitt liv: Jag gillar skog och mark, har jagat ända sedan barnsben, bryr mig mycket om djur och gillar absolut inte djur som plågas. Därför väljer jag att ta ansvar för mitt köttätande. Jag anser att ingen som äter kött har rätten att klaga på en jägare. Jämför som jag har gjort på riktigt miljön i ett slakteri med skogen där min mat dör omedelbar utan stress. Jag maler och paketerar allt mitt kött själv och vet vad jag stoppar fram på bordet till barnen.

  Jag går gärna upp halv två på en tisdagsnatt för att spåra och skjuta ihjäl den skadade älgen eller rådjuret som du kört på med bilen. Givetvis kostnadsfritt och utan ersättningar. Men min hund som sitter här bredvid som behöver tränas löst för att klara dessa uppgifter ska riskera att bli uppäten varenda gång den är lös.

  Skabbräven som granntanten föfasar sig över sitter jag en hel natt i 15- och väntar på att få ta av daga, allt för att den och andra ska slippa lida.

  Rådjursstammen som är för liten för att jagas pga varg och lo hjälpte jag idag med 200 kg morötter nu när snön har kommit, de köper jag och lägger ut för att några faktiskt ska finnas kvar i framtiden. Småfåglarna som är så fina har givetvis fått sig några påsar frön (de skjuter man ju aldrig om någon trodde det)

  Jag betalar givetvis för att arrendera jakträtten där jag jagar, trots att älgjakten mer eller mindre är inställd, jag köper numer mot min vilja mycket av mitt kött i butik.

  Jag har tröttnat på att tillsammans med markägare och jordbrukare betala för att några planterade ut varg och sedan kallar den för utrotningshotad när samma varg finns i tusental i ryssland och resten av europa!
  Jag har också tröttnat på att bli kallad hänsynslös mördare av alla som sitter hemma i sofforna glor! samma jägarkår som man kan näthata i oändlighet ska kostnadsfritt, givetvis, gå ut i flera dagar och skjuta bort vargar.

  Du behöver inte vara adlig eller släkt med kungen för att få jaga. Allt som behövs är du är mogen att ta ditt ansvar och att du har ett naturintresse, givetvis kostar det lite att få ställa upp med allt detta. Det och lite utbildning klarar de flesta av för att få jägarexamen sedan kan alla få fixa sitt eget kött. Allt det andra kommer på köpet.

 7. Eva // jag tror du missupfattar och inte riktigt greppar situationen. För det första vill jag klargöra en sak som jag tror inte alla riktigt förstår. Vargjakten omfattas av relativt mycket regler och kraven på de jägare som ska vara med är höga. Jag kanske har svårt att uttrycka detta på rätt sätt men: personer/jägare som inte sköter sig eller delar de grundläggande etiska värderingarna som vanliga människor har med respekt för viltet eller helt enkelt inte sköter/uppför sig som man ska brukar inte bli långvariga. Ingen har lust att jaga med sådana personer.

  Vargjakten som sådan och beslutet från länsstyrelsen klargjorde att alla vargar är lovliga! man har endast en önskan om att valpar om möjligt skjuts före föräldrapar (något som är en oskriven lag för alla jägare i andra sammanhang). Vidare har länsstyrelsen utryckt att önskan är att utplåna vargreviret! Dessa ord från en myndighet säger väl lite vad dessa vargar ställer till med.

  Skabben är inte inblandad licensjakten. I alla vanliga fall med skadade djur som lider får man förkorta deras lidande oavsett jakttid eller jakträtt enligt jaktförordningen 40b. Ingen vågar dock skjuta en skabbvarg eftersom det är luddigt, vargen är statens vilt. Den svenska Jaktförordningen med diverse bestämmelser är nu också högst oklar om den nu gäller eftersom det är en del av den som förvaltningsrätten i Karlstad (som borde följa svensk lag/förordningar)stoppat med hänvisning till eu (borde isådana fall stoppats av eu domstol)

  Vidare med vilken varg man skjuter… Jakten på varg är oerhört svår, kräver i stort sett nyfallen snö och som vid detta tillfälle kort tidsbegränsad. De rör sig ofta i exakt samma spår så tex 4 djur gör bara en spårlöpa. Vapnen som måste användas är de kraftigaste som finns för jakt, skyttar och pass måste väljas med stor försiktighet så att inget/ingen kommer till skada. Det är dessutom oerhört svårt att se, på så kort stund man oftast har på sig att se om en varg drabbats av skabb (om den nu inte är i ett senare skede som på bilden). Ett bättre sätt att reglera vargen vore med allmän jakttid och liknande bestämmelser som på tex älg. Älgen omfattas av väldigt goda bestämmelser vilka typer av djur som ska skjutas på vilka områden för att stammen fortsatt ska vara livskraftig och liten nog att inte ställa till med stora betesskador eller trafikproblem. Där är jakttiden också lång nog för att man enklare kan bilda sig en uppfattning om vilka djur som finns och kunna göra en bra avskjutning.

 8. Ja ja Peter G så kan man ju oxå resonera, men jag trodde det var vargjakt som vi diskuterade här och inte korkade bilförare och olämpliga föräldrar. Jag stör mig även på de som kör bil sämre än jag och uppfostrar sina barn helt annorlunda än vad jag tycker är lämpligt (ironi) men det är en väldig skillnad mellan att vara en dålig morsa som röker Blend och sippar vodka till att skjuta ”fel” varg, då det ena är olagligt och det andra är helt OK. Kan ju för enkelhetens skull då förklara att det är helt OK att röka och supa även om man har barn, tack och lov, medan det är inte är lika lagligt att skjuta på fel djur!

 9. ”Vargen hör hemma i skogen, det gör inte ni”… Ofattbart hur långt en del människor kommit från naturen.

 10. Det är inte bara jägarna som drabbas av vargens framfart, men det fattar inte folk! Skall vi ha någon djurhållning alls i dessa områden, så är skyddsjakt ett måste. Annars så har vi snart samma problem som i delar av Sibirien….

 11. Jag måste säga att reportern var väldigt bra, för HAN har ju genomskådat ”Karins” lögner. Han tycker som vi, ”hål i huvudet” på alla plan. Kommer att skratta åt ”Karin” hela dagen :o) Tack för en fin blogg Peter!

 12. Eva M: Jag resonerar exakt likadant när det kommer till tex bilkörning, att få skaffa barn, dricka sprit, var politiker mm mm. Tänk att kunna avpolletera rötäggen, fan va bra vi skulle ha det.
  Men det kan v ju inte, så då ställer vi in vargjakten, parkerar bilar i garaget, steriliserar folket, häller ut spriten och lägger ner demokratin. För ska du slippa sura uppstötningar, ja då ska fan jag med det. Det grundar jag på alla människor lika värde….!

 13. Skulle vara intressant att höra hur jägare ställer sig till en önskan som jag har om det nu skulle bli vargjakt. Jag skulle önska att det vore utvalda jägare som utför denna jakt, de jägare som har ett sådant varghat så att det är rent sjukligt ska alltså rent krasst avpolleteras från vargjakten. Först då skulle jag tycka att det är OK med en vargjakt, när sunda människor skjuter ett rätt utvalt djur. Finns ju tyvärr exempel där, oups, ”fel” djur skjutits och detta gör att iallafall jag får liiite sura uppstötningar när just vargjakten kommer på tal.

 14. Hoppas någon som vet vem Karin är så det går att kontakta henne på måndag för att kolla med henne och hennes kompisar hur många vargar, lo och sovande björnar dom har räknat nu i helgen.
  Ett tips till Karin. Ibland är det bättre att vara tyst och bli betraktad som en tok, än att tala och undanröja all tvivel.

 15. Jonna: Vet inte om jag riktigt förstår varför du ställer den frågan? Har jag skrivit att det inte finns varg i vargreviren?

 16. Pyssling. Handen på hjärtat! Bryr du dig över huvud taget om djur? Tycker mest du verar skotträdd? Det finns skydd för öronen!

  Vet inte var ifrån du fått att jägare bara är blodtörstiga. Visst det finns ju extremister åt det hållet precis som du är åt ditt håll men 99% av jägarna har bra koll på viltet och om de vore så blodtörstiga som du tror skulle inte vargen kunna sprida sig på grund av matbrist!

  Eva M! Läs på om skabb! Ett smittat djur tappar inte pälsen direkt. Och tills de börjar tappa päls smittar de varandra i lyan. De plågas även innan det syns på pälsen.

 17. Peter, om det nu inte finns några vargar alls där som du påstår, varför ska det då vara vargjakt där!?

 18. Jag har verkligen noll koll på allt som har med varg och vargjakt att göra, så jag har full förståelse för om min fråga kanske kan uppfattas som ???? av några 🙂 Men om det nu finns så många vargar med skabb, varför kan man inte bara bestämma att det är endast dom som får skjutas? För om det är bestämt att man får skjuta ett visst antal vargar under jaktperioden så vore det ju hemskt om det enbart är friska vargar som skjuts, å de sjuka plågas vidare. Eller hur lyder reglerna gällande jakten?

 19. Bra Peter. Jättetråkig utveckling med dessa vargkramare, frågan är om de inte driver vargfrågan mot att folk börjar ta saken i egna händer. Dessutom säger väl det faktum att skabben kommit att vi har för mycket varg. Naturen gör reglering på sitt trubbiga plågsamma sätt,.

 20. Kul med alla experter i rovdjursfrågan.
  Tråkigt att den gamla sagan om Rödluvan och vargen finns kvar än idag :-(.

 21. Ja du Pyssling. Du vet inte mycket om rävskabb och hur den sprids. Vargen är ett flockdjur som ofta är inne i sina lyor. Skulle det vara en som har skabb, är sannolikheten till att de övriga i flocken (familjen) blir smittade näst intill 100%. Skabben överlever för övrigt flera månader i de lyor som vargen frekventerar. Det innebär att risken att sprida skabben till andra vargar, rävar och även våra hundar. Våra hundar går vi till veterinären med och relativt enkelt botar. Har en varg eller räv fått skabb är den dödsdömd. Du kanske hellre står bredvid och njuter medan den plågas? Kanske är det så att skabben, inte jägarna, slår ut vargstammen i Sverige.

 22. Eva M:”Konstigt att det inte setts en massa skabbvargar under älgjakten när nu dessa skulle påträffas först!”

  Älgjakten pågår från 13 okt och fram till 28 feb i år…. Kan vi inte vara överens om att de skabbvargar som setts senaste tiden, varjefall från 13 okt, faktist har setts på älgjakten?
  Sen är defenitionen av ”massa” svårtolkad men enligt mig är en skabbvarg en för mycket.
  Tack för att du läser bloggen<3

  Pyssling: Vart går gränsen för skogen?

 23. Helt lysande Peter, du lyckades fånga alla idiotiska fel tant Karin påstår.
  Jag skulle gärna vilja träffa henne i skogen om det nu blivet jakt men hoppet har inte övergivet mig.

 24. Det är väl en väldig skillnad på att skjuta en skabbangripen varg och vargjakt! Det är väl inte en hel hög med skabbvargar som ska skjutas utan det är väl helt friska djur som dödas. Konstigt att det inte setts en massa skabbvargar under älgjakten när nu dessa skulle påträffas först!

 25. Riktiga agenda? Kanske vore på sin plats att granska alla skjutglada jägare, som fullständigt skiter i vargen. Men påstår att skabb är ett skäl till att skjuta av en hel familj osv. Extra roligt är det när 20-30åriga fruntimmer skriker ut sin åsikt, att vargproblemet är så stort. Vet ni vad, vargen hör hemma i skogen. Det gör inte ni. Buhuu för stora stygga jägarn…

 26. Det här blir bättre och bättre… tack Bengt-Åke och Herman! *ler*
  Och jag lider också med skabbvargarna. Det ironiska är att de första vargarna som jägare skulle stött på är med all sannolikhet de angripna, och deras lidande hade förkortats.

 27. Bra recension!
  Nått som fick mig att smila på läpparna är när hon säger ”vi ska räkna varg, lo och björn…”
  Okej!
  Jag vet inte om ”Karin” kanske tappat bort almanackan eller bara inte vet vad det är för månad.
  Hörru Du Karin, det är Januari.. Björnen ligger och sover i sina iden nu…

  Störta skämtet jag har hört, Karin lägg ner.

  P.s det var inte Camokläder som var aktuellt som beklädnad, det var att klä ut sig till vargliknande varelser ”så att man inte ska störa naturens naturliga former”

 28. Men nu när dessa 10 vargkramare ändå är i skogen, så kan dom väl schamponera de skabbvargar som finns, med skabbdödande schampo. Det är ganska enkelt att få bort skabben. I alla fall på skabbdrabbade hundar.

 29. Mitt hjärta blöder när jag ser bilden på den skabbdrabbade vargen….. HUR kan någon med hjärta och empati se en sådan bild och samtidigt stå och säga de är på vargens sida. Även om jakten för oss i dessa områden har fler positiva syften så borde iaf ALLA vara överens om och för att det är snällare/humanare mot ett djur i lidande att skjuta det.

  Låter dessa människor sina tamdjur självdö om de är sjukdomsdrabbade till den grad att medicinering inte råder bot? man undrar ju vilka som är de riktiga djurplågarna.

 30. Hon verkar ha bra koll.
  Det enda som de kommer komma fram till är väl att det inte finns några vargar alls, eftersom de inte kommer lyckas hitta några med sina 10 kikare.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.