Gudrun tog Nora med storm

i HÄLLEFORS B/NORA

NORA. Partiledaren Gudrun Schyman gav på tisdagskvällen Feministiskt initiativ en riktig rivstart i Nora. 50-60 personer hade mött upp på biblioteket för att lyssna till Schyman och ett större politiskt möte har inte skådats i Nora på många år.

– Jag utgår från att Fi i Nora kommer att ha en lista i nästa val, sade Gudrun Schyman strax innan mötet. Såklart behövs feminister i Nora. Jag kommer att skicka runt en lista under kvällen och där kommer säkert ett 30-tal namn att finnas när vi är klara.

Gudrun Schyman far land och rike runt för att organisera Feministiskt initiativ och försöka ge partiet en ordentlig plattform inför valet 2018.

– Jag har varit på turné sedan förra valet, säger Schyman. Direkt efter valet åkte jag ut på en eftervalsturné och när jag hade kammat av hela Sverige började jag en mellanvalsturné och där är jag nu på sista veckan och har kammat igenom samtliga län. När vi har haft kongress startar jag sedan en förvalsturné och sedan blir det förstås en valturné.

Hon är extremt engagerad i frågorna kring demokrati, jämställdhet och feminism och märker förstås hur snöbollen växer sig större för varje möte hon medverkar vid.

– Det är ett jätteintresse. Många människor känner idag en stor frustration kring det som händer i politiken, inte minst att så många partier har svikit sina ideal om de humanistiska värdena i samhället. Många är bestörta över stängda gränser och en orimlig asylpolitik. Folk känner inte igen sina partier.

Hennes möten på turnén är en samhällskunskapslektion som åhörarna borde ha fått i skolan, enligt henne själv och varje åhörare utrustas med block och penna för att noggrant kunna anteckna allt hon lär ut.

– Just nu har vi en situation i världen där mänskliga rättigheter är under attack och där nationalister får mer inflytande och makt. Då måste vi trappa upp och organisera oss.

Med passar Fi in i den lokala ”cykelställspolitiken”?

– Absolut passar vi in. Där vi tagit plats har vi fått stort gehör. Vi möter respekt därför att vi för in nya frågor. Det handlar om demokrati, diskriminering, tillgänglighet och hur mycket som helst.

Mötet i Nora anordnades av den lokala grupp om fyra personer som startat upp Feministiskt initiativ.

– Jag saknar den politiska mötesplatsen, säger initiativtagaren William Grönlund. Jag fick gåshud när jag såg bilderna från den stora kvinnomarschen i januari och tog då initiativ till det här. Jag hoppas att vi kan skapa entusiasm och intresse kring Fi och de här frågorna.

– Jag tycker det här är jättespännande, säger Ingela Svedbro, en av de fyra initiativtagarna. Vi får se vad det blir, men jag har ett stort engagemang och drivkraft att jobba för det här.

12 Comments

 1. FI är ett intressant projekt, men det är som vanligt, när folk flyttar fackliga eller kvartersfrågor om jämställdhet till något slags politrukplan, då börjar genast andra maktintressen spela in.

  Facket och områdesorganiseringen är i sig nog, det är där vi kan organisera oss utan ledare

 2. Marcus Granbom.

  Här har vi en väl insatt person inom kommunen.

  Antingen vet han eller också blåljuger han.
  Överklaganden om vad då ? Hos BMB. Blir nog att presisera sig,

  Undrar om inte Herr Marcus, är ett alias för någon
  med anor från skjutfältsboendena på 40-talet.
  Kanske springer han omkring och viftar med en svart och röd flagga på 1-Maj

 3. Bästa Elin,
  jag diskuterar inte någon politik här utan har bara några kommentarer till ditt inlägg.
  – Nu förstår jag att du inte har så mycket till övers för FI. Det är OK!
  – Det stämmer att jag är sambo med Ingela. Jag kör med öppna kort. Men du, vad heter du mer än Elin?
  – Och som du säger så har Tomas bestämt sig för att använda en ganska öppen moderering. Det är i grunden en smaksak – och har inget med yttrandefrihet att göra. Om jag skulle säga att S Johansson upptar en heltidstjänst på SBB (fd BMB) med sina överklaganden dit, så är det också en modereringsfråga (men det skulle jag förstås aldrig säga, fastän det är sant).
  – Underhållningsvärdet på 24i.se skulle minska en smula om man inte släppte igenom S Johansson. Se vilken fart det blir på diskussionen, även om den råkar befinna sig på sandlådenivå.

 4. Var tvungen att ögna igenom FI,s partiprogram
  döm om min förvåning, detta parti är ju bättre än väntat. Med FI vid rodret:

  Återkommande sex o samlevnadsundervisning + lite annat smått och gott för våra minsta på dagis, samt helg och nattöppna dagis med obegränsad rätt till närvaro.. Detta helt avgiftsfritt..

  Lämna tösen på dagis och själv ta ett par veckors skön barnfri semester någonstans där det är varmare och där man kan köpa 3,5% öl i butikerna..

  När man kommer hem är tösen upplyst och man kan vara trygg och säker på att hon är uppfostrad i sann socialistisk anda till att tänka rätt. Hon har blivit en god KAMRAT och god samhällsmedborgare .
  Ett plus är ju att man som förälder slipper sköta snacket om ”blommor och bin” vilket är så pinsamt.

  Nu måste jag fortsätta läsa partiprogrammet om försvaret och migrationspolitiken.
  Hoppas FI verkar för att ingen ska kunna dömas till utvisning,,, hoppas

 5. Fina Elin,
  Vi vill gärna ha med dig på nästa FI-möte- ingen ska behöva känna sig exkluderad! FI Nora är till för alla oavsett bakgrund. Vi är flera som inte har jobbat politiskt tidigare och vi har olika studiebakgrund. Jag har ”bara” gått en treårig praktisk utbildning på gymnasiet och jag är inte särskilt akademisk i mitt tilltal så jag tror vi kan mötas på samma nivå. Det kommer vara högt i tak i det lokala partiet- alla åsikter är välkomna. Det viktigaste är att man vill jobba för ett jämlikare samhälle. Det låter som att du är en praktiker och sådana behövs i gruppen, man får inte till någon förändring av att bara knyta näven i fickan. Kram Ingela Svedbro

 6. Ingrid

  Eftersom Du valt att vara anonym, chansar jag på att Du finns inom Noras ”hirearki”.

  Accepterar att flytta bort från Nora, men någon måste lösa in fastigheten. Men det går väl att lösa på samma sätt som när obekväma tjänstemän förflyttas.

  Har Ni inte råd att få bort mig, verkar det som att jag fortfarande är skattebetalare, (”medborgare”) och vill veta hur mina pengar hanteras

 7. Men asså, Marcus Granbom, vem är du att bestämma vem och vad som får yttras??
  Och som Tomas K framfört tidigare – man behöver inte läsa/bry sig. Men yttrandefriheten gäller fortfarande, även om du inte gillar det.
  Nu om Schyman – som din sambo Ingela Svedbro, fått till Nora pga nystartad FI-avdelning.
  FI är ett vänsterinitiativ för att hålla kvar Schyman vid politikens köttgrytor. FI är knappast för ALLA kvinnor – av bilderna från mötet framgår klart vilken politisk grundfärg som attraheras av budskapet. Det gör FI till ett EXKLUDERANDE parti, man kan dra det så långt som till könsrasism – vissa kvinnor (läs borgerliga) är inte välkomna. Ska partiet lyckas attrahera ALLA (vilket ni säger) måste Schyman bort.
  FI är det absolut mest politiskt korrekta parti som går att rösta på. FI:s uppmärksamhet och politiska framfart snarare ger Sverigedemokraterna vatten på sin kvarn än att motarbeta dem. Man säger sig vara för ALLA, samtidigt som FI är det parti som har fått mest kritik för att vara väldigt akademisk och haft väldigt höga politiska trösklar. Ett akademiskt lyxparti för menlösa vänsterradikaler. När man då inom politiken slänger sig med akademiska termer blir det som att tala ett främmande språk. Det spelar ingen roll att FI säger sig vara ett parti för alla när ingen förstår deras politik, annat än att ”den inte är för mig”. Här finns bara teorier, och inga praktiker.
  Flera från den gamla kvinnorörelsen valde att tidigt kliva av efter motsättningar med yngre,intoleranta och karriärmedvetna feminister. Samma kritik som låg bakom Ebba Witt-Brattströms avhopp. Många unga och aggressiva feminister kände en vittring på makt och försörjning och föraktar öppet lågutbildade kvinnor som kanske mest behöver stöd och hjälp.
  En röst på FI är därför en bortkastad röst. Ett parti som inte är för alla.

 8. S Johansson , varför bor du ens i Nora kommun när du tycker allt är fel ? Du sprider bara dålig energi , flytta gärna härifrån,,,,,

 9. Ingrid.

  Beskriv för mig, som betraktas som imbecill tokskalle, vilken form av vård, som bedrivs för gamla i dag i Nora.

  Pratar vi om ”vård”, eller hospis ?

 10. S. Johansson, långvård fanns i Sverige för väldigt många år sedan, på 70-talet kallades det så. Försök kliva ur din inskränkta lilla bubbla , eller stäng ner internet å håll tyst om sånt du inte fattar!

 11. Men asså, Tomas – denna kommentar är väl lite väl magstark och går väl under kategorin ”irrelevant”?

 12. Varför inte !

  En unken ryggdunkarpolitik, har fört Nora i utförslöpan. Inga förmågor finns för att klara portarna. Att ta hand om ungar i Kommunistisk anda låter,(”för jävligt).

  Däremot blir jag lite tveksam, när man hurrar för att kvinnor skall vara ledande.
  Jag vill nog mer ha kompetens, demokrati och empati. Något som Nora för närvarande saknar.

  Inom exempelvis långvården, skulle det vara uselt om vi fick en ”kommandora” ?

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.