Grönlund minns och tackar för kärleken

i INSÄNDARE/DEBATT/NORA

INSÄNDARE/DEBATT. William Grönlund, ordförande för Feministiskt initiativ i Nora, minns 1998 då nazister demonstrerade i Nora och hans min flyktingvågen 2015 och i ett debattinlägg väljer han att tacka Noraborna.

TACK NORA!

Den första maj stod jag på ett kylslaget Nora torg och plockade ut lite kampanjmaterial för feministiskt initiativ ur bilen. Exakt tjugo år tidigare var samma torg ockuperat av tolv nazister som genomförde en olaglig demonstration. Sedan 1998 hade Nora då varit en återkommande samlingsplats Nationalsocialistisk front.

Så är det inte längre. Det är tvärtom. I Nerikes Allehanda rapporterades tidigare under våren att ” den kommun i Örebro län som haft minst antal aktiviteter i högerextrema grupper är Nora. Där har Expo bara registrerat en enda aktivitet under 2017.”

Från djupet mitt hjärta – Tack!

Jag minns alla Norabor som samlades till protest efter den olagliga demonstrationen, jag minns alla de politiska företrädare som med darr på rösten förfasades över det som skett, jag minns hur vi valde att öppna upp för att ta emot flyende ensamma barn 2015. Jag minns den makalösa solidariteten till flyktingarna i Nyhyttan av de boende och föreningarna runt omkring. Och jag ser den omåttligt populära cykelkurs för nyanlända kvinnor, som pågått under våren.

Det är vi som medborgare i Nora som håller hatet stången. Och vi gör det bra!

Jag slår igen bakluckan och låser bilen. Jag hinner bara ta några steg så står jag ansikte mot ansikte med NMR. Noratant Mot Rasister går med sin stol över torget. Hon som åkte till Göteborg för att visa sitt motstånd, hon som engagerar sig i så många av de nyanlända till vår stad. Min superhjälte! Jag går fram till henne för att presentera mig och femton minuter senare sitter jag och min dotter i hennes kök och blir bjudna på fika. Ingen främlingsrädsla alls här inte! Nyfikenheten är istället det rådande.

I Nora har vi öppnat våra hjärtan. Vi har välkomnat människor, hjälpt till, omfamnat och stöttat. Vi skapar möten mellan de som bott här länge och de som nyss kommit. Och tillsammans har vi fått vår betalning. Det högerextrema hatet hittar ingenstans att slå rot.

Det är denna unika del av Noraandan som vi i feministiskt initiativ vill värna och utveckla. Vi vill skapa turistbroschyrer som visar på vår mångfald, vi vill bygga oss redo att ta emot människor på flykt och vi vill forma en kommun ständigt redo att livsbejakande stötta alla försök till att komma varandra närmare.

Nora skall vara en bra plats för alla gummor – för alla människor.

William Grönlund

Ordförande i feministiskt initiativ i Nora

4 Comments

 1. Jag minns hur man på KS efter att tjänstemännen förklarat att Nora kommun inte hade någon möjlighet att frivilligt ta emot ensamkommande fick ta en pausa så att man kunde förklara för William att Nora inte kunde ta emot dem. Det kännes som ingen förutom William sörjde att Nora sa nej till ensamkommande. Nästan så att folk var glada att politiken kunde skylla på tjänstemännen då de sa nej.

 2. Inte vet jag, men det luktar turistbroschyr !

  Nora den lilla perfekta småstaden, där man lyckats vaporera nazisterna, trots att tyskarna dominerade Nora under kriget. En del har väl inte dött än.

  Vad blir nästa oliktänkande i den inkrökta bruksmentaliteten ?

  Måste väl bli islamiska krigare, eller judar.

 3. Som vanligt när det gäller F! så är det rosa luddiga moln som ständigt seglar förbi…inget fult finns, för sånt man inte vill se sånt finns inte.

  Kan du inte bara komma ner lite på jorden och ta en titt på hur det verkligen ser ut?
  Annars kan jag med glädje visa dig hur verkligheten ser ut. Den verkligheten med stora mängder droger, kriminalitet och lite annat smått o gott.
  Jag kan lova dig en spännande resa, en resa som du kommer att ha svårt att ta in. Eller ens fatta att det finns vissa saker i din närhet.

 4. Vackert tal inför valet…men när ska ni FI öppna era hjärtan för våra egna barn o ungdomar,omfamna o stötta??

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.