Greger Nilsson: Denna strid ska vi vinna!

INSÄNDARE/DEBATT. Greger Nilsson är ännu en i raden av människor som vill behålla Lindesbergs lasarett som ett fullvärdigt akutsjukhus. Greger Nilsson avslutar sitt debattinlägg med orden ”Denna strid ska vi vinna!”

Rädda Lindesbergs akutsjukhus!

Jag flyttade till Lindesberg 1972 för att börja arbeta på Volvofabriken. Mina äldre arbetskamrater från Lindesberg pratade ofta om hur det var förr i tiden. Det var med stor respekt som de nämnde den socialdemokratiska politikern Gustaf Larsson eller som man sade, faktor Larsson. Jag blev tvungen att fråga om han faktiskt hette Faktor i förnamn.

Det visade sig att Gustaf Larsson var förman på stadens största tryckeri. Han var son till Benjamin Larsson, en av arbetarrörelsens pionjärer, som var med och grundade arbetarekommunen i Lindesberg. Enligt mina arbetskamrater var Gustaf Larsson den drivande kraften för att få ett akutsjukhus till Lindesberg. En anledning till att Volvo byggde upp en fabrik i Lindesberg var just att kommunen hade ett akutsjukhus.

Idag är detta akutsjukhus hotat. Del efter del verkar man nu vilja flytta till Örebro. Jag tänker att faktor Larsson skulle vrida sig i sin grav om han visste vad som händer nu!

När jag var Metalls klubbordförande på Volvo-fabriken deltog Metall-klubben aktivt för att förhindra flytten av BB från Lindesberg till Örebro. Den striden förlorade vi.

Nu gäller striden att få behålla ett riktigt akutsjukhus. Denna strid ska vi vinna!

Greger Nilsson

Lindesberg

3 Comments

  1. Var det inte Faktor Larsson som i början på 1960-talet avvisade tanken på att bygga en kulvert i Kristinavägen när diverse ledningar skulle bytas? ”Det var ju ändå sista gången som gatan behövde behövde grävas upp”!

  2. Greger har nu helt rätt.
    Som jag kommer ihåg det så hade han det ofta som metallordförande i Linde på den tiden. Jag själv var ungefär samtidigt ordförande för Pappers avd 43 i Frövi. Enligt mitt minne var vi på den tiden av samma åsikt, det glädjer mig att vi fortfarande är av samma åsikt i denna viktiga fråga.
    Nu tycker jag att alla metallare och pappersanställda på alla vis framför åsikten till berörda politiker att Akuten på Lindesbergs Lasarett skallvara kvar.
    Claes Lindnér
    Frövi

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.